16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Όχι στα τοξικά σχόλια στο Facebook

Όχι στα τοξικά σχόλια στο Facebook
Μάθε πώς μπορείς να ελέγχεις τα σχόλια που κάνουν άλλοι στα δικά σου posts στο Facebook.

«Στο Internet, κανείς δεν ξέρει πως είσαι… σκύλος». Αυτή η παροιμία ήταν ίσως η πρώτη που βγήκε στις αρχές του Internet, θέλοντας να αναδείξει την απόλυτη ανωνυμία που προσέφερε το νέο, τότε, μέσο. Πραγματικά, οποιοσδήποτε ήθελε, μπορούσε να φτιάξει έναν λογαριασμό σε οποιαδήποτε υπηρεσία και να το… παίξει ό,τι ήθελε. Η ανωνυμία αυτή οδήγησε σε φαινόμενα όπως το trolling, το spamming και διάφορα άλλα. Η εποχή αυτή έχει, όμως, περάσει ανεπιστρεπτί. Το Internet δεν είναι το ξέφραγο αμπέλι του μέσου της δεκαετίας των ‘90s, ούτε το μπάχαλο των αρχών του 2000. Πλέον υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας, η νομοθεσία έχει καλύψει τα περισσότερα προβλήματα και οι ίδιες οι εταιρείες που διαχειρίζονται sites και υπηρεσίες έχουν κάνει μεγάλα βήματα προόδου για την αποφυγή προβλημάτων που σχετίζονται με ανώνυμους κακόβουλους χρήστες.

Το Facebook είναι το μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης και ένα από τα πρώτα sites που έπρεπε να αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα σε μεγάλη κλίμακα. Για το μέγεθος του Facebook, δεν αρκεί να έχεις μερικούς administrators ή moderators για να ελέγχουν τα μηνύματα – κοινή πρακτική σε forums και chat rooms περασμένων δεκαετιών. Στο Facebook αναγκάστηκαν να δημιουργήσουν πολλαπλές δικλείδες και φράγματα για να περιορίσουν τέτοια φαινόμενα, αλλά και να διασφαλίσουν την ιδιωτικότητα των χρηστών. Πλέον, τα εργαλεία που προσφέρει το Facebook είναι αρκετά και το τελευταίο εξ αυτών είναι μια λειτουργία η οποία έχει σκοπό τον περιορισμό των σχολίων, ανεξαρτήτως της ορατότητας.

Ας το κάνουμε πιο κατανοητό με ένα παράδειγμα: μπορείς να κάνεις ένα post στη δική σου σελίδα, και να διαλέξεις το κοινό στο οποίο θα είναι ορατό. Οι επιλογές είναι σε όλους, ακόμη και σε άτομα που δεν είναι φίλοι σου, μόνο σε φίλους, μόνο σε εσένα ή σε μια συγκεκριμένη λίστα φίλων, τους οποίους μπορείς να διαλέξεις έναν-έναν. Τι γίνεται, όμως, εάν θέλεις να ανεβάσεις κάτι για να το δουν όλοι, αλλά δεν θέλεις σχόλια από αγνώστους σε ένα post επαγγελματικής φύσεως.

Τώρα, το Facebook σου δίνει ένα ακόμη εργαλείο ακριβώς για τέτοιες περιπτώσεις! Μπορείς να διαλέξεις το ποιος μπορεί να σχολιάσει, ανεξαρτήτως (σχεδόν) του ποιος μπορεί να το δει.

Η νέα επιλογή βρίσκεται πατώντας στο κουμπί με τις τρεις τελείες στο πάνω δεξιά μέρος του post και έχει τίτλο Who can comment on your post?. Πατώντας πάνω του, θα δεις τρεις επιλογές: Public, Friends, Pages that you mentioned. Διάλεξε αυτήν που ταιριάζει στην περίπτωσή σου.

Η λειτουργία αυτή έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία αν συνηθίζεις να περιλαμβάνεις hashtags ή αναφορές σε άλλες σελίδες και λογαριασμούς, κάνοντας το post σου ορατό σε πολύ περισσότερους. Ειδικά αν κάποιο post γίνει διάσημο (αγγλιστί, viral), θα έχεις να αντιμετωπίσεις πολύ περισσότερα σχόλια απ’ όσα είσαι προετοιμασμένος να διαχειριστείς, και όχι πάντα καλόβουλα.

Ακόμη καλύτερο θα ήταν να υπήρχε η ίδια λειτουργία αλλά με μεγαλύτερη δυνατότητα επιλογής, ακόμη και μεταξύ των φίλων σου – για τις περιπτώσεις που θέλεις ένα επαγγελματικής φύσεως post ορατό σε όλους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελες τη θεία σου να σχολιάζει «αχ αγάπη μου πόσο μεγάλωσες». Ας ελπίσουμε πως αυτό θα προστεθεί στο μέλλον.