Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο έγινε σαφές ότι η φρίκη του πολέμου δεν θα πρέπει να επιτραπεί να ξανασυμβεί. Για το σκοπό αυτό το 1945 ιδρύθηκε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών με στόχο τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Με τον καταστατικό Χάρτη, του ΟΗΕ, οι λαοί των Ηνωμένων Εθνών διακήρυξαν και πάλι την πίστη τους στα θεμελιακά δικαιώματα του ανθρώπου, στην αξιοπρέπεια και την αξία της ανθρώπινης προσωπικότητας, στην ισότητα δικαιωμάτων ανδρών και γυναικών, και διακήρυξαν πως είναι αποφασισμένοι να συντελέσουν στην κοινωνική πρόοδο και να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες ζωής στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ελευθερίας.
Το 1948 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ η επίσημη έναρξη της Ημέρας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων χρονολογείται από το 1950, αφού η συνέλευση ενέκρινε το ψήφισμα 423 (V) καλώντας όλα τα κράτη και τους οργανισμούς να υιοθετήσουν την 10η Δεκεμβρίου κάθε έτους ως Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η διακήρυξη του 1948 ανακηρύχθηκε ως κοινό πρότυπο επιτευγμάτων για όλους τους λαούς και όλα τα έθνη, προς την οποία τα άτομα και οι κοινωνίες θα πρέπει να αγωνιστούν με προοδευτικά μέτρα, εθνικά και διεθνή, για να εξασφαλίσουν την καθολική και αποτελεσματική αναγνώριση και τήρησή τους.
Η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ορίζει ένα ευρύ φάσμα θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών που δικαιούμαστε όλοι μας. Εγγυάται τα δικαιώματα κάθε ατόμου παντού, χωρίς διάκριση με βάση την εθνικότητα, τον τόπο διαμονής, το φύλο, την εθνική ή εθνική καταγωγή, τη θρησκεία, τη γλώσσα ή οποιοδήποτε άλλη κατάσταση. Αν και δεν αποτελεί ένα νομικά δεσμευτικό έγγραφο πρόκειται για ένα κείμενο-ορόσημο στην ιστορία της ανθρωπότητας, σχεδιασμένο από εκπροσώπους με διαφορετικό νομικό και πολιτιστικό υπόβαθρο από όλες τις περιοχές του κόσμου, το οποίο καθόρισε, για πρώτη φορά, τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα που πρέπει να προστατεύονται παγκοσμίως.
Η δύναμη της Οικουμενικής Διακήρυξης είναι η δύναμη των ιδεών να αλλάξουν τον κόσμο. Μας εμπνέει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι άνθρωποι μπορούν να αποκτήσουν ελευθερία, ισότητα και αξιοπρέπεια.
Σε αυτό το site μπορείς να διαβάσεις την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στα ελληνικά: https://www.ohchr.org/en/human-rights/universal-declaration/translations/greek-ellinika
Όπως αναφέρει και ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Volker Türk στο μήνυμά του για αυτή την ημέρα: “Τα ανθρώπινα δικαιώματα διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο ως προληπτική, προστατευτική και μεταμορφωτική δύναμη για την αντιμετώπιση των μεγαλύτερων ανησυχιών των ανθρώπων”.
- Υπερασπίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα, μπορούμε να αποτρέψουμε τη ζημιά πριν συμβεί. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι το κοινό νήμα που μας ενώνει όλους για να προωθήσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα.
- Προστατεύοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα, προστατεύουμε το μέλλον μας. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι αφηρημένες ιδέες. Προσφέρουν προστασία, διασφαλίζοντας ότι όλοι, παντού μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια και σεβασμό.
- Προάγοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα, δημιουργούμε έναν πιο δίκαιο κόσμο. Η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν αφορά μόνο την αντιμετώπιση των σημερινών αδικιών, αλλά και την αναμόρφωση των άδικων κοινωνιών και την ενδυνάμωση των περιθωριοποιημένων ομάδων.
Ήξερες ότι: Η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει μεταφραστεί σε πάνω από 500 γλώσσες και αποτελεί το περισσότερο μεταφρασμένο κείμενο παγκοσμίως!