14
Πολίτης του Σήμερα

Φυσικές καταστροφές; Η τεχνολογία σε σώζει

Φυσικές καταστροφές; Η τεχνολογία σε σώζει
Η λειτουργία SOS των Google Maps, όχι μόνο σε ειδοποιεί για φυσικές καταστροφές στην περιοχή σου, αλλά σε βοηθά να γλιτώσεις από τη μανία της φύσης.

Πολλά έχουν ειπωθεί για τα συστήματα προειδοποίησης και έκτακτης ανάγκης – και πολύ περισσότερα ειπώθηκαν και γράφτηκαν μετά την πρώτη δοκιμή του συστήματος μετάδοσης ειδοποιήσεων 112 στη χώρα μας.

Μπορεί η τεχνολογία στη χώρα μας να κινείται με ρυθμούς χελώνας, η Google όμως κινείται αστραπιαία για να καλύψει ακόμη ένα σενάριο, στο οποίο η έγκαιρη ειδοποίηση μπορεί να σώσει εκατοντάδες ζωές.

Το Google SOS είναι ένα σύστημα ενσωματωμένο στο Google Maps έτσι ώστε να μπορείς να έχεις πρόσβαση σε σημαντικές πληροφορίες που μπορεί να σώσουν τη δική σου ζωή ή αυτή των κοντινών σου προσώπων, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Το σύστημα των SOS alerts υπάρχει εδώ και δύο χρόνια στο Google Maps, τώρα όμως η εταιρεία προσέθεσε τη δυνατότητα προβολής οπτικών πληροφοριών σχετικών με φυσικές καταστροφές, αλλά και ένα νέο σύστημα προειδοποίησης στην πλοήγηση στο Google Maps, έτσι ώστε να μπορείς να προβλέψεις την κατεύθυνση που πρόκειται να πάρει η καταστροφή, π.χ φωτιά, καταιγίδα, πλημμύρα ή τυφώνας.

Σε τέτοιες περιπτώσεις πλημμύρας ή τυφώνα, αλλά και σεισμού, η Google προσθέτει και λεπτομερείς οπτικές πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για το τι θα πρέπει να περιμένεις να βρεις στο έδαφος.

Για τη χώρα μας, η λειτουργία είναι πολύ σημαντική για σεισμούς, στην οποία περίπτωση η Google θα σου δώσει πληροφορίες για κτήρια που έχουν καταρρεύσει ή κατεστραμμένους ή απροσπέλαστους δρόμους. Στο Maps θα δεις το επίκεντρο του σεισμού, την ισχύ του, ενώ θα σου δείξει για δονήσεις στις κοντινές περιοχές με χρωματικές ενδείξεις.

Βέβαια, μετά τα γεγονότα του περυσινού ανεμοστρόβιλου, η αντίστοιχη λειτουργία έχει αποκτήσει σημασία και για την Ελλάδα, όπου η Google θα προβλέψει την πορεία του φαινομένου αλλά και εκτίμηση του χρόνου, και θα σου στείλει προειδοποίηση αν βρίσκεσαι κοντά σε περιοχή που αναμένεται να επηρεαστεί.

Και βέβαια, σε τέτοιες περιπτώσεις, το Google Maps θα επανυπολογίσει την πορεία της πλοήγησής σου (αν εκείνη τη στιγμή οδηγείς) έτσι ώστε να σε κατευθύνει μακριά από προβληματικές περιοχές και οδούς.