4
Υγεία & Fitness

Τώρα οι τυφλοί αντιλαμβάνονται τον κόσμο μέσα από το κινητό

Τώρα οι τυφλοί αντιλαμβάνονται τον κόσμο μέσα από το κινητό
Η τεχνολογία στην υπηρεσία των ανθρώπων με προβλήματα όρασης. Η εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης της Microsoft, Seeing AI δίνει τη δυνατότητα στους τυφλούς να αντιλαμβάνονται τον κόσμο, αναγνωρίζοντας και εκφωνώντας ό,τι βλέπει από την κάμερα του κινητού.

Τον τελευταίο καιρό θα έχεις ακούσει πολλές φορές για τις προόδους της επιστήμης της πληροφορικής σε σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη, τα συστήματα deep learning, ακόμη και για πρακτικές εφαρμογές, όπως τα αυτοκίνητα που οδηγούνται μόνα τους ή τα συστήματα αυτόματης μετάφρασης μέσω κινητού. Εφ’ όσον οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να κάνουν έναν υπολογιστή να μπορεί να αντιληφθεί το περιβάλλον και να ξεχωρίζει αντικείμενα, ανθρώπους, ζώα, δέντρα, διασταυρώσεις, αλλά και να διαβάζει κείμενο όπως πινακίδες ή ταμπέλες, αλλά και να αναγνωρίζει ανθρώπους, γιατί να μη μπορεί να γίνει το ίδιο και, με κάποιον τρόπο, να βοηθήσει όσους το έχουν ανάγκη; Όπως, για παράδειγμα, τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης;

Αυτό ακριβώς είναι και η λειτουργία του νέου συστήματος τεχνητής νοημοσύνης της Microsoft, το οποίο φέρει το όνομα Seeing AI – λογοπαίγνιο με τη φράση «seeing eye». Η λειτουργία του συστήματος, όμως, δεν είναι καθόλου αστεία.

Το Seeing AI είναι ένα σύστημα το οποίο ξεκίνησε από το τμήμα έρευνας της Microsoft και συνδυάζει την τεχνητή νοημοσύνη και το cloud, έτσι ώστε να δώσει μια έξυπνη εφαρμογή, σχεδιασμένη ώστε να βοηθά τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης να λειτουργούν καλύτερα. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα smartphone και το μόνο που πρέπει να κάνει ο χρήστης είναι να στρέψει την κάμερα της συσκευής προς κάποια κατεύθυνση, για να αρχίσει να ακούει μια φωνητική περιγραφή του τι βλέπει η κάμερα! Πρακτικά, το Seeing AI μετατρέπει τον κόσμο γύρω μας σε μια ηχητική περιγραφή!

Οι δυνατότητες του Seeing AI είναι πολλές και δεν περιορίζονται στην απλή περιγραφή χώρων και τοπίων. Μπορεί να διαβάσει κείμενο από σελίδες ή βιβλία, μπορεί να αναγνωρίσει νομίσματα, να διαβάσει barcode και να αναγνωρίσει προϊόντα, ακόμη και να περιγράψει φωτογραφίες σε άρθρα, μέσα από άλλα apps!

 

Δες το βίντεο της Microsoft για να καταλάβεις καλύτερα:

Εκτός αυτών, το Seeing AI μπορεί μέχρι και να δώσει περιγραφές φωτογραφιών, καθώς ο χρήστης αγγίζει την οθόνη του smartphone, περιγράφοντας ακριβώς αυτό που αγγίζει εκείνη τη στιγμή!

Το app είναι διαθέσιμο μέσα από το App Store της Apple και θα το βρεις εδώ.