Η ιστορία των κινητών τηλεφώνων έχει ένα τεράστιο κεφάλαιο αφιερωμένο σε συσκευές που «διπλώνουν», με άλλα λόγια, κινητά με καπάκι. Από τη στιγμή όμως που η Apple, παρουσίασε παρουσίασε το πρώτο iPhone το 2007 και ξεκίνησε επισήμως την ιστορία των smartphones, τελείωσε η ιστορία για όλα τα κινητά τηλέφωνα που διπλώνουν. Έκτοτε, κάθε μοντέρνο κινητό τηλέφωνο όφειλε να είναι smartphone με μεγάλη οθόνη· κάθε απόπειρα κυκλοφορίας συσκευής με άλλη μορφή, είτε αναδιπλώμενο (γνωστά ως clamshell), είτε με πληκτρολόγιο, είτε συρόμενο, απέτυχε.
Απόπειρες που έγιναν αργότερα, όπως κινητά με δύο οθόνες, απέτυχαν επίσης. Οι καταναλωτές μάλλον θέλουν μία οθόνη, ενιαία κι αδιαίρετη. Επιπλέον, κανενός είδους πλήκτρα, εκτός από τα power και volume στο πλάι, δεν φαίνεται πως γίνονται δεκτά. Αυτά ήταν μαθήματα που πήραν οι κατασκευαστές κινητών. Κι όμως, το αναδιπλώμενο smartphone υπόσχεται μεγάλη ευελιξία σε μικρές διαστάσεις. Πως είναι δυνατόν, όμως, να διπλώσει μια οθόνη στα δύο;
Οθόνες που διπλώνουν
Μετά από χρόνια ερευνών και εξέλιξης, επιτέλους έφτασε ο καιρός που η τεχνολογία επιτρέπει την κατασκευή εύκαμπτων οθονών, οι οποίες μπορούν και να τυλιχτούν και να διπλώσουν! Κάποιες εταιρείες επένδυσαν τεράστια ποσά στην ανάπτυξη της τεχνολογίας εύκαμπτων οθονών, και η Samsung ήταν μία από αυτές. Προφανώς, μόλις τα κατάφερε, έσπευσε να παρουσιάσει foldable smartphone πρώτη, στις 7 Νοεμβρίου. Δυστυχώς για εκείνη, όμως, η παντελώς άγνωστη Royole από την Κίνα γράφτηκε στην ιστορία ως η πρώτη που παρουσίασε foldable κινητό, λίγες μέρες πιο πριν! Βέβαια, η εταιρεία που θα κυκλοφορήσει μαζικά ένα τέτοιο smartphone είναι η Samsung. Όμως και η Huawei, η οποία είχε επιδοθεί σε αγώνα δρόμου, παρουσίασε το δικό της μοντέλο λίγο αργότερα.
Η απάντηση των υπολοίπων αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, ειδικά της LG, η οποία είναι η μοναδική άλλη εταιρεία που διαθέτει δικό της τμήμα κατασκευής οθονών.
Γιατί, όμως, τέτοιος χαμός; Ο λόγος είναι απλός: η αγορά των smartphones διανύει περίοδο πτώσης. Οι νέες τεχνολογίες έρχονται με το… σταγονόμετρο, ενώ η μορφή των smartphones έχει παγιωθεί εδώ και χρόνια. Το καταναλωτικό κοινό έχει σταματήσει να εντυπωσιάζεται από εξελιγμένα χαρακτηριστικά – όπως πολλά megapixels στις κάμερες, μεγάλες αναλύσεις στην οθόνη ή τεχνολογίες όπως το FaceID – και περιμένει κάτι ουσιαστικά ριζοσπαστικό. Τα foldable κινητά υπόσχονται κάτι νέο και διαφορετικό. Οι καταναλωτές θέλουν, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, μεγαλύτερες οθόνες στα κινητά τους, αλλά ταυτοχρόνως και συσκευές με μικρή διάσταση. Η απάντηση σε αυτό το παράδοξο είναι τόσο απλή όσο και το αυγό του Κολόμβου… τα foldable smartphones!
Μέχρι τώρα, το μοναδικό μοντέλο που θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο, είναι το Samsung Galaxy F, το οποίο θα έχει οθόνη 7,3 ιντσών! Η Samsung συνεργάστηκε με τη Google έτσι ώστε το Android να υποστηρίζει άψογα αυτό το μέγεθος, ενώ η παρουσίασή του έγινε τόσο νωρίς για να επιτρέψει στους developers να έχουν αρκετό καιρό για να δημιουργήσουν εφαρμογές που θα το υποστηρίζουν. Όταν κυκλοφορήσει, το Galaxy F θα είναι μάλλον πολύ ακριβό – φήμες αναφέρουν τα 2.000 δολάρια. Ταυτοχρόνως, θα είναι και διπλάσιο σε πάχος από ένα συνηθισμένο smartphone. Αυτά, όμως, είναι πράγματα αναμενόμενα για μια τεχνολογία που μόλις τώρα κάνει το πρώτο της βήμα.
Τελικά, θα είναι το μέλλον των smartphones… foldable; Η απάντηση σε λίγους μήνες!
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.