16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Τώρα ξέρεις αν το λεωφορείο θα έχει κόσμο

Τώρα ξέρεις αν το λεωφορείο θα έχει κόσμο
Το Google Maps γίνεται όλο και καλύτερο. Η τελευταία προσθήκη στις δυνατότητές του είναι η πρόβλεψη του αριθμού των επιβατών στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Στην αρχή, απλά έδειχνε χάρτες και την υδρόγειο. Έπειτα οι χάρτες έγιναν πιο λεπτομερείς και απέκτησαν και δρόμους. Το επόμενο βήμα ήταν η πλοήγηση με αυτοκίνητο. Αργότερα προστέθηκε και πλοήγηση με τα πόδια, με ποδήλατο ή με μέσα μαζικής μεταφοράς. Και έπειτα προστέθηκε η «ζωντανή» απεικόνιση της κίνησης και η αποφυγή μποτιλιαρισμάτων.

Τώρα το Google Maps προσθέτει ακόμη μια λειτουργία: μπορεί να προβλέψει αν το λεωφορείο που περιμένεις θα είναι «πήχτρα» αλλά και αν θα έρθει στην ώρα του!

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι η μοναδική αξιόπιστη λύση στις μετακινήσεις σε μεγάλα αστικά κέντρα. Είναι οικονομικά, αξιόπιστα και ενεργειακά αποδοτικά, ενώ σου επιτρέπουν να μεταφερθείς ξεκούραστα και, ίσως, να διαβάσεις μερικές σελίδες από το βιβλίο σου ή να ακούσεις λίγη μουσική. Αυτά βέβαια σε θεωρητικό επίπεδο. Οι καθυστερήσεις στα δρομολόγια και τα γεμάτα επιβάτες οχήματα μπορούν να μετατρέψουν μια ξεκούραστη μετακίνηση σε κόλαση.

Αντί να μην ξέρεις τι σε περιμένει, όμως, το Google Maps φιλοδοξεί να σε βοηθήσει να προβλέψεις το τι σε περιμένει στη στάση του λεωφορείου ή στο σταθμό του μετρό, για να σχεδιάσεις καλύτερα τις μετακινήσεις σου, με δύο νέες λειτουργίες.

Καθυστερήσεις σε λεωφορεία ζωντανά

Τα αστικά λεωφορεία της Αθήνας προσπάθησαν να κάνουν κάτι παρόμοιο με την εφαρμογή της τηλεματικής, αλλά τα αποτελέσματα συχνά απογοητεύουν. Στις οθόνες των στάσεων συχνά βλέπουμε λεωφορεία-φαντάσματα που βρίσκονται μονίμως 2 λεπτά μακριά μα ποτέ δε φτάνουν, ή άλλα λεωφορεία που ο χρόνος άφιξης πέφτει από τα 20 λεπτά στα 20 δευτερόλεπτα σε μια στιγμή. Το Google Maps τώρα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί τις κινήσεις των λεωφορείων, ακόμη και σε μέρη όπου δεν υπάρχει καθόλου (ή έστω αξιόπιστη) πληροφόρηση από τις τοπικές υπηρεσίες. Θα μπορείς να βλέπεις αν το λεωφορείο που περιμένεις θα αργήσει, πόσο θα αργήσει και πόση ώρα αναμένεται να κάνει μέχρι τον προορισμό σου, με βάση τις συνθήκες κίνησης των οχημάτων στην περιοχή. Έτσι θα μπορείς να έχεις μια καλή εικόνα για τη διαδρομή, προτού καν μπεις μέσα στο λεωφορείο.

Πρόβλεψη πληρότητας

Κάτι το οποίο σχεδόν κανένας δεν έχει εφαρμόσει, αν και δεν θα ήταν ιδιαιτέρως δύσκολο, είναι η πληροφόρηση της πληρότητας του κάθε οχήματος. Γιατί να μπεις σε ένα λεωφορείο που οι επιβάτες είναι στριμωγμένοι σαν σαρδέλες, ενώ το επόμενο είναι άδειο; Το ίδιο και για τρένα, επίγεια και υπόγεια, αλλά και τραμ. Τώρα θα μπορείς να γνωρίζεις αν αξίζει να περιμένεις λίγο και να κάτσεις σαν άνθρωπος σε μια θέση.

Η Google θα αρχίσει να εφαρμόζει αυτές τις προβλέψεις άμεσα, σε 200 πόλεις σε όλο τον κόσμο, ενώ οι λειτουργίες αυτές αναμένεται να επεκταθούν και σε άλλες περιοχές, σε βάθος χρόνου. Προφανώς για όλα αυτά τα θαυμαστά, εκτός από ένα καλό κινητό χρειάζεσαι και ταχύτατο mobile Internet, δηλαδή με απλά λόγια χρειάζεσαι COSMOTE 4G. Μάθε για όλα τα προγράμματα COSMOTE Mobile εδώ.