8
Ψυχαγωγία

Φτιάξε τις δικές σου playlists

Φτιάξε τις δικές σου playlists
Όλος ο κόσμος χρησιμοποιεί το YouTube για να βλέπει τα αγαπημένα του βιντεοκλίπ. Μάθε πώς να φτιάχνεις λίστες στο κανάλι σου.

Όλος ο κόσμος βλέπει YouTube. Κάποτε ψάχναμε να βρούμε τα αγαπημένα μας τραγούδια μέσα σε στοίβες από CD. Αργότερα, με την έλευση των mp3, ψάχναμε μέσα σε φακέλους και υποφακέλους  για να βρούμε το τραγούδι που θέλαμε. Εδώ και αρκετά χρόνια, ακόμη κι αν τα εν λόγω τραγούδια υπάρχουν, τόσο σε κάποια ντουλάπα που έχουμε κρύψει τις στοίβες των CD, όσο και στους προαναφερθέντες φακέλους σε κάποιον ξεχασμένο σκληρό δίσκο, αν θέλουμε να ακούσουμε κάποιο τραγούδι, απλά ανοίγουμε τον browser και πάμε στο YouTube.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Είτε αυτό που θες να ακούσεις είναι το τελευταίο καλοκαιρινό χιτάκι, είτε ένα ψαγμένο αριστούργημα της jazz, είτε ακόμη και η Σονάτα του Σεληνόφωτος του Μότσαρτ, όλα υπάρχουν στο YouTube, σε διάφορες εκτελέσεις και ποιότητες.

«Καλά όλα αυτά», ίσως σκεφτείς, «αλλά εγώ θέλω να έχω και τις συλλογές μου, και τα playlists μου διαθέσιμα όποτε τα θέλω». Κανένα πρόβλημα, θα σου απαντήσουμε! Και στο YouTube μπορείς να έχεις playlists και μάλιστα πολύ πιο εύκολα απ’ όσο νομίζεις.

Ουσιαστικά, η μόνη προϋπόθεση για να δημιουργήσεις playlists στο YouTube είναι να έχεις κάνει log-in με το λογαριασμό της Google. Τα υπόλοιπα είναι πανεύκολα. Και βέβαια, για να μην μπερδευόμαστε, οι playlists δεν υποχρεούνται να αφορούν αποκλειστικά μουσική, έτσι; Μπορείς να κάνεις playlist με βίντεο με γάτες, με ντοκιμαντέρ ή με μαγειρική, αν αυτό προτιμάς.

Λοιπόν, το πρώτο βήμα είναι να εντοπίσεις το βίντεο που θες. Δεν έχει σημασία αν η playlist σου υπάρχει ήδη ή αν θες να δημιουργήσεις μια νέα. Ξεκινάς βρίσκοντας το βίντεο.

Αφού το δεις και επιβεβαιώσεις πως όντως αυτό είναι που θες, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να κατεβάσεις το βλέμμα σου ακριβώς κάτω από το βίντεο και στα δεξιά.

Εκεί θα δεις, λίγο πιο δίπλα από τον μετρητή των likes, την επιλογή Save. Πάτα την!

Αυτό που θα γίνει είναι πως θα σκοτεινιάσει ολόκληρο το παράθυρο του YouTube και θα εμφανιστεί ένα μικρό κουτάκι στο κέντρο, το οποίο θα περιλαμβάνει τα playlists που έχεις ήδη φτιάξει, καθώς και την επιλογή Create a new playlist για να φτιάξεις μια καινούρια. Αν δεν έχεις ξαναφτιάξει playlist ποτέ, η μόνη άλλη επιλογή είναι η λίστα Watch Later, την οποία δημιουργεί το ίδιο το YouTube για όλους τους χρήστες. Επιλέγοντας το Create a new playlist…

…το κουτάκι θα σου εμφανίσει δύο πεδία. Το πρώτο είναι πεδίο κειμένου, όπου θα πρέπει να δώσεις ένα όνομα στη νέα σου playlist. Ακριβώς από κάτω υπάρχει ένα drop-down menu με τις επιλογές για την «ιδιωτικότητα» της λίστας· με άλλα λόγια, ποιος μπορεί να τη βλέπει.

Αν επιλέξεις Public, τότε η playlist σου θα φαίνεται στην προσωπική σου σελίδα του YouTube. Αν επιλέξεις Private, θα μπορείς να τη βλέπεις μονάχα εσύ και κανένας άλλος.

Αν επιλέξεις, τέλος, Unlisted, τότε δεν θα εμφανίζεται μεν στη σελίδα σου, αλλά αν δώσεις το link σε κάποιον άλλο, θα μπορεί να τη δει. Με άλλα λόγια, δε θα μπορεί να τη βρει κανείς ψάχνοντας, αλλά αν στείλεις κάποιον συστημένο, θα τη δει.

Μπορείς σαφώς και να διαχειριστείς τις playlists που έχεις φτιάξει. Απλά πατάς το εικονίδιο του λογαριασμού σου (τέρμα πάνω δεξιά), επιλέγεις το Your Channel και από εκεί το tab Playlists.

Λοιπόν, αυτό ήταν όλο! Τώρα το μόνο που λείπει είναι να μπεις στο YouTube και να αρχίσεις να φτιάχνεις playlists με τα αγαπημένα σου τραγούδια (ή πάσης φύσεως βίντεο) για κάθε περίσταση!