1015
Smart Cities

Internet of Things, ο θεμέλιος λίθος των Smart Cities του μέλλοντος

Internet of Things, ο θεμέλιος λίθος των Smart Cities του μέλλοντος
Οι έξυπνες πόλεις χρειάζονται και έξυπνα συστήματα. Η συλλογή δεδομένων, η ασύρματη επικοινωνία και τα αυτόνομα συστήματα είναι θεμελιώδη για τον μετασχηματισμό των πόλεων σε Smart. Δηλαδή… IoT!

Οι έξυπνες πόλεις του κοντινού μέλλοντος είναι κάτι που φαντάζει αναπόφευκτο. Όλες οι μελέτες έχουν δείξει πως οι smart cities μπορούν να μετασχηματίσουν τον τρόπο που ζούμε, αλλά – και ίσως πιο σημαντικά – μπορούν να οδηγήσουν και σε σημαντικές μειώσεις στην κατανάλωση ενέργειας και καυσίμων. Τα έξυπνα συστήματα που θα μπουν στις πόλεις μοιάζουν με τους μηχανισμούς που έχει ένα ανθρώπινο (και όχι μόνο) σώμα: όπως οι διεργασίες της αναπνοής, της πέψης, ή οι χτύποι της καρδιάς γίνονται αυτομάτως στο σώμα, ομοίως και τα συστήματα που θα εισαχθούν στις πόλεις, εκτός της παροχής δεδομένων, θα ρυθμίζουν και τις βασικές λειτουργίες των διαφόρων συστημάτων τους, όπως η ύδρευση, η αποχέτευση, η ηλεκτροδότηση, αλλά και πιο εξελιγμένες όπως ο κλιματισμός σε μεγάλα κτήρια, ακόμη και η κυκλοφορία στους δρόμους. Όλα τα συστήματα αυτά μέχρι σήμερα ελέγχονται από ανθρώπους ή από πρωτόγονα συστήματα αυτοματισμού, τα οποία δεν είναι σε θέση να αντιδράσουν όταν οι συνθήκες το απαιτούν. Για παράδειγμα, τα φανάρια στους δρόμους έχουν μια προγραμματισμένη αλληλουχία και δεν είναι σε θέση να αλλάξουν χρονισμούς, εάν για παράδειγμα ένας δρόμος είναι κλειστός λόγω έργων ή αν έχει συμβεί κάποιο ατύχημα.

Τα συστήματα IoT είναι πολύ σημαντικά, καθώς μπορούν να παρέχουν δεδομένα σε συστήματα κεντρικού ελέγχου, αλλά και να ελέγξουν τις απαραίτητες αθέατες λειτουργίες μιας πόλης.

Οι έξυπνες συσκευές χρησιμοποιούν τόσο το IoT όσο και συστήματα μηχανικής εκμάθησης (Machine Learning ή ML) έτσι ώστε να βελτιστοποιήσουν τη λειτουργία τους και να ελαχιστοποιήσουν το ενεργειακό τους αποτύπωμα. Λιγότερη καταναλισκόμενη ενέργεια ισοδυναμεί με λιγότερη μόλυνση, κάτι που, εκτός των άμεσων οικονομικών επιπτώσεων, έχει άμεσο αντίκτυπο και στην υγεία των πολιτών. Παράλληλα, η εφαρμογή έξυπνων συστημάτων μπορεί να ανεβάσει και το επίπεδο ασφάλειας σε μια πόλη. Συστήματα ελέγχου και διαχείρισης της κυκλοφορίας μπορούν να μειώσουν δραστικά τους χρόνους αντίδρασης σε περιπολικά, ασθενοφόρα ή και οχήματα της πυροσβεστικής.

Διαχείριση της κυκλοφορίας

Ένα από τα συστήματα το οποίο έχει δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες είναι αυτό της διαχείρισης της κυκλοφορίας. Τα μποτιλιαρίσματα και η συμφόρηση αναμένεται να μειωθούν δραστικά με την εφαρμογή ευφυών συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, με πιο αποδοτική ρύθμιση των φαναριών και των λοιπών οδικών σημάνσεων, έτσι ώστε η ροή της κυκλοφορίας να γίνεται πιο εύκολα.

Διαχείριση του αέρα

Όσο κι αν ακούγεται παράλογο, η παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα είναι πολύ σημαντική, ειδικά σε πόλεις οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα μόλυνσης. Προφανώς δεν είμαστε σε θέση να ελέγξουμε τη ροή του αέρα, αλλά οι πόλεις θα είναι σε θέση να εκδώσουν οδηγίες τόσο για την κυκλοφορία οχημάτων, τη λειτουργία ρυπογόνων εργοστασίων και βιομηχανιών, ακόμη και να σημάνουν συναγερμό, καλώντας τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, εάν η ατμοσφαιρική μόλυνση φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα.

Έλεγχος της θερμοκρασίας

Η αρχή έχει γίνει με τους έξυπνους θερμοστάτες, οι οποίοι ενοποιούν τα συστήματα θέρμανσης, ψύξης και εξαερισμού. Τέτοιες συσκευές μπορούν να παρακολουθούν την εσωτερική και την εξωτερική θερμοκρασία, ακόμη και τη ροή του αέρα, έτσι ώστε να επιτρέπουν την διατήρηση της θερμοκρασίας σε ιδανικά επίπεδα, μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας. Πιο έξυπνα συστήματα μπορούν να παρακολουθούν κάθε δωμάτιο και να μειώνουν την κατανάλωση σε άδειους χώρους, ακόμη και να ανεβοκατεβάζουν τέντες και να ανοιγοκλείνουν περσίδες ανάλογα με τη θέση του ηλίου. Οι τεχνολογίες αυτές είναι φιλικές προς το περιβάλλον και μπορούν να μειώσουν την εξάρτηση σε ορυκτά καύσιμα.

Διαχείριση αποβλήτων

Σε μεγαλουπόλεις του εξωτερικού έχουν κάνει την εμφάνισή τους έξυπνοι κάδοι σκουπιδιών, οι οποίοι χρησιμοποιούν κάμερες και ζυγαριές, ώστε να μεταφέρουν τα δεδομένα σε κεντρικό σύστημα ελέγχου, το οποίο προσαρμόζει τη διαδρομή των οχημάτων συλλογής έτσι ώστε να σταματούν και να αδειάζουν μόνο τους κάδους που είναι γεμάτοι. Παράλληλα, έχουν αρχίσει δοκιμές σε συστήματα καταγραφής των απορριμμάτων, ωθώντας τους κατοίκους να περιορίζουν την σπατάλη και να αγοράζουν λιγότερα πράγματα τα οποία θα καταλήξουν στον κάδο.

Πλεονεκτήματα του IoT στις πόλεις

Ξεκινώντας από το προφανές, αν οι ιθύνοντες δεν περίμεναν μεγάλα οφέλη από το IoT στις πόλεις, δεν θα επένδυαν τεράστια ποσά για την ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων. Οι προσδοκίες για αυτά τα συστήματα είναι πολύ μεγάλες και αφορούν όλους τους τομείς λειτουργίας των πόλεων. Τα οφέλη αναμένεται να είναι σημαντικά τόσο από οικονομικής, όσο και περιβαλλοντικής αλλά και κοινωνικής άποψης. Έξυπνα συστήματα διαχείρισης αναμένεται να μειώσουν δραστικά το αποτύπωμα άνθρακα των πόλεων – με άλλα λόγια να μειώσουν δραστικά τις εκπομπές σε διοξείδιο του άνθρακα – και την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων, ενώ ταυτόχρονη θα είναι και η προστασία της υγείας των πολιτών. Επίσης μεγάλη θα είναι και η μείωση σε κόστη λειτουργίας, επιτρέποντας στις τοπικές διοικήσεις να έχουν περισσότερα διαθέσιμα κονδύλια για άλλες χρήσεις. Στην πορεία της ανθρωπότητας προς ένα πιο βιώσιμο και οικολογικό μέλλον, η μετάβαση στις έξυπνες πόλεις είναι θεμελιώδους σημασίας, καθώς τα αστικά κέντρα συνεχίζουν και εξαπλώνονται. Σύντομα η πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού θα βρίσκεται συγκεντρωμένη σε τέτοια αστικά κέντρα, επομένως τα οφέλη θα είναι τεράστια. Οι πόλεις οφείλουν να υιοθετήσουν τις σύγχρονες τεχνολογίες, ώστε να μπορέσουν να προσφέρουν στους πολίτες τους υπηρεσίες και συνθήκες υψηλής ποιότητας!