16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Φωτογραφίζοντας τα άστρα με το κινητό

Φωτογραφίζοντας τα άστρα με το κινητό
Αστροφωτογραφία σημαίνει συνήθως ακριβός εξοπλισμός και χειροκίνητος έλεγχος. Κι όμως, με ένα σύγχρονο smartphone μπορείς να φωτογραφίσεις το Γαλαξία, τα αστέρια και τους πλανήτες.

Πολλοί πιστεύουν ότι τα κινητά δεν πρόκειται ποτέ να αντικαταστήσουν μια φωτογραφική μηχανή DSLR, όσο κι αν εξελιχθούν. Αν και αυτό δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να τραβήξεις πολύ καλές φωτογραφίες με το κινητό σου. Κατ’ αρχήν θα χρειαστείς ένα κινητό με αποδεδειγμένα καλή κάμερα. Εδώ, επειδή το hardware είναι μικροσκοπικό, θα πρέπει να αναζητήσεις όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα. Δες εδώ όλα τα smartphones τελευταίας τεχνολογίας από τον ΓΕΡΜΑΝΟ.

Στο παρόν άρθρο θα μιλήσουμε για το πιο δύσκολο, ίσως, είδος φωτογραφίας: την αστροφωτογραφία. Ακόμα και με μια DSLR, η αστροφωτογραφία δεν είναι καθόλου απλή και δεν έχει καμία σχέση με το «σκοπεύω τον νυχτερινό ουρανό και πατάω το κλείστρο».

Τι χρειάζεσαι

Ένα άκρως απαραίτητο περιφερειακό που θα χρειαστείς είναι ένα τρίποδο. Επειδή η φωτογράφηση του νυχτερινού ουρανού απαιτεί πολύ μικρή ταχύτητα κλείστρου, δηλαδή ο αισθητήρας να μείνει ανοιχτός για αρκετά δευτερόλεπτα, οποιαδήποτε κίνηση του smartphone θα «γράψει» στη φωτογραφία με αποτέλεσμα κουνημένη και θολή λήψη. Ψάξε για ένα τρίποδο με υποδοχή για στήριξη κινητού (σαν κι αυτή που έχουν τα selfie sticks). Κατόπιν θα χρειαστείς ένα ειδικό app φωτογραφίας (δοκίμασε τα Open Camera ή το FV-5) που να μπορεί να εξομοιώσει τη λειτουργία manual των DSLR, δηλαδή να επιτρέπει την κατά βούληση επιλογή ταχύτητας, διαφράγματος (f) και ευαισθησίας (ISO).

Το σημείο που θα επιλέξεις θα πρέπει να βρίσκεται υποχρεωτικά κάπου στην εξοχή, μακριά από τα φώτα της πόλης. Επίσης, καλό είναι να διαλέξεις μια νύχτα χωρίς φεγγάρι για να φανεί σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια ο Γαλαξίας μας. Στήσε το τρίποδο προς το  νότο και σκόπευσε κάπου πάνω από τον ορίζοντα, αν και συνήθως οι πιο καλές αστροφωτογραφίες περιλαμβάνουν και κάποια γήινα στοιχεία.

Τέλος θα πρέπει να ξεκινήσεις κάποιες δοκιμές. Επίλεξε ταχύτητα 32 δευτερόλεπτα (επαναλαμβάνουμε ότι εάν δεν το υποστηρίζει η ενσωματωμένη εφαρμογή, θα πρέπει να ψάξεις για κάποιο long exposure app), και ISO 3200. Μην βάλεις παραπάνω ISO, διότι η φωτογραφία σου θα αρχίσει να εμφανίζει πολύ «κόκκο». Επειδή τα κινητά διαθέτουν ήδη πολύ ανοιχτό διάφραγμα γύρω στο f/2 και ευρυγώνιους φακούς, τα δύο στοιχεία που θα πρέπει να μεταβάλλεις είναι το ISO και η ταχύτητα του κλείστρου.

Κάνε διάφορες δοκιμές, χωρίς να υπερβάλλεις, έχοντας υπόψη σου ότι η Γη κινείται. Αυτό σημαίνει ότι σε πολύ αργές ταχύτητες (άνω των δύο λεπτών), θα αρχίσει να φαίνεται η σχετική κίνηση των αστεριών (στην πραγματικότητα της Γης, για αυτό λέμε «σχετική») στον ουράνιο θόλο.

«Σάντουιτς» και RAW

Μια καλή τεχνική που μπορείς να εφαρμόσεις είναι να τραβήξεις πολλές φωτογραφίες από τις οποίες θα φτιάξεις την τελική λήψη, τοποθετώντας τες τη μία πάνω στην άλλη με τη βοήθεια κάποιου προγράμματος επεξεργασίας εικόνας. Η τεχνική αυτή θα μειώσει τον «θόρυβο», ενώ σου επιτρέπει να πραγματοποιήσεις λήψεις με μικρότερες ταχύτητες και άρα θα έχεις πιο σταθερή εικόνα, συνδυάζοντας όμως τον συνολικό φωτισμό από όλες τις φωτογραφίες.

Τέλος, για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, μπορείς να τραβήξεις απευθείας σε RAW, εάν φυσικά το επιτρέπει το app, ούτως ώστε να μην πραγματοποιηθεί συμπίεση κατά τη λήψη και να μπορείς κατόπιν να επεξεργαστείς τις φωτογραφίες σου όπως θέλεις, παίζοντας με την ισορροπία του λευκού και τις άλλες παραμέτρους. Φυσικά, θα χρειαστείς κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας RAW. Το Raw Therapee είναι πολύ καλό και δωρεάν!