14
Πολίτης του Σήμερα

Cyberbullying: Τι να κάνεις για να το εμποδίσεις

Cyberbullying: Τι να κάνεις για να το εμποδίσεις
Το cyberbullying είναι μια πραγματικότητα. Μάθε τι πρέπει να κάνεις για να το αντιληφθείς εγκαίρως και κυρίως πως να το εμποδίσεις.

Το cyberbullying είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο το οποίο έχει αρχίσει και παίρνει μεγάλες διαστάσεις και στη χώρα μας. Ειδικά τα τελευταία χρόνια με την άνοδο των smartphones και των social media στις μικρότερες ηλικίες, όλο και πιο συχνά ακούμε για παιδιά ή εφήβους που δέχονται ανώνυμες ή επώνυμες απειλές από κάποιον ή κάποιους, ανεπιθύμητα/εκφοβιστικά μηνύματα ή παρενοχλούνται συνήθως µε επαναλαµβανόµενο τρόπο, µέσω του Internet (κοινωνικά δίκτυα, παιχνίδια, εφαρμογές κ.λπ.) ή κινητού τηλεφώνου.

Υψηλά τα ποσοστά στην Ελλάδα

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο στη χώρα μας, αφού σύμφωνα με έρευνες τα μεγαλύτερα ποσοστά cyberbullying παρουσιάζονται σε Ρουμανία (37,3%) και Ελλάδα (26,8%), ενώ από τα ετήσια στοιχεία της γραμμής βοήθειας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς διαδικτύου Help-line.gr, το 20% των κλήσεων που δέχτηκε κατά το έτος 2017 αφορούσε περιστατικά cyberbullying.

Πως θα αντιληφθώ ότι το παιδί μου έχει πέσει θύμα Cyberbullying;

Οι γονείς θα πρέπει από τη στιγμή που το παιδί περνάει αρκετό διάστημα online, να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να συζητήσουν μαζί του άμεσα το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, αν διαπιστώσουν κάτι περίεργο ή αφύσικο στη συμπεριφορά του. Για παράδειγμα εάν διαπιστώσεις ότι έπειτα από χρήση του υπολογιστή το παιδί παρουσιάζει απότομες αλλαγές στη διάθεσή του, τότε κάτι δεν πάει καλά.

Μια επίσης ισχυρή ένδειξη, είναι όταν το παιδί ξαφνικά απενεργοποιήσει το λογαριασμό του σε κάποια social networking υπηρεσία, ή απλά αποφεύγει συστηματικά να την χρησιμοποιήσει. Ορισμένες πιο σοβαρές περιπτώσεις cyberbullying μπορεί με τον καιρό να οδηγήσουν ακόμα και σε αδικαιολόγητη απώλεια βάρους, νευρικότητα, αυπνία, ακόμα και μελαγχολία. Επιπλέον, ορισμένα παιδιά προσποιούνται ότι είναι άρρωστα για να αποφύγουν να πάνε σχολείο, όπου πιθανότατα θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν τους θύτες του cyberbullying.

Πως να το αντιμετωπίσω;

Επειδή δεν μπορούμε να είμαστε κάθε φορά απόλυτα σίγουροι για το μέσο εκφοβισμού, ούτε ενδείκνυται να απαγορεύσουμε στο παιδί την on-line παρουσία του, είναι σημαντικό να συζητήσουμε εκ των προτέρων μαζί του και να ορίσουμε συγκεκριμένες κατευθύνσεις με βάση τις οποίες θα πρέπει να συμπεριφέρεται όταν βρίσκεται στο διαδίκτυο.

Θα πρέπει για παράδειγμα να το συμβουλέψεις να μη δίνει προσωπικά του στοιχεία (όνομα, διεύθυνση, αριθμό τηλεφώνου, φωτογραφίες, κ.λπ) σε αγνώστους που συναντά στο διαδίκτυο. Όσον αφορά τη συμπεριφορά στα social media, τα παιδιά θα πρέπει να διατηρούν ένα χαμηλό προφίλ και να μην σχολιάζουν, ούτε να ανεβάζουν αδιακρίτως περιεχόμενο, καθώς μια τέτοια συμπεριφορά μπορεί να θεωρηθεί από κάποιους προκλητική και να οδηγήσει σε cyberbullying.

Επιπλέον, θα πρέπει να εξοπλίσεις τον υπολογιστή και το κινητό του παιδιού με λογισμικό ασφαλείας καθώς και με ενημερωμένα λογισμικά για την καταπολέμηση των ιών. Εμείς σου προτείνουμε τη νέα εφαρμογή COSMOTE Family Safety. Μια εξελιγμένη εφαρμογή γονικού ελέγχου για ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο Internet και τα social media. Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.