7
Τεχνολογία

Τυπώνοντας από το κινητό

Τυπώνοντας από το κινητό
Γιατί να χρειάζεται να πας στον υπολογιστή σου για να τυπώσεις το αρχείο που σου έστειλαν; Στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται. Μπορείς να το κάνεις μια χαρά από το κινητό σου, χωρίς καλώδια και συνδέσεις και μάλιστα ακόμα και εκτός σπιτιού. Μάθε τα μυστικά του mobile printing.

Στην εποχή των tablets και των smartphones, η εκτύπωση έχει αρχίσει και χάνει την αίγλη της. Ενώ κάποτε χαλούσαμε τόνους χαρτί, πλέον οι εκτυπώσεις έχουν γίνει σπάνιες. Κάποιες φορές, όμως, είναι απαραίτητο να τυπώσουμε πράγματα. Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα, μιας και πλέον είμαστε όλοι δεμένοι με τα smartphones μας, τα οποία προφανώς δεν συνδέονται με εκτυπωτή. Οπότε;

Λοιπόν, η εκτύπωση από το smartphone δεν είναι αδύνατη. Γίνεται! Απλά χρειάζεται κάποιες ρυθμίσεις. Οι επιλογές που έχεις για να εκτυπώσεις μέσω smartphone είναι τρεις. Η πρώτη είναι να ψάξεις στο Play Store για κάποιο app του κατασκευαστή του εκτυπωτή που διαθέτεις. Η δεύτερη είναι να χρησιμοποιήσεις κάποιο app σχεδιασμένο για cloud printing, ενώ η τρίτη επιλογή είναι να συνδέσεις το smartphone σου μέσω καλωδίου σε υπολογιστή με εκτυπωτή.

Οι δύο πρώτες επιλογές αφορούν την περίπτωση που ο εκτυπωτής σου διαθέτει Wi-Fi. Αν όμως ο εκτυπωτής σου είναι πιο παλιός και δεν έχει δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης, τότε η τρίτη επιλογή είναι αυτή που θα ακολουθήσεις.

Printer Apps

Αν πας στο Play Store του Android και ψάξεις για printer apps, θα δεις πως οι περισσότεροι κατασκευαστές έχουν αντίστοιχα apps έτοιμα προς χρήση. Απλά θα πρέπει να εγκαταστήσεις στο κινητό σου το κατάλληλο app και να ακολουθήσεις τις οδηγίες. Θα βρεις apps από τις Canon, Epson, HP, Oki, Samsung και όλους τους γνωστούς κατασκευαστές.

Η διαδικασία για κάθε app και κάθε κατασκευαστή διαφέρει, επομένως δε μπορούμε να σου δώσουμε συγκεκριμένη διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, όμως, καλό θα είναι να βρεις τη διεύθυνση IP του εκτυπωτή σου.

Cloud Printing

Αν δε βρεις επίσημο app για τον εκτυπωτή σου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο app τρίτου κατασκευαστή, όπως το Cloud Printer, το οποίο μπορεί να συνεργαστεί με (σχεδόν) κάθε εκτυπωτή ο οποίος είναι συνδεδεμένος με το τοπικό σου δίκτυο, είτε μέσω Wi-Fi είτε μέσω LAN.

Θα πρέπει να εγκαταστήσεις το app στο κινητό σου, να συνδεθείς μέσω του Google account στο app και να του δώσεις τη διεύθυνση IP του εκτυπωτή. Αν δεν την γνωρίζεις, μπορείς να τη βρεις μέσω του router σου ή μπαίνοντας στις ρυθμίσεις του εκτυπωτή από κάποιον υπολογιστή στον οποίο έχεις εγκαταστήσει τους drivers και μπορείς να τυπώσεις από αυτόν.

Αφού δώσεις τη διεύθυνση IP, το Cloud Printer θα αναλάβει να δώσει στο κινητό σου δυνατότητες εκτύπωσης!

USB printing

Στην περίπτωση που ο εκτυπωτής σου είναι απλά συνδεδεμένος μέσω USB στον υπολογιστή, τότε θα πρέπει να εγκαταστήσεις στο smartphone σου ένα app ειδικό για τέτοιες περιπτώσεις, όπως το PrintHand. Θα πρέπει, έπειτα, να συνδέσεις το smartphone σου στον υπολογιστή μέσω καλωδίου USB. Αφού βεβαιωθείς πως ο υπολογιστής βλέπει το smartphone σου (θα εμφανιστεί μέσα στο My Computer), θα πρέπει να ανοίξεις το PrintHand και να πας στο Manage Printers και από εκεί στο Print Setup Wizard. Εκεί θα επιλέξεις το Connected to a computer και μετά θα επιλέξεις το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή, μεταξύ Windows, Mac και Linux.

Τώρα θα μπορείς να ανοίξεις οποιοδήποτε αρχείο έχεις στο κινητό σου και να πατήσεις Print. Επιλέγοντας τον εκτυπωτή σου, θα μπορείς να εκτυπώσεις ό,τι θέλεις!