80
COSMOTE Tips

Ψυχανάλυση με υποβοήθηση τεχνητής νοημοσύνης σύντομα κοντά σας

Ψυχανάλυση με υποβοήθηση τεχνητής νοημοσύνης σύντομα κοντά σας
Η ανάλυση των πιο επιτυχημένων τεχνικών ψυχανάλυσης μέσω τεχνητής νοημοσύνης θα δώσει στους ψυχολόγους τα εργαλεία για ακόμη πιο αποτελεσματικές συνεδρίες

Οι ειδικοί ερευνητές στον τομέα της ψυχολογίας έχουν εντοπίσει το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του ψυχολόγου στην διαδικασία της ψυχανάλυσης. Το πιο κρίσιμο σημείο στην ψυχανάλυση είναι για τον ψυχολόγο να πει τα σωστά λόγια τη σωστή στιγμή. Πλέον αναλύονται τα πάντα, ακόμη και οι μικρές παύσεις στη ροή του λόγου, για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος. Τώρα, οι ερευνητές έχουν ένα πανίσχυρο εργαλείο για να εντοπίζουν τις πιο αποτελεσματικές τεχνικές και αυτές που έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο στον ασθενή.

Η βασική ιδέα είναι η χρήση ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης για την ανάλυση της γλώσσας που χρησιμοποιείται σε συνεδρίες, έτσι ώστε να εντοπίζονται οι τύποι προφοράς και συζήτησης οι οποίοι έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα για την αντιμετώπιση διαφορετικών προβλημάτων και παθήσεων.

Ο στόχος, προφανώς, δεν είναι η αντικατάσταση του ψυχολόγου από κάποιον υπολογιστή, αλλά η παροχή βοήθειας στους ίδιους τους ψυχολόγους. Οι έμπειροι ψυχολόγοι θα μπορούν να αποκτήσουν βαθύτερη κατανόηση σε αυτό που κάνουν, ενώ οι εκπαιδευόμενοι θα μπορούν να βλέπουν πού υστερούν και να βελτιώνονται. Το σύστημα φιλοδοξεί να γίνει ένα εργαλείο και να αποτελέσει ένα μέτρο σύγκρισης, αξιοποιώντας τις εμπειρίες και τις τεχνικές των πιο πεπειραμένων ψυχολόγων, και μεταφέροντάς τις σε όλους.

Η ανάλυση μέσω συστήματος τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε, όμως, και να φέρει ένα άλλο αποτέλεσμα: να «αποκωδικοποιήσει» το πώς ακριβώς λειτουργεί η ψυχοθεραπεία, κάτι το οποίο δεν είναι απολύτως σαφές ακόμη και στους ειδικούς. Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να συνδυάζουν τεράστιους όγκους δεδομένων και να βγάζουν άκρη ακόμη και από φαινομενικά ασυσχέτιστα και χαοτικά δεδομένα. Η «αποκωδικοποίηση» της ψυχοθεραπείας θα μπορούσε να ανοίξει δρόμους ακόμη και για εξατομικευμένες θεραπείες σε ασθενείς.

Οι ειδικοί στον χώρο συμφωνούν στο ότι τα συστήματα αυτά θα μπορούσαν να τους επιτρέψουν να μπουν σε μια νέα εποχή στην ψυχολογία και την ψυχιατρική, μια εποχή ακρίβειας και στοχευμένων θεραπειών, ακόμη και μέσα στην επόμενη πενταετία!

Αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ καλύπτονται περίπου 450 διαφορετικά είδη ψυχοθεραπείας, τα οποία σε κάποιον εξωτερικό παρατηρητή θα μπορούσαν να φαίνονται ισότιμα. Οι ειδικοί, όμως, πιστεύουν πως, αν μπορούσε να γίνει κάποιου είδους ανάλυση σε όλες αυτές τις παραλλαγές και τα είδη, θα έβγαιναν κάποιοι σταθεροί κοινοί παράγοντες, οι οποίοι πιθανώς και να προέρχονται από κάποια σταθερά θεωρητικά πλαίσια. Αυτό που οραματίζονται είναι το να μπορέσουν να αναγνωρίσουν αυτούς τους κοινούς παράγοντες και να είναι σε θέση να διαλέξουν τους κατάλληλους για τον εκάστοτε ασθενή! Μάλιστα, κάποιοι τέτοιοι συνδυασμοί ίσως δεν έχουν ξαναγίνει στο παρελθόν και θα είναι πρωτοποριακοί.

Στη χειρότερη περίπτωση, όμως, ακόμη και αν αυτή η σύνθεση του «περιοδικού πίνακα» των θεραπειών δεν είναι εφικτή, τα εργαλεία αυτά θα επιτρέψουν στους ψυχολόγους να δουν τις πιο επιτυχημένες τεχνικές των συναδέλφων τους και να τις αντιγράψουν. Υπάρχουν κάποιοι ψυχολόγοι οι οποίοι «κάνουν κάτι μαγικό», όπως αναφέρουν οι ερευνητές, και αυτό το κάτι μπορούν και το κάνουν με μεγάλη συνέπεια, σε πολλούς ασθενείς τους οι οποίοι γίνονται καλά και μένουν καλά. Αυτό το «κάτι» είναι που οι ερευνητές θα ήθελαν να εντοπίσουν, να απομονώσουν και, τελικά, να το βάλουν σε μαζική παραγωγή!