Τα ρομπότ έρχονται! Όσο κι αν ακόμη φαίνεται ως σενάριο ταινίας του Hollywood, η πραγματικότητα είναι πως πολλές εταιρείες έχουν ρίξει δισεκατομμύρια δολάρια στην έρευνα και την ανάπτυξη ανθρωπόμορφων ρομπότ, τα οποία κάποιες φορές μοιάζουν σαν να… ψάχνουν να σκοτώσουν τον John Connor, άλλες φορές σαν να βγήκαν από ταινία sci-fi του 1960 (danger, danger Will Robinson!), και άλλες… σαν να βγήκαν από κάποιον κάδο ανακύκλωσης ηλεκτρονικών συσκευών.
Η σκληρή πραγματικότητα, με την οποία έχουν έρθει κατά πρόσωπο όλοι όσοι έχουν προσπαθήσει να κατασκευάσουν ρομπότ, είναι πως το ανθρώπινο σώμα δεν είναι στατικά ευσταθές και ισορροπημένο. Κάθε βήμα μας πρακτικά είναι μια ελεγχόμενη πτώση, ενώ ακόμη και η διατήρηση της όρθιας κατάστασης απαιτεί συνεχείς μικροδιορθώσεις και καταναλώνει ενέργεια! Πολλοί προσπάθησαν να φτιάξουν ένα ρομπότ το οποίο θα είναι στατικά ευσταθές και θα μπορεί να στέκεται όρθιο ακόμη και απενεργοποιημένο. Ταυτόχρονα προσπαθούσαν να απλουστεύσουν τις κινήσεις, μειώνοντας τους βαθμούς ελευθερίας της κάθε άρθρωσης, για να είναι πιο εύκολος ο συντονισμός των κινήσεων. Σε ένα άλλο επίπεδο, το hardware που χρειαζόταν για τον έλεγχο των κινητήρων και τον συντονισμό τους, αλλά και την ανάλυση δεδομένων από αισθητήρες, ήταν υπερβολικά ογκώδες, κάνοντας το εγχείρημα ακόμη πιο δύσκολο.
Πλέον η τεχνολογία έχει προχωρήσει και είναι ευρέως διαθέσιμοι επεξεργαστές και μικροτσίπ τόσο μικρά και ισχυρά, ώστε να μπορούν να ενσωματωθούν στο σώμα ενός ρομπότ, χωρίς πρακτικά να επιβαρύνουν τον όγκο ή το βάρος. Κάθε ρομπότ πλέον μπορεί να έχει δεκάδες μικροτσίπ πάνω του, τα οποία να επικοινωνούν (ακόμη και ασύρματα) συντονίζοντας τις κινήσεις και αναλύοντας δεδομένα. Παράλληλα, η τεχνολογία των ηλεκτρικών κινητήρων έχει βελτιωθεί – και μέσα από τα βιομηχανικά ρομπότ – και πλέον οι αρθρώσεις με πλήρη ελευθερία κινήσεων, αλλά και μεγάλη ισχύ, είναι κάτι συνηθισμένο και όχι ιδιαίτερα ακριβό.
Στη σκηνή πλέον μπαίνει μια νέα εταιρεία, η Figure, η οποία έχει μαζέψει βετεράνους της βιομηχανίας των ρομπότ από εταιρείες όπως οι Boston Dynamics, Google Deepmind, Tesla, Apple! Με τόση συσσωρευμένη εμπειρία, η Figure προχωρά με άλματα στην ανάπτυξη των ρομπότ της, κάτι που ενισχύεται και από την εντελώς πραγματιστική προσέγγιση: δεν ενδιαφέρεται για εντυπωσιακά χορευτικά, ούτε για τρέξιμο, ούτε για κωλοτούμπες. Θέλει να σχεδιάσει ένα ρομπότ το οποίο θα είναι χρήσιμο σε μια βιομηχανική αποθήκη ή σε ένα εργοτάξιο. Αργότερα, θα προσθέσει και άλλες ικανότητες.
Η Figure δεν έχει ακόμη συμπληρώσει ένα έτος ζωής, αλλά ήδη το ρομπότ της είναι σε θέση να περπατάει σταθερά και (σχετικά) γρήγορα. Μάλιστα, οι υπεύθυνοι αναφέρουν πως μπορεί να κάνει και άλλα πράγματα, όπως να σηκώνει αντικείμενα, να τα μετακινεί, αλλά και να προσανατολίζεται και να κινείται αυτόνομα στον χώρο – αλλά ακόμη όχι όλα μαζί. Στόχος των μηχανικών της Figure είναι να βάλουν το ρομπότ τους να εκτελεί χρήσιμες διεργασίες μέχρι το τέλος του χρόνου. Τότε και θα έχουμε ένα πλήρες βίντεο με τις ικανότητες του νέου ρομπότ.
Για την ώρα, μπορείς να δεις τα πρώτα βήματα στο παρακάτω βίντεο:
Και τελικά; Τελικά τα ρομπότ είναι πολύ κοντά, αλλά μάλλον όχι αυτό που φανταζόμαστε όλοι μας. Η αρχή δεν θα γίνει στο σπίτι, με ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ – οικιακή βοηθό. Η πρώτη είσοδος θα γίνει πιθανότατα σε μεγάλες αποθήκες, έπειτα σε καταστήματα τύπου σουπερμάρκετ, και… βλέπουμε. Δεν είμαστε ακόμη στο επίπεδο της τεχνολογίας που απαιτείται για ρομποτικές οικιακές βοηθούς, αλλά από την άλλη, με την πρόοδο της τεχνολογίας να γίνεται με άλματα, ποτέ δεν ξέρει κανείς!
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.