14
Πολίτης του Σήμερα

Όχι άλλο μπούλιγκ στο TikTok

Όχι άλλο μπούλιγκ στο TikTok
Πώς να χρησιμοποιήσεις τα νέα εργαλεία Anti-Bullying του TikTok για να κάνεις πέρα τους νταήδες.

Ένα από τα ρητά που υπάρχουν από τα πρώτα χρόνια του Internet είναι το εξής: «στο Internet, κανείς δεν ξέρει πως είσαι… σκύλος». Αυτό το ρητό είχε βγει για να περιγράψει κάτι πολύ βασικό στο… φαρ ουέστ του Internet εκείνης της εποχής: την απόλυτη ανωνυμία την οποία παρείχε το καινούριο εκείνο μέσο και η οποία ήταν πρωτόγνωρη για την ανθρωπότητα. Αυτή ήταν η πρώτη εποχή που μπορούσες να φτιάξεις έναν λογαριασμό σε κάποιο site και να φορέσεις μια άλλη περσόνα· να είσαι όποιος ήθελες εσύ να είσαι, χωρίς να ξέρει κανένας το παραμικρό για την πραγματική σου ταυτότητα.

Αυτή η ανωνυμία, όμως, έφερε και κάτι άλλο: το ότι ο οποιοσδήποτε, κρυμμένος πίσω από την ανωνυμία αυτή, μπορούσε να αφήσει να αναδυθούν ακόμη και οι πιο σκοτεινές πτυχές της προσωπικότητάς του. Και βέβαια, όταν ο χαρακτήρας σου είναι αυτός ενός bully, τότε αυτό θα κάνεις, και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, όταν μπορείς να κρυφτείς πίσω από την ανωνυμία του Internet.

Όλα τα social media υποφέρουν από τέτοιες συμπεριφορές. Βέβαια, στις μέρες μας η επαγρύπνηση είναι πολύ μεγάλη και κανένας πλέον δε μπορεί να κρυφτεί πίσω από ένα πληκτρολόγιο (ή ένα smartphone)· πλέον όλα ελέγχονται και στο Internet και κάποιος θα πρέπει να είναι master hacker για να μπορέσει να διαφύγει του ελέγχου. Αλλά ακόμη και οι ίδιες οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης εντάσσουν συστήματα κατά του bullying στο οπλοστάσιό τους. Το TikTok δε θα μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο, μάλιστα, η γνωστή πλατφόρμα προσέθεσε πιο δυνατά εργαλεία και πολιτικές κατά του bullying και της ψηφιακής παρενόχλησης. Αλλά δε σταμάτησε εκεί. Οι τελευταίες εξελίξεις αφορούν την θέσπιση δύο ακόμη πολιτικών, οι οποίες φιλοδοξούν να περιορίσουν τα κακόβουλα σχόλια στα posts στην πλατφόρμα.

Έγκριση σχολίων

Ήδη υπάρχουν φίλτρα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να μπλοκάρουν τα σχόλια που περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο, ψεύδη ή άλλο βλαβερό περιεχόμενο. Τώρα, όμως, το app δίνει την επιλογή όλα τα σχόλια να παραμένουν κρυμμένα μέχρι ο χρήστης να τα δει και να τα εγκρίνει, ένα προς ένα. Όσα εγκριθούν, θα εμφανίζονται στο τμήμα σχολίων, ενώ όσα δεν εγκριθούν, δεν θα ανεβαίνουν καθόλου. Για να ενεργοποιήσεις τη λειτουργία αυτή, στο προφίλ του TikTok πατάς το εικονίδιο «…», πηγαίνεις στο Privacy and Safety και από εκεί στο Who can comment on my videos. Επιλέγεις Comment filters και ενεργοποιείς το Filter all comments.

Επισημάνσεις κατά του bullying

Εκτός από την πλευρά του δέκτη, όμως, το TikTok στοχεύει και στην πλευρά του θύτη. Η πλατφόρμα έχει επιστρατεύσει μηχανισμούς και συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, έτσι ώστε να αναγνωρίσει φράσεις και γλώσσα η οποία πιθανόν να καταπατά τους κανόνες και εμφανίζει μηνύματα έτσι ώστε να προειδοποιήσει τους χρήστες που θέλουν να κάνουν ύποπτα σχόλια, δίνοντάς τους την ευκαιρία να τα ξαναδούν και, ίσως, να τα αλλάξουν ή να τα σβήσουν.

Βέβαια, οι χρήστες αυτοί μπορούν να αγνοήσουν τις προειδοποιήσεις αυτές και να κάνουν τα σχόλια. Ακόμη κι έτσι, όμως, τα φίλτρα του TikTok παραμένουν εν ισχύ και δεν είναι σίγουρο πως κάποιο ύποπτο σχόλιο θα καταφέρει να εμφανιστεί. Ακόμη κι έτσι, όμως, οι ιθύνοντες του TikTok ευελπιστούν πως η επιπλέον προειδοποίηση θα μειώσει τα κακόβουλα σχόλια και τη γενικότερη αρνητικότητα στην πλατφόρμα.