80
COSMOTE Tips

Το Prince Online Museum ανοίγει τις… πύλες του!

Το Prince Online Museum ανοίγει τις… πύλες του!
Μια μεγάλη ψηφιακή εγκυκλοπαίδεια-φόρος τιμής σε έναν μεγάλο τραγουδοποιό ετοιμάζεται να βγει στον αέρα.

Εάν ανήκεις σε εκείνους που μεγάλωσαν ή απλά κάποια στιγμή απόλαυσαν τη μουσική του Prince, τότε η είδηση πως ετοιμάζεται ένα μουσείο – έστω online!- για τον μεγάλο καλλιτέχνη της pop θα σε ενθουσιάσει.

Ας δούμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Η ιδέα…

Όντας ένα σπουδαίος καλλιτέχνης και μια ιδιαίτερη μορφή, ο Prince απολάμβανε να προκαλεί με το ύφος και τις απόψεις του. Μια από τις πλέον αμφιλεγόμενες ήταν και εκείνη για το ρόλο του Internet, για το οποίο θεωρούσε πως είχε πλέον ολοκληρώσει τον κύκλο του. Ταυτόχρονα όμως, ο ίδιος υπήρξε πάντα μεγάλος οπαδός του. Απόδειξη, τα sites του που συχνά ενσωμάτωναν την αιχμή της τεχνολογίας και έθεταν νέα όρια όσον αφορά το σχεδιασμό τους και το ψηφιακό μουσικό τους περιεχόμενο.

Τα καλά νέα είναι πως μπορείς να απολαύσεις πλέον αυτή την προσπάθεια από πρώτο χέρι. Ο πρώην webmaster του Prince, ο Sam Jennings αποφάσισε να φέρει στο… φως του Internet το Prince Online Museum, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί ένα “ταξίδι” με τη μορφή timeline μέσα από όλα εκείνα τα websites του καλλιτέχνη, τα τελευταία 20 χρόνια. Το πρότζεκτ αυτό δεν θα είναι πλήρες, με την έννοια πως θα μπορείς να δεις τα 12 από τα 20 χρόνια, αλλά θα προσφέρει μια γερή “γεύση” από τις πλέον σημαντικές στιγμές της Internet πορείας του Prince, σε ένα και μόνο μέρος.

…και το περιεχόμενο

Η απάντηση στο βασικό αυτό ερώτημα είναι πως θα βρεις τις απαρχές της παρουσίας του στο Internet (The Dawn, περίπου το 1996), την πρώτη αποκλειστικά online διανομή ενός CD (το Crystal Ball του 1997) και την επαναστατική για την εποχή της υπηρεσία media, το NPG Music Club (από το 2001 ως το 2006).

Επιπλέον, θα περιέχεται και μια σύντομη ματιά στο Prince Interactive, ένα πρότζεκτ του 1994 από τις ημέρες που τα διαδραστικά CDs πολυμέσων προσέφεραν εμπειρίες που δεν ήταν δυνατές μέσω του Web της εποχής.

prince-online-museum

 

Ένα σημαντικό στοιχείο είναι πως το όλο εγχείρημα δεν θα έχει εμπορικές σκοπιμότητες. Ο ίδιος ο Jennings δήλωσε στο Billboard πως δεν πρόκειται να προσφέρει οποιαδήποτε downloads ή συνδρομές. Σε τελική ανάλυση πρόκειται για ένα φόρο τιμής στη μουσική του Prince, ενώ ταυτόχρονα στόχος του είναι να εμπνεύσει τους μουσικούς που επιθυμούν να διαδώσουν τη δουλειά τους μέσω των Web σελίδων τους.

Σε πρώτη φάση (και μέχρι να επιλυθούν κάποια ζητήματα νομικής φύσης), μπορείς να επισκεφτείς τη σελίδα του Prince Online Museum στο Facebook (https://www.facebook.com/princeonlinemuseum) και από το κινητό σου τηλέφωνο (αρκεί βεβαίως να έχεις γρήγορη mobile 4G σύνδεση)  και να απολαύσεις φωτογραφικό υλικό, podcasts και πληροφορίες για τη σχέση του καλλιτέχνη με το Internet.