Το CityVerse έρχεται! Τι είναι αυτό; Είναι η εφαρμογή τεχνολογιών όπως το Virtual Reality, σε επίπεδο πόλης! Πριν λίγα χρόνια, η Meta, μητρική εταιρεία του Facebook, παρουσίαζε τη δική της εκδοχή, το MetaVerse, μια μορφή εικονικής πραγματικότητας που ήθελαν να ξεπερνά τα όρια της ψυχαγωγίας και να φτάνει μέχρι την επικοινωνία μεταξύ συνεργατών. Το MetaVerse δεν είχε ιδιαίτερη επιτυχία, άλλωστε τα VR headsets είναι ακόμη πανάκριβα και ελάχιστοι θα ήθελαν να φορέσουν ένα τέτοιο, απλά για να συμμετέχουν σε ένα meeting το οποίο μπορεί κάλλιστα να γίνει με μια κάμερα στο Zoom. Οι εικονικοί κόσμοι, όμως, μπορούν να έχουν πραγματικά, απτά οφέλη, όταν εφαρμοστούν με τις σωστές προϋποθέσεις και στους σωστούς στόχους.
Το Digital Dubai, η International Telecommunications Union (ITU), και το International Computing Centre των Ηνωμένων Εθνών (UNICC), ανακοίνωσαν την παγκόσμια πρωτοβουλία για τους εικονικούς κόσμους (Global Initiative on Virtual Worlds – GIVW). Σύμφωνα με το GIVW, οι εικονικοί κόσμοι έχουν τεράστιες προοπτικές και κρύβουν μεγάλες ευκαιρίες, αλλά ακόμη υπάρχουν μεγάλα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν πρώτα. Γι’ αυτό και θα εστιάσουν, αρχικά, στα οφέλη που έχουν οι εικονικοί κόσμοι σε εφαρμογές όπως η πολεοδομία και χωροταξία, ο τουρισμός, και η εκπαίδευση, με στόχο να βελτιωθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων και, τελικά, τα οφέλη να φτάσουν στους απλούς πολίτες και στη διαβίωσή τους σε μεγαλουπόλεις.
Το GIVW θέλει να εκμεταλλευτεί την χρήση της τεχνολογίας εικονικών κόσμων και την συνεργασία του εικονικού με τον πραγματικό κόσμο σε επίπεδο τεχνολογίας, κοινωνικών τάσεων, αλλά και οικονομίας, έτσι ώστε να διασφαλιστεί το ότι όλοι οι πολίτες θα απολαύσουν τα οφέλη αυτής της τεχνολογίας.
Το ενδιαφέρον, όπως διαβάζουμε στην ανακοίνωση του GIVW, είναι κάτι που ο περισσότερος κόσμος αγνοεί: ήδη τόσο η ITU όσο και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν τρέξει μελέτες πάνω σε όλες αυτές τις τεχνολογίες και έχουν οργανώσει ερευνητικές ομάδες, όπως το Study Group της ITU για το Internet of Things και τα Smart Cities, αλλά και ένα focus group ειδικά για το MetaVerse, ή η κίνηση των Ηνωμένων Εθνών για τις έξυπνες βιώσιμες πόλεις, μεταξύ άλλων. Επομένως, η δημιουργία του GIVW δεν είναι κάτι που ξεκινά τώρα, ούτε εδράζεται στο… κενό, αλλά έχει σημαντικές βάσεις.
Η συνεργασία που θα επιφέρει το GIVW έχει ως στόχο ένα πράγμα, το οποίο μπορεί να αναλυθεί μέσα από τρεις επιμέρους ενότητες:
• να παρέχει την οδό μέσα από την οποία θα αναπτυχθούν βασικά εργαλεία για τη διευκόλυνση της εφαρμογής λύσεων εικονικής πραγματικότητας σε επίπεδο αρχών, υλοποιήσεων, και διοίκησης
• να παρέχει εκπαίδευση και να διοργανώνει events για τη διασπορά της γνώσης, και να μοιράζεται εμπειρία και τεχνογνωσία αλλά και λύσεις σε πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο
• να έχει διαθέσιμο ένα ασφαλές περίκλειστο περιβάλλον για δοκιμές και πειραματισμούς με σενάρια εικονικών κόσμων σε πόλεις από ολόκληρο τον κόσμο
Όπως αναφέρει ο Hamad Obaid Al Mansoori, πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής του GIVW σε παγκόσμιο επίπεδο, “Ταχύτατες και διαδοχικές αλλαγές απαιτούν από εμάς να δούμε μπροστά [στο μέλλον] και να προβλέψουμε τις επερχόμενες τεχνολογικές εξελίξεις, [κι αυτό είναι] ζήτημα ζωτικής σημασίας το οποίο απαιτεί συλλογική και συνεχή δράση“. Από αυτή τη δήλωση είναι φανερό το ότι οι επικεφαλής του GIVW κατανοούν τη σημασία του να βρίσκονται συνεχώς μπροστά στις εξελίξεις. Και συνεχίζει: ” … πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι αλλά και να έχουμε ήδη διερευνήσει τις επιλογές για τη χρήση της τεχνολογίας [της εικονικής πραγματικότητας] για να εξυπηρετήσει τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο“.