8
Ψυχαγωγία

Φτιάξε τον δικό σου online ραδιοφωνικό σταθμό

Φτιάξε τον δικό σου online ραδιοφωνικό σταθμό
Το Radionomy είναι ένα site το οποίο σου επιτρέπει τόσο να ανακαλύψεις και να ακούσεις χιλιάδες on-line σταθμούς, αλλά και δημιουργήσεις τον δικό σου και μάλιστα δωρεάν.

Οι εποχές των «πειρατών των FM», των κεραιών στις ταράτσες και του κυνηγητού για τις συχνότητες έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Σήμερα, χάρη στο διαδίκτυο ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει ένα online ραδιόφωνο, μέσα σε λίγα λεπτά και με μηδενικό κόστος. Τα βασικά πλεονεκτήματα ενός web radio από ένα «παραδοσιακό» ραδιοφωνικό σταθμό είναι ότι δεν χρειάζεται άδειες και ιδιαίτερο εξοπλισμό και ότι μπορεί δυνητικά να προσεγγίσει έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό ακροατών. Για παράδειγμα, ένας online ραδιοφωνικός σταθμός μπορεί να εκπέμπει από την Αθήνα αλλά να ακούγεται από το Σίντνεϊ και τη Νέα Υόρκη, μέχρι το Πεκίνο και το Σαν Φρανσίσκο, όλα χάρη στη δύναμη του διαδικτύου.

Για να φτιάξεις το δικό σου διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό σήμερα, απαιτείται μόνο ένας υπολογιστής, ένα μικρόφωνο, μια γρήγορη σύνδεση στο Internet (δες εδώ τα πακέτα Fiber της COSMOTE) και φυσικά μια σχετική υπηρεσία. Στο παρόν άρθρο θα μιλήσουμε για την Radionomy. Η υπηρεσία αυτή σου επιτρέπει τόσο να ανακαλύψεις και να ακούσεις χιλιάδες online σταθμούς με οποιοδήποτε είδος μουσικής σου αρέσει, αλλά και δημιουργήσεις το δικό σου σταθμό εντελώς δωρεάν, με playlist και τραγούδια της αρεσκείας σου. Αν απλώς θες να ακούσεις κάποιον σταθμό μπες στο Radionomy, επίλεξε στο επάνω μέρος της σελίδας το LISTEN και ανακάλυψε ένα πλήθος ραδιοφωνικών σταθμών που έχουν δημιουργήσει άλλοι χρήστες και είναι διαθέσιμοι online.

Ξεκινώντας…

Η διαδικασία για να δημιουργήσεις το δικό σου ραδιοφωνικό σταθμό είναι απλή. Επίλεξε το Get Started, κάνε εγγραφή στην υπηρεσία με τα στοιχεία σου (email, username, password) και το όνομα που θα έχει ο σταθμός ή συνδέσου χρησιμοποιώντας το λογαριασμό σου στο Facebook ή στο Google+. Στη συνέχεια θα σου ζητηθεί να δώσεις κάποιες παραπάνω πληροφορίες σχετικές με το είδος του σταθμού και το περιεχόμενο των εκπομπών, σε μορφή tags.

Για να διαχειριστείς το περιεχόμενο του σταθμού σου 24/7 χρησιμοποίησε το RadioManager online. Εκεί μπορείς να φορτώσεις τη μουσική σου κάνοντας upload των τραγουδιών που θέλεις. Αυτό το βήμα μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο ανάλογα με τον όγκο των τραγουδιών που ανεβάζεις. Φυσικά μπορείς να ανεβάσεις και δικά σου έτοιμα Playlists και να τα κάνεις edit οποιαδήποτε στιγμή θελήσεις.

Επιπλέον, μπορείς να δημιουργήσεις μουσική για να γεμίσεις τα κενά μεταξύ των εκπομπών και να ανεβάσεις του ήχους που θέλεις να ακούγονται όταν δεν υπάρχει προγραμματισμένη εκπομπή. Να ρυθμίσεις τη διάρκεια μιας εκπομπής, να μοιραστείς τα έτοιμα σετ περιεχομένου που έχεις φτιάξει για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και να φτιάξεις εβδομαδιαίο πλάνο για να ορίσεις την ημέρα και την ώρα που θα παίζεται η κάθε εκπομπή.

Φυσικά να επισημάνουμε ότι το Radionomy σου δίνει τη δυνατότητα να μοιραστείς το περιεχόμενό σου και στα social media ενώ σου παρέχει στατιστικά στοιχεία για τις προτιμήσεις των ακροατών σου, την περιοχή από την οποία σε ακούνε και τα δημοφιλέστερα μουσικά κομμάτια.

Ανακάλυψε όλες τις επιλογές που σου δίνει η υπηρεσία και καλές εκπομπές!