7
Τεχνολογία

Φτιάξε το δικό σου hot spot

Φτιάξε το δικό σου hot spot
Πώς να κάνεις το κινητό σου mobile hot spot για να έχεις Wi-Fi και σε άλλες συσκευές.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: για να μπορέσεις να κάνεις το κινητό σου hot spot, θα χρειαστείς ένα αξιόπιστο και δυνατό σήμα 4G. Δεν έχει νόημα να προσπαθείς να δώσεις Internet ασύρματα σε άλλες συσκευές, εάν το smartphone σου δεν πιάνει σήμα. Δες εδώ όλα τα διαθέσιμα πακέτα που προσφέρει η COSMOTE.

Εκτός από σύνδεση 4G χρειάζεσαι κι ένα σύγχρονο smartphone. Στα καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ, θα βρεις μια τεράστια γκάμα από συσκευές για να επιλέξεις.

Αφού εξασφάλισες τα παραπάνω, ας δούμε τώρα πώς θα μπορέσεις να αξιοποιήσεις τα MB σου σε άλλες συσκευές. Η λειτουργία αυτή ονομάζεται mobile hot spot και ουσιαστικά μετατρέπει το κινητό σου σε access point στο οποίο μπορείς να συνδέσεις μέσω Wi-Fi το laptop, το tablet ή άλλο smartphone. Έχε υπόψη σου ότι θα πρέπει να διαθέτεις κάποιο συμβόλαιο με αρκετά MB, διότι αυτά θα μοιράζονται σε όλες τις συσκευές που θα συνδέσεις.

Προσοχή στο Windows Update! 

Πριν συνεχίσουμε θα πρέπει να επισημάνουμε το εξής: Εάν σκοπεύεις να συνδέσεις στο smartphone σου, ένα laptop με Windows 10 θα πρέπει να προβείς σε κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες για να μην κάνουν τα MB σου φτερά σε δευτερόλεπτα. Αυτό οφείλεται στο ότι τα Windows 10 έχουν την συνήθεια να κατεβάζουν updates χωρίς να σε ρωτάνε, χωρίς να λογαριάζουν εάν η Wi-Fi σύνδεση προέρχεται από κάποιο σταθερό ή mobile router. Για να γλιτώσεις από τέτοιου είδους εκπλήξεις, συνδέσου στο κινητό σου όπως θα περιγράψουμε παρακάτω, και στα Windows 10 άνοιξε το Network & Internet Settings. Πήγαινε στο Wi-Fi και κατόπιν στο Manage known networks (διαχείριση γνωστών δικτύων). Εκεί υπάρχει μια λίστα με όλα τα ασύρματα δίκτυα που έχεις συνδεθεί. Βρες το δίκτυο του smartphone σου πάτα επάνω του και κατόπιν πάτα το κουμπί Properties. Εκεί θα πρέπει να ενεργοποιήσεις την επιλογή Metered connection. Από εδώ και στο εξής, όταν ο υπολογιστής συνδέεται στο συγκεκριμένο δίκτυο, δεν θα κατεβάζει τίποτα, δεν θα κάνει update και δεν θα συγχρονίσει αυτόματα το OneDrive.

Και τώρα, mobile hot spot 

Σε Android κινητά η λειτουργία mobile hot spot βρίσκεται στις Ρυθμίσεις>Ασύρματα δίκτυα>Tethering & portable hotspot. Εκεί θα πρέπει να ενεργοποιήσεις το Portable Wi-Fi Hotspot. Στην επιλογή Ρυθμίσεις Wi-Fi Hotspot, μπορείς να ρυθμίσεις το όνομα του δικτύου, το οποίο συνήθως είναι ίδιο με το όνομα της συσκευής (αν θες, το αλλάζεις), καθώς και την ασφάλεια. Επίλεξε WPA2 και δώσε έναν κωδικό. Επίσης, εάν η συσκευή σου το υποστηρίζει μπορείς να επιλέξεις τη συχνότητα του ασύρματου δικτύου σου ανάμεσα σε 2,4 και 5GHz. Στην επιλογή Connected device manager, βλέπεις ποιες άλλες συσκευές είναι συνδεδεμένες και μπορείς είτε να διακόψεις τη σύνδεση, είτε να καθορίσεις πόσες μπορούν να συνδέονται ταυτόχρονα.

Παρόμοια είναι η λειτουργία και στο iOS. Στη συσκευή με την οποία θέλεις να συνδεθείς, πήγαινε στις Ρυθμίσεις > Δεδομένα > Προσωπικό hotspot και ενεργοποίησέ το. Στη συνέχεια, δώσε τον κωδικό του Wi-Fi και το όνομα του τηλεφώνου.