Οι Ολυμπιακοί Αγώνες τελείωσαν, τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές γίνονται οι Παραολυμπιακοί. Τους τελευταίους δύο μήνες, όλοι μας είδαμε ρεκόρ, είδαμε αθλητές να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, είδαμε την αμφιλεγόμενη έναρξη, την πολύ καλύτερη τελετή λήξης, θαυμάσαμε τις ομορφιές του Παρισίου. Όλοι μας είδαμε και τα ταρτάν, τα οποία στο Παρίσι δεν ήταν αυτό το πορτοκαλί του πηλού που έχουμε συνηθίσει, αλλά ένα εντυπωσιακό μωβ.
Οι Ολυμπιακοί του Παρισίου είναι η πρώτη διοργάνωση που είχε θέσει τόσο ψηλά τον πήχη στο θέμα της βιωσιμότητας και της ανακύκλωσης. Μάλιστα, το συνδύασαν με ένα τεράστιο έργο καθαρισμού του Σηκουάνα, το οποίο μπορεί να μην δούλεψε στην εντέλεια, αλλά ήταν μνημειώδες για την πόλη του φωτός. Παράλληλα, οι διοργανωτές φρόντισαν ώστε ακόμη και τα ταρτάν στους στίβους των σταδίων να είναι φιλικά προς το περιβάλλον.
Τα στοιχεία δείχνουν πως κάθε χρόνο, δέκα εκατομμύρια τόνοι οστράκων καταλήγουν σε χωματερές, από τα στρείδια, τα μύδια, τα χτένια, τις αχιβάδες, τις πίννες, και όλα τα άλλα οστρακοειδή που καταναλώνουμε. Αντί να τα αφήσουμε να πάνε χαμένα, μπορούμε να βρούμε τρόπους να τα αξιοποιήσουμε. Η εταιρεία Mondo, η οποία ειδικεύεται στην κατασκευή ταρτάν, συνεργάστηκε με την ιταλική Nieddittas, μια εταιρεία που καλλιεργεί και εμπορεύεται θαλασσινά είδη. Η τελευταία έστελνε φορτηγά με όστρακα σε ειδικές εγκαταστάσεις θρυμματισμού, ενώ οι μηχανικοί της Mondo βρήκαν την βέλτιστη φόρμουλα για να κατασκευάσουν ένα υλικό το οποίο κατά το ήμισυ φτιάχνεται από ανακυκλωμένα υλικά!
Η χρήση των οστράκων είναι κάτι πολύ λογικό, δεδομένου πως τα ταρτάν κατασκευάζονται από καουτσούκ το οποίο ενισχύεται από ανθρακικό ασβέστιο – και τα όστρακα είναι φτιαγμένα από ακριβώς αυτό το υλικό! Αντί να χρησιμοποιούν ανθρακικό ασβέστιο από εξορύξεις, οι μηχανικοί της Mondo βρήκαν τον ιδανικό τρόπο να αξιοποιούν τα όστρακα, θρυμματίζοντάς τα σε λεπτή σκόνη, και αναμιγνύοντάς την με το καουτσούκ. Αυτή η χρήση των οστράκων, για κάθε ταρτάν, γλυτώνει το περιβάλλον από το διοξείδιο του άνθρακα που θα εξέπεμπε ένα αυτοκίνητο diesel αν διένυε 60.000 χιλιόμετρα! Αυτό και μόνο δείχνει το πόσο διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να γλυτώσει η ανακύκλωση των οστράκων – χωρίς να συνυπολογίζουμε τα λατομεία και τις επιπτώσεις σε πανίδα και στην υγεία.
Το νέο ταρτάν αποτελεί προϊόν της συνεργασίας των δύο εταιρειών και μπορεί να επεκταθεί ώστε να βοηθήσει την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής της Σαρδηνίας, όπου εδρεύει η Nieddittas, αλλά και να γλυτώσει το περιβάλλον από γιγατόνους οστράκων τα οποία θα κατέληγαν σε χωματερές.
Έτσι, το θαυματουργό νέο ταρτάν, το οποίο πολλοί αθλητές εξήραν για τις επιδόσεις του, δεν είναι μόνο καλό για τους αθλητές, αλλά και για το περιβάλλον. Και μιας και το πήρε το ποτάμι, ας πούμε και ότι το μωβ χρώμα, ναι, ήταν στυλιστική επιλογή. Το φυσικό του χρώμα είναι κατά βάση ασπρο-γκρι. Το έντονο μωβ που είδαμε, είναι αποτέλεσμα χρωστικών και δεν προέρχεται από τα όστρακα, λόγω του ότι οι διοργανωτές των Ολυμπιακών ήθελαν ένα χρώμα που να ξεχωρίζει και να είναι ιδιαίτερο. Και τα κατάφεραν, χρησιμοποιώντας και το χρώμα για να αναδείξουν την ανακύκλωση και τη φιλικότητα προς το περιβάλλον. Το νέο ταρτάν, αν και μωβ, είναι “πράσινο”!