7
Τεχνολογία

Όλη η αλήθεια για το μελάνι των εκτυπωτών

Όλη η αλήθεια για το μελάνι των εκτυπωτών
Εξετάζουμε τις λύσεις αναπλήρωσης μελανιών που διαθέτουν οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές εκτυπωτών στην αγορά, για να καταλάβεις πόσο σου στοιχίζει η κάθε σελίδα και πώς ακριβώς μπορείς να κάνεις οικονομία όταν χρησιμοποιείς το πιο ακριβό, ίσως, υγρό στον πλανήτη: το μελάνι inkjet.

Οι εκτυπωτές κατάφεραν και έκαναν τη δική τους επανάσταση στην ανθρωπότητα, πριν από περίπου 25 χρόνια. Ενώ παλαιότερα αφορούσαν πολύ συγκεκριμένες χρήσεις, περί τα μέσα των ‘90s έγινε το μεγάλο μπαμ και οι εκτυπωτές inkjet μπήκαν σε γραφεία, σπίτια και υπηρεσίες, προσφέροντας σχεδόν τέλεια ποιότητα εκτύπωσης σε πολύ χαμηλές τιμές. Εκεί που, κάποτε, ένας εκτυπωτής inkjet κόστιζε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες δραχμές – πάνω από 1000 ευρώ σε σημερινή αξία– οι τιμές τους έκαναν μια τεράστια βουτιά και έπεσαν στην περιοχή των 100 χιλιάδων δραχμών (300 ευρώ) μέσα σε λίγους μήνες.

Αυτό που έγινε δεν ήταν κάποια ανακάλυψη από τα ερευνητικά κέντρα· ήταν η συνειδητοποίηση των κατασκευαστών πως μπορούν να δίνουν τους ίδιους τους εκτυπωτές σε τιμή σχεδόν κάτω του κόστους, και να βγάζουν τα κέρδη τους από τα αναλώσιμα, δηλαδή τα μελάνια. Και κάπως έτσι, αν υπολογίσει κανείς την τιμή του μελανιού ανά ml, το μελάνι του εκτυπωτή – οποιουδήποτε εκτυπωτή – είναι πιο ακριβό από τη βενζίνη, από ακριβό κρασί, από ακριβά αρώματα, ακόμη και από την πλατίνα, το ιρίδιο ή άλλα σπάνια μέταλλα!

Πόσο κοστίζει η σελίδα που εκτυπώνεις;

Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο, όταν εξετάζεις τις διάφορες λύσεις που προσφέρουν οι κατασκευαστές εκτυπωτών, είναι το λεγόμενο CPP (Cost Per Page), δηλαδή το πόσο σου κοστίζει, συνολικά, η κάθε σελίδα που εκτυπώνεις, σε κόστος μελανιού. Ειδικά αν έχεις δική σου επιχείρηση ή αν εκτυπώνεις από το σπίτι, το κόστος αυτό μπορεί να φτάσει δυσθεώρητα ύψη. Και μην ξεγελιέσαι από τα αναφερόμενα CPP που συνήθως είναι σε μονοψήφια λεπτά του ευρώ. Αν εκτυπώνεις 500 σελίδες κάθε μήνα, ένα λεπτό λιγότερο θα σου γλυτώσει 5 ευρώ κάθε μήνα!

Το (σχετικά) καλό νέο είναι πως όλοι οι κατασκευαστές εκτυπωτών έχουν κάνει κάποιες κινήσεις για να μειώσουν το κόστος χρήσης, τουλάχιστον για όσους τυπώνουν μεγάλες ποσότητες.

Επαναγεμιζόμενα δοχεία μελάνης

Για παράδειγμα, η Canon – που πρέπει να αναφέρουμε πως ήταν από τις πρώτες εταιρείες που αποσύνδεσαν το δοχείο μελάνης από την κεφαλή εκτύπωσης, μειώνοντας σημαντικά το κόστος – έχει δημιουργήσει τη σειρά MegaTank, η οποία περιλαμβάνει εκτυπωτές με μεγάλα δοχεία μελάνης, τα οποία μάλιστα γεμίζουν από μπουκαλάκι. Και παρά το γεγονός πως το κόστος των μοντέλων αυτών είναι αρκετά μεγαλύτερο, έρχονται με μεγάλη ποσότητα μελανιού στη συσκευασία τους, αρκετή για χιλιάδες σελίδες!

Η HP από την άλλη, έχει δημιουργήσει ένα συνδρομητικό πρόγραμμα, το Instant Ink, το οποίο ρίχνει κάπως το κόστος ανά σελίδα, ανάλογα πάντα με το πακέτο που επιλέγεις. Μάλιστα, το πρώτο πακέτο είναι για 15 σελίδες το μήνα, δωρεάν! Τα υπόλοιπα ξεκινούν από 50 σελίδες το μήνα και φτάνουν μέχρι τις 700 σελίδες ανά μήνα. Μπορεί να μην ακούγεται και πολύ συμφέρον, αλλά μιλάει για σελίδες, ασχέτως κάλυψης. Εκεί που γίνεται πραγματικό κελεπούρι είναι αν τυπώνεις πολλές φωτογραφίες ή άλλα έγγραφα με πολύ κάλυψη (δηλαδή που απαιτούν πολύ μελάνι).

Αλλά και οι Epson και Brother έχουν κάνει τα δικά τους αντίστοιχα προγράμματα. Για παράδειγμα, η πρώτη έχει τα προϊόντα EcoTank, στα οποία υπάρχουν δοχεία μελανιού στους εκτυπωτές, τα οποία γεμίζουν από μπουκάλια, ενώ υπάρχει και μια επαγγελματική σειρά με αλουμινένιες σακούλες μελανιού. Η Brother από την πλευρά της, έχει δημιουργήσει το INKvestment Tank, το οποίο είναι απλά εκτυπωτές με εσωτερικά «ρεζερβουάρ» μελανιού, τα οποία γεμίζουν από κανονικά cartridges τα οποία αγοράζεις. Ο συνδυασμός των cartridges και των εσωτερικών ρεζερβουάρ επαρκεί για χιλιάδες σελίδες, ενώ το κόστος είναι σχετικά μειωμένο – σε σχέση με τα απλά μοντέλα.

Η τελική ανάλυση, όμως, εξακολουθεί να είναι πως το μελάνι των εκτυπωτών είναι το πιο ακριβό υγρό στον πλανήτη, ακόμη κι έτσι. Αν χρειάζεσαι εκτυπωτή inkjet, απλά το αποδέχεσαι και δουλεύεις με αυτό, επιλέγοντας το κατάλληλο μοντέλο εκτυπωτή που θεωρείς πως θα σου προσφέρει τη μεγαλύτερη οικονομία. Τουλάχιστον μέχρις ότου γίνει πραγματικότητα το paperless office που ακούμε εδώ και δεκαετίες.