11
Ταξίδια και αναψυχή

VR Navigation: Το μέλλον στην πλοήγηση

VR Navigation: Το μέλλον στην πλοήγηση
Η αξιοποίηση της επαυξημένης πραγματικότητας στο χώρο της πλοήγησης είναι η επόμενη μεγάλη αλλαγή στους ψηφιακούς χάρτες. Η Google ήδη δοκιμάζει αυτή τη λειτουργία σε ορισμένους χρήστες. Σύντομα και στο δικό σου κινητό!

Το βλέπαμε να έρχεται εδώ και δεκαετίες. Από τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας μέχρι τα απλά περιοδικά τεχνολογίας περασμένων δεκαετιών, η εικονική πραγματικότητα (Virtual Reality) και η επαυξημένη πραγματικότητα (Augmented Reality) είναι οι τεχνολογίες που, πάντοτε, βρίσκονταν «λίγα χρόνια στο μέλλον». Τελικά απεδείχθη, όπως και στον παράλληλο βίο της Τεχνητής Νοημοσύνης, πως οι πρακτικές δυσκολίες ξεπερνούσαν κατά πολύ τις δυνατότητες της τεχνολογίας. Πέρασαν χρόνια, δεκαετίες, αλλά επιτέλους είναι φανερό πως, πράγματι, η μεγάλη στιγμή των AR και VR πλησιάζει στο παρόν. Τουλάχιστον από πλευράς τεχνολογίας, βρισκόμαστε πάρα πολύ κοντά.

Μετά από χρόνια δοκιμών και εξέλιξης, η Google επιτέλους αποφάσισε να δώσει τη δική της υλοποίηση της AR στους χρήστες, ως beta βέβαια, για δοκιμές.

Αυτό που έχει κάνει η Google είναι κάτι πολύ πρακτικό – επί θεωρητικής βάσεως: να ενσωματώσει χαρακτηριστικά AR στο Google Maps και, ειδικότερα, στην πλοήγηση. Η μίξη αυτή χρησιμοποιεί τα δεδομένα που έχει συσσωρεύσει η Google και τα οποία ήδη βοηθούν το Google Maps να χαράξει διαδρομές και να σε οδηγήσει από το ένα μέρος στο άλλο. Συνδυάζοντας τις πληροφορίες αυτές με το GPS, σχηματίζει μια βασική εικόνα του που βρίσκεσαι. Και τώρα έρχεται το ωραίο: με επεξεργασία της εικόνας που καταγράφει η κάμερα του κινητού τηλεφώνου στο οποίο τρέχει, το σύστημα αυτό είναι σε θέση να προσδιορίσει με ακρίβεια τη θέση και τον προσανατολισμό του χρήστη. Με όλα αυτά τα δεδομένα, προβάλλει στην οθόνη του κινητού την ίδια εικόνα που βλέπει η πίσω κάμερα, προσθέτοντας από πάνω βελάκια και δείκτες, για να οδηγήσει τον χρήστη στον προορισμό του αλλά και να του δώσει περισσότερες πληροφορίες για το μέρος στο οποίο βρίσκεται. Στο κάτω μέρος της οθόνης εξακολουθεί και υπάρχει ο παραδοσιακός χάρτης με τη διαδρομή, για να έχει ο χρήστης πιο σφαιρική εικόνα της διαδρομής.

Ακούγεται εντυπωσιακό, έτσι; Η Google, όμως, τουλάχιστον για την ώρα, δεν προορίζει το AR mode για καθημερινή, ούτε για συνεχή χρήση. Περισσότερο στοχεύει στο να παρέχει σαφείς οδηγίες σε δύσκολα σημεία και περίεργα σταυροδρόμια, παρά να σταματήσεις να κοιτάς γύρω σου και να καρφώσεις τα μάτια στο κινητό, για όλη τη διαδρομή. Επίσης, για μάλλον προφανείς λόγους, το χαρακτηριστικό αυτό περιορίζεται σε λειτουργία για πεζοπορία – θα ήταν μάλλον επικίνδυνο να οδηγεί κάποιος αυτοκίνητο κοιτάζοντας μόνο την οθόνη του κινητού, όσο καλό κι αν ήταν το σύστημα.

Το μέλλον, λοιπόν, όπως φαίνεται από τη δουλειά της Google, ίσως είναι πολύ πιο κοντά απ’ όσο φανταζόμασταν. Είναι βέβαιο πως χρειάζεται αρκετή δουλειά ακόμη, και ειδικά για χρήση σε αυτοκίνητα, μάλλον περιμένει κάποια άλλη τεχνολογία (π.χ. έξυπνα γυαλιά με ενσωματωμένες οθόνες και κάμερες ή παρμπρίζ με ενσωματωμένο σύστημα προβολής) να γίνει ευρέως διαδεδομένη. Αυτό που είδαμε, όμως, από τη Google, είναι μια τεχνολογία που βρίσκεται εδώ, τώρα, δουλεύει και ήδη παρέχει απτά αποτελέσματα.

Η AR δεν περιορίζεται στην πλοήγηση, σε καμία περίπτωση. Ειδικά για αυτή τη χρήση, όμως, το μεγάλο ερώτημα είναι άλλο: θα προλάβει να κυκλοφορήσει το σύστημα αυτό, προτού τα έξυπνα αυτοκίνητα με αυτόματους πιλότους τεχνητής νοημοσύνης καταστήσουν την οποιαδήποτε χειροκίνητη πλοήγηση άχρηστη;