16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Χρειάζεσαι ή όχι ένα smart home hub;

Χρειάζεσαι ή όχι ένα smart home hub;
Πολλές συσκευές έξυπνου σπιτιού δεν λειτουργούν ανεξάρτητα, αλλά απαιτούν μια κεντρική συσκευή – ένα hub όπως ονομάζεται – το οποίο αναλαμβάνει όλη την επικοινωνία με το router, αλλά και μεταξύ τους. Ωστόσο, χρειάζεσαι πράγματι ένα τέτοιο hub;

Η αυτοματοποίηση του σπιτιού αποτελεί το ιερό δισκοπότηρο όλων των φανατικών της τεχνολογίας. Ενώ είναι κάτι που βλέπουμε σε ταινίες και σειρές επιστημονικής φαντασίας από τη δεκαετία του ‘60, ακόμη και σήμερα, 60 χρόνια μετά, είναι κάτι που δεν έχει γίνει πραγματικότητα. Όμως, το Internet of Things υπόσχεται μεγάλα πράγματα και φέρνει, σιγά σιγά, συσκευές όπως φώτα, κάμερες ασφαλείας, θερμοστάτες, κλειδαριές και κουδούνια τα οποία είναι εύκολα στην εγκατάσταση και δίνουν ένα βαθμό αυτοματοποίησης στο σπίτι. Το πρόβλημα είναι πως όλα βασίζονται σε κάποιο πρωτόκολλο επικοινωνίας, αλλά κανείς δεν σου εγγυάται πως διαφορετικά προϊόντα θα συνεργάζονται μεταξύ τους.

Τα smart hubs κάνουν ακριβώς αυτό: συγκεντρώνουν πάνω τους όλες τις λειτουργίες και την επικοινωνία με τις διάφορες έξυπνες συσκευές του σπιτιού σου, επιτρέποντας την κεντρική τους διαχείριση. Αλλά ακόμη κι έτσι, δεν υπάρχει hub το οποίο να συνεργάζεται και να ελέγχει όλες τις έξυπνες συσκευές που υπάρχουν στην αγορά. Τελικά, λοιπόν, χρειάζεσαι κάτι τέτοιο;

Τα πρωτόκολλα και οι ασυμβατότητές τους

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Και το πιο βασικό είναι η «γλώσσα» που μιλάνε όλες αυτές οι έξυπνες συσκευές, για να επικοινωνούν – το λεγόμενο πρωτόκολλο. Υπάρχουν αρκετά διαφορετικά πρωτόκολλα, κανένα από τα οποία δεν είναι συμβατό με κανένα άλλο. Αυτό είναι και το βασικό πρόβλημα.

Το πιο παλιό είναι το X10, το οποίο υπάρχει εδώ και δεκαετίες, αλλά δεν κατάφερε ποτέ να γίνει standard. Χρησιμοποιεί τα καλώδια του ρεύματος μέσα στο σπίτι για να στείλει δεδομένα. Το UPB (Universal Powerline Bus) είναι ένα άλλο, το οποίο λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, είναι πιο εξελιγμένο και θεωρείται πιο αξιόπιστο. Μετά έχουμε το Insteon, το οποίο δουλεύει τόσο με την καλωδίωση του ρεύματος όσο και με συχνότητες RF. Στον αντίποδα, έχουμε το Z-Wave, το οποίο είναι ένα από τα πιο καινούρια πρωτόκολλα και δουλεύει αποκλειστικά μέσω ραδιοσυχνοτήτων σε χαμηλή συχνότητα ώστε να μην δέχεται παρεμβολές από Wi-Fi ή φούρνους μικροκυμάτων. Τέλος, το Zigbee είναι επίσης ασύρματο, το οποίο υλοποιεί ένα ασύρματο δίκτυο mesh, μέσω του οποίου οι συσκευές μπορούν να ανταλλάσσουν δεδομένα, είναι πιο γρήγορο αλλά λειτουργεί πάνω στις ίδιες συχνότητες με το Wi-Fi.

Εκτός αυτών, υπάρχουν και οι συσκευές που «κουμπώνουν» απ’ ευθείας στο υφιστάμενο Wi-Fi του σπιτιού και λειτουργούν μέσω αυτού. Τα περισσότερα hubs, προφανώς, διαθέτουν Wi-Fi για να μπορείς να τα ελέγχεις, αλλά το να έχεις δεκάδες μικρές συσκευές συνδεδεμένες στο Wi-Fi του σπιτιού σου, μπορεί να μειώσει την ταχύτητά του σε smartphones και υπολογιστές. Δυστυχώς, τα σημερινά routers δεν είναι σχεδιασμένα για τέτοιον αριθμό «πελατών».

Έτσι, το hub είναι η συσκευή που θα αναλάβει να συνδέσει όλα τα ετερόκλητα κομμάτια του έξυπνου σπιτιού σου και θα πρέπει, ιδανικώς, να μπορεί να επικοινωνεί με όλα. Το ποιο θα διαλέξεις, εξαρτάται από τον εξοπλισμό που έχεις ήδη στο σπίτι σου και τα πρωτόκολλα που χρησιμοποιεί αυτός. Υπάρχουν αρκετά μοντέλα διαθέσιμα και βέβαια υπάρχουν και τα Amazon Alexa και Google Assistant, με αρκετές συσκευές να τα υποστηρίζουν, όπως και το HomeKit της Apple. Τέτοια hubs υπάρχουν από τις περισσότερες γνωστές εταιρείες, όπως τη Samsung και το SmartThings Hub, το οποίο υποστηρίζει Bluetooth, Wi-Fi, Z-Wave και Zigbee, ενώ συνεργάζεται και με την Alexa της Amazon και το Google Assistant.

Μια άλλη μέθοδος ελέγχου των συσκευών σου είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου βασισμένο σε apps και κάποιο σύστημα IFTTT (IF This Then That). Αυτό είναι ένας έξυπνος τρόπος με τον οποίο μπορείς να ελέγχεις συσκευές, απλά, μέσω μικρών προγραμματιδίων – σεναρίων, τα οποία υπολογίζουν τις ενέργειες με βάση κάποια δεδομένα. Για παράδειγμα, μπορείς να πεις «αν είμαι στο σπίτι ΚΑΙ είναι μετά τις 9 η ώρα ΚΑΙ η θερμοκρασία είναι κάτω από 22°C, ΤΟΤΕ άναψε το φως στο καθιστικό και το καλοριφέρ». Το μόνο που χρειάζεται είναι οι συσκευές να συνδέονται μέσω Wi-Fi και να υποστηρίζουν IFTTT.

Η πραγματικότητα είναι πως τα συστήματα οικιακού αυτοματισμού είναι ακόμη στην προεφηβεία τους. Στο μέλλον, όλες οι λειτουργίες και οι επικοινωνίες θα περάσουν στο τοπικό δίκτυο και στο Wi-Fi (ή ακόμη και στο internet μέσω 5G) και ο έλεγχός τους θα γίνεται από υπολογιστές και smartphones χωρίς να χρειάζονται hubs. Για την ώρα, όμως, ένα hub είναι σχεδόν απαραίτητο, αν θέλεις να έχεις κεντρικό έλεγχο για όλες τις έξυπνες συσκευές σου.

Εάν πάντως δεν θες να μπλέξεις με ετερόκλητες συσκευές και ασυμβατότητες μπορείς να ξεκινήσεις με ένα ολοκληρωμένο κιτ smart home από την COSMOTE. To COSMOTE Smart Home περιλαμβάνει ένα hub που υποστηρίζει τα πιο διαδεδομένα πρωτόκολλα επικοινωνίας και σου επιτρέπει με ένα app να ελέγχεις κυριολεκτικά τα πάντα. Δες εδώ για περισσότερες λεπτομέρειες.