14
Πολίτης του Σήμερα

3D timelapse στο Google Earth

3D timelapse στο Google Earth
Καιρό είχαμε να ασχοληθούμε με το Google Earth. Φαίνεται ότι η Google το έχει παρατήσει… Μέχρι τώρα, διότι πρόσφατα ανακοινώθηκε μια νέα εντυπωσιακή λειτουργία με την οποία μπορείς να δεις τον πλανήτη όπως ήταν πριν δεκαετίες.

Συχνά ακούμε για την επίδραση του ανθρώπου στο περιβάλλον, για την υπερθέρμανση του πλανήτη, για την καταστροφή της φύσης, το λιώσιμο των πάγων και την άνοδο της στάθμης των θαλασσών. Η επίδραση του ανθρώπου στη φύση, όμως, είναι απλά άλλη μια φράση την οποία ακούμε στις ειδήσεις ή διαβάζουμε σε εφημερίδες. Ακόμη κι αν συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας, την πραγματική επίδραση του ανθρώπου, δεν τη βλέπουμε παρά μόνο εάν κάποιος μας δείξει το πριν και το μετά. Και η Google αποφάσισε να κάνει ακριβώς αυτό!

Η Google, μέσα από το Google Maps και το Google Earth, έχει διαθέσιμες εκατομμύρια δορυφορικές λήψεις ολόκληρου του πλανήτη και μάλιστα δεν περιορίζεται στα όσα χρόνια υπάρχουν αυτά τα δύο προγράμματα, αλλά έχει φροντίσει και έχει αγοράσει δορυφορικές λήψεις από διάφορους δορυφόρους – υποθέτουμε μέχρι και από κατασκοπευτικούς δορυφόρους των οποίων οι λήψεις είναι τόσο παλιές που πλέον δεν έχουν αξία ως κατασκοπεία – ακόμη και για χρόνια πολύ πριν υπάρξει Google ως εταιρεία! Τώρα λοιπόν, η Google αποφάσισε να δώσει στο κοινό και την τέταρτη διάσταση του πλανήτη μας: του χρόνου!

Ναι ναι, είμαστε σίγουροι πως όλοι το πρώτο πράγμα που σκέφτηκες ήταν το να δεις το σπίτι σου, το χωριό σου ή το μέρος στο οποίο μεγάλωσες, πηγαίνοντας πίσω στο χρόνο. Εδώ τα νέα είναι καλά και κακά. Το καλό νέο είναι πως υπάρχει διαθέσιμο υλικό και για την Ελλάδα. Το κακό είναι πως… η ποιότητα, ειδικά όσο πηγαίνεις πίσω στο χρόνο, δεν είναι και πολύ καλή. Επομένως, αν περιμένεις να δεις το σπίτι σου στο χωριό να χτίζεται… μάλλον ατύχησες. Το πολύ πολύ να δεις 2-3 pixels να γίνονται άσπρα από καφέ, αν ξέρεις ακριβώς πού να κοιτάξεις.

Το Timelapse https://earthengine.google.com/timelapse/ του Google Earth, όμως, έχει πολύ πιο μεγάλη χρησιμότητα αν ξεχάσεις για λίγο το σπίτι στο χωριό και κοιτάξεις την ευρύτερη εικόνα. Μπορείς να δεις, για παράδειγμα, το τσιμέντο να απλώνεται στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Μπορείς να δεις το νέο αεροδρόμιο να χτίζεται και την Αττική Οδό να κόβει το ανάγλυφο του εδάφους. Μπορείς να δεις δάση να εξαφανίζονται, είτε μιλάμε για τον Αμαζόνιο είτε για τις φωτιές στα δικά μας βουνά. Μπορείς να δεις τους παγετώνες να συρρικνώνονται. Μπορείς να δεις μεγάλα έργα να σχηματίζονται, όπως για παράδειγμα οι πόλεις-νησιά στο Ντουμπάι, το υδροηλεκτρικό φράγμα Three Gorges Dam στην Κίνα ή το αεροδρόμιο του Χονγκ-Κονγκ. Μπορείς να δεις την εξάπλωση των πόλεων, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, αλλά και την επίδραση έργων όπως, για παράδειγμα, τα ορυχεία στην Alberta του Καναδά. Και βέβαια μπορείς να δεις και την κατασκευή της γέφυρας Ρίο-Αντίρριο ή τις Ιονία και Εγνατία οδούς.

Αλλά το μεγαλύτερο ενδιαφέρον δεν είναι απλά ένα έργο. Είναι όλο το Google Timelapse. Δεν μιλάμε για το ίδιο το site ως software, προφανώς, αλλά για το περιεχόμενο. Είναι η ιστορία της ανθρώπινης παρέμβασης στη φύση, τις τελευταίες λίγες δεκαετίες. Ακόμη και ο μεγαλύτερος πολέμιος της κλιματικής αλλαγής, αν καθίσει και δει, έστω και για 10 λεπτά, την επίδραση του ανθρώπου στη φύση, δεν υπάρχει περίπτωση να συνεχίσει να πιστεύει πως ο άνθρωπος δε μπορεί να αλλάξει το κλίμα. Δες το με τα μάτια σου!