16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Τώρα όλοι μπορούν να δημιουργήσουν μουσική

Τώρα όλοι μπορούν να δημιουργήσουν μουσική
Το απόλυτο εργαλείο για τον ερασιτέχνη «μουσικό» είναι το Garage Band. Είναι δωρεάν και πιθανόν να το έχεις ήδη στο iPad σου. Μάθε λοιπόν να το χρησιμοποιείς…

Το GarageBand είναι μια εφαρμογή η οποία, όταν πρωτοκυκλοφόρησε, το μακρινό 2004, έκανε αίσθηση και βοήθησε πολλούς διάσημους σήμερα μουσικούς να κάνουν τα πρώτα τους βήματα. Επίσης, έκανε τα Mac ιδιαιτέρως αγαπητά σε ερασιτέχνες μουσικούς, μιας και ερχόταν δωρεάν με αυτά. Βέβαια, ακόμη και με τη φιλικότητα που το διακρίνει, τα πρώτα βήματα σε κάποιον που δεν το έχει ξαναχρησιμοποιήσει, φαίνονται δύσκολα.

Το GarageBand έχει πολλά εργαλεία και δυνατότητες, αλλά δεν είναι προφανές στον αρχάριο το πως μπορεί να τα χρησιμοποιήσει. Φυσικά για να το χρησιμοποιήσεις χρειάζεσαι έναν υπολογιστή Mac ή ένα iPad. Επισκέψου ένα κατάστημα Γερμανός ή COSMOTE και επίλεξε το σύστημα που σου ταιριάζει.

Κατ’ αρχήν, όταν το ανοίξεις για πρώτη φορά, θα σου ζητήσει να κατεβάσει επιπλέον ήχους. Συμφώνησε και άσ’ το να κατεβάσει ό,τι θέλει, καθώς αυτά θα σου δώσουν περισσότερες επιλογές αργότερα. Επίσης, ίσως δεις πως κάποια μουσικά όργανα δεν είναι κατεβασμένα. Αν δεις κάποια γκριζαρισμένα”, πάτα το βελάκι δίπλα τους για να κατέβουν τα απαραίτητα αρχεία.

Ξεκίνα ένα νέο project

Πατώντας το New Project, θα πρέπει να επιλέξεις αρχικά το «Empty Project». Ωστόσο, προτείνουμε να εξερευνήσεις και τις άλλες επιλογές που είναι διαθέσιμες. Έπειτα, θα δεις το παράθυρο το οποίο θα σου ζητήσει να προσθέσεις ένα νέο track. Για την ώρα, επίλεξε «Software Instrument».

Επιτέλους, βρίσκεσαι στο κεντρικό παράθυρο του GarageBand. Στα αριστερά βλέπεις τη βιβλιοθήκη, απ’ όπου μπορείς να επιλέξεις τα διάφορα όργανα. Στο πάνω-δεξιά πάνελ υπάρχει το workspace όπου βλέπεις τις νότες που έχεις γράψει και τα διαφορετικά tracks οργάνων που έχεις βάλει στο project. Το κάτω-δεξιά πάνελ είναι ο editor όπου μπορείς να κάνεις διορθώσεις. Και μπροστά απ’ όλα, το μουσικό πληκτρολόγιο, όπου μπορείς να παίξεις νότες από το πληκτρολόγιο.

Προτού ξεκινήσεις, θα πρέπει να βάλεις ένα tempo στο κομμάτι. Αυτό το βλέπεις στο πάνω μέρος, στο παράθυρο Beats & Project. Το default είναι 120 beats ανά λεπτό, και μπορείς να το αλλάξεις κάνοντας κλικ στο tempo. Μπορείς επίσης να κάνεις κλικ πάνω στο time signature και να δεις μενού που σου επιτρέπουν να κάνεις αλλαγές. Δεξιά από αυτά, υπάρχουν κουμπιά για μετρονόμο και άλλες λειτουργίες.

Όταν ξεκινάς για πρώτη φορά, τα έτοιμα loops της Apple είναι πολύ χρήσιμα για να ξεκινήσεις και να αρχίσεις να μαθαίνεις τα κόλπα του GarageBand. Τα loops είναι έτοιμα μικρά κομμάτια μουσικής, τα οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις ως υπόβαθρο για τις δικές σου συνθέσεις.

Για να προσθέσεις loop, πάτα το O (στο πληκτρολόγιο) ή πήγαινε στο View > Show Apple Loops. Εκεί θα δεις πραγματικά άπειρες επιλογές. Απλά διάλεξε ένα και πρόσθεσέ το στο workspace – απλά ρίχ’ το κοντά στην αρχή.

Κάνοντας κλικ στη πάνω-δεξιά πλευρά του loop, μπορείς να το τραβήξεις προς τα δεξιά, για να γεμίσει αυτομάτως το project με το loop σε… λούπα! Αν πατήσεις το Play τώρα, θα ακούσεις το loop να παίζει μόνο του, συνεχώς.

Μπορείς να κάνεις συνθέσεις από διάφορα loops, μιας και υπάρχουν έτοιμα για κάθε περίσταση. Για παράδειγμα, μπορείς να προσθέσεις ένα drum loop πάνω από ένα instrument loop (πιάνο, synth, κιθάρα, μπάσο, σαξόφωνο κ.λπ). Επίσης μπορείς να ρυθμίσεις το χρόνο στον οποίο θα μπαίνει το κάθε loop, απλά τραβώντας το προς τα δεξιά στο κεντρικό παράθυρο. Αν κάνεις διπλό κλικ πάνω στο κάθε loop, θα ανοίξει παράθυρο με ρυθμίσεις για το καθένα.

Και φτάνουμε στο ζουμί. Προφανώς, καλοί οι πειραματισμοί με… προκάτ μουσική, αλλά μάλλον θα θέλεις να βάλεις και τη δική σου πινελιά. Και τι καλύτερο από το να προσθέσεις τους ήχους του δικού σου αγαπημένου μουσικού οργάνου. Μπορείς να παίξεις ό,τι όργανο θες μέσω του πληκτρολογίου, αλλά η καλύτερη επιλογή είναι να συνδέσεις ένα (πραγματικό) MIDI keyboard, αν έχεις.

Πως προσθέτεις κάτι τέτοιο; Απλά επιλέγεις το Software Instrument στο add. Εδώ μπορείς να διαλέξεις όργανο μέσα από μια τεράστια λίστα, από τη βιβλιοθήκη. Μέσω του κανονικού πληκτρολογίου, ίσως χρειαστεί λίγος πειραματισμός μέχρι να βρεις τι πατάς και τι παίζει, ειδικά αν μιλάμε για drum set. Εξασκήσου αρκετά και όταν είσαι έτοιμος, απλά πάτα το Record και ξεκίνα να παίζεις.

Πρόσθεσε πραγματικά όργανα

Τέλος, μπορεί να θες να προσθέσεις τη δική σου πινελιά, όχι με software όργανο αλλά με πραγματικό. Μπορεί να είσαι κιθαρίστας, ντράμερ, πιανίστας ή οτιδήποτε άλλο. Αντί να κάθεσαι να πατάς πλήκτρα στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή, θες να πιάνεις χορδές, μπαγκέτες ή πλήκτρα πιάνου. Θα πρέπει να συνδέσεις το όργανό σου στον υπολογιστή και να προσθέσεις track, πατώντας το + και επέλεξε αν χρησιμοποιείς μικρόφωνο ή όχι. Αν έχεις κιθάρα ή μπάσο, χρησιμοποίησε την κατάλληλη επιλογή. Επίσης έχεις πολλές επιλογές για εφέ, κούρδισμα και άλλες, ώστε το όργανό σου να ακούγεται ακριβώς όπως το θες εσύ.

Προφανώς, όταν φτιάξεις κάτι που σου αρέσει, μπορείς να πατήσεις το File > Save ή Save As και να το σώσεις, ενώ με το Share > Export Song to Disk μπορείς να σώσεις το κομμάτι ως mp3, AAC, WAV ή AIFF για να το μοιραστείς με τον κόσμο!