16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Φοβάσαι να περπατάς σε σκοτεινά σοκάκια; Τώρα μπορείς να τα αποφεύγεις

Φοβάσαι να περπατάς σε σκοτεινά σοκάκια; Τώρα μπορείς να τα αποφεύγεις
Το Google Maps δεν σταματά να εξελίσσεται και να μας εκπλήσσει. Μια νέα λειτουργία που ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει εμφανίζει τους καλά φωτισμένους δρόμους για να μπορείς να περπατάς τα βράδια με μεγαλύτερη ασφάλεια.

«Όποιος νύχτα περπατεί…» λέει το γνωστό γνωμικό. Φαίνεται πως κάποιο ανάλογο έχουν και στην Αμερική, μιας και η Google έχει εδώ και καιρό στα σκαριά μια νέα λειτουργία για το γνωστό και πολυχρηστικό Google Maps.

Η νέα λειτουργία του Maps, της υπηρεσίας της Google η οποία εδώ και χρόνια έχει αντικαταστήσει (και παροπλίσει) όλους τους άλλους «πλοηγούς», είναι το να εμφανίζει στους χάρτες με ειδική σήμανση όσους δρόμους είναι καλά φωτισμένοι. Το όνομα της λειτουργίας αυτής είναι Lighting και ο σκοπός της είναι προφανής: να σε καθοδηγεί όταν (κυρίως) περπατάς το βράδυ, έτσι ώστε να αποφεύγεις κακοφωτισμένα και, πιθανώς, επικίνδυνα δρομάκια, μένοντας σε καλά φωτισμένες οδούς και (σχετικά) ασφαλής.

Η λειτουργία αυτή εντοπίστηκε κρυμμένη μέσα στον κώδικα του Google Maps από τους υπεύθυνους του XDA Developers, ενός site το οποίο ειδικεύεται στο να αναλύει εξονυχιστικά και να ανακαλύπτει κρυμμένα ψήγματα νέων τεχνολογιών σε smartphones και όχι μόνο. Το Lighting λοιπόν ανακαλύφθηκε σε ένα APK της βήτα προέκδοσης 10.31.0 του google Maps πριν από λίγο καιρό.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που ανακαλύφθηκαν μέσα στον κώδικα του Google Maps, φαίνεται πως το νέο Lighting θα χρωματίζει τους δρόμους που είναι καλά φωτισμένοι με έντονο κίτρινο χρώμα. Λόγω του ότι πρόκειται για ανάλυση του κώδικα βήτα προέκδοσης, δεν υπάρχουν εικόνες ή screenshots του Lighting εν λειτουργία.

Μεταξύ των strings κειμένου, βλέπουμε φράσεις όπως «Νέα λειτουργία! Δες πόσο καλά φωτισμένοι είναι οι δρόμοι», «Καλός φωτισμός», «Κακός ή καθόλου φωτισμός», «Η όψη φωτισμού δεν είναι διαθέσιμη στην περιοχή αυτή» και «Οι κίτρινες γραμμές δείχνουν τους δρόμους με καλό φωτισμό».

Επίσης δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση για το αν και πότε η Google σκοπεύει να ενεργοποιήσει αυτή τη λειτουργία, ούτε σε ποιες περιοχές θα είναι διαθέσιμη. Πάντως πρόκειται για μια λειτουργία η οποία μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για όσους κινούνται σε άγνωστες περιοχές, και σίγουρα σε τουρίστες. Μάλιστα υπάρχουν ενδείξεις και για επέκταση της λειτουργίας αυτής, με σήμανση οδών και σημείων στα οποία έχουν σημειωθεί εγκλήματα, επιθέσεις ή και βιασμοί, όπως φάνηκε από μια πρόσφατη κίνηση της Google να μαρκάρει τη London Bridge ως danger zone μετά από πρόσφατα περιστατικά.