Πλέον οι περισσότεροι άνθρωποι που τρέχουν, έχουν κι ένα activity tracker ή έστω το smartphone μαζί με κάποιο app για να καταγράφουν τις επιδόσεις τους και τις διαδρομές τους. Βρισκόμαστε, όμως, στο 2024 και η απλή καταγραφή δεν είναι αρκετή! Τα apps πρέπει να έχουν πολύ περισσότερες λειτουργίες και δυνατότητες… και έχουν!
Οι παλιές μέρες των running apps έχουν περάσει. Όσοι τρέχουν – και για να διαβάζεις αυτό το άρθρο μάλλον ανήκεις σε αυτή την κατηγορία – πιθανότατα έχουν ζήσει σε αυτή την περίοδο, ίσως και να έχουν μείνει σε αυτήν. Μιλάμε για την περίοδο που το running app απλώς κατέγραφε την διαδρομή, ίσως και τα βήματα, άντε και να σου έδινε (προϋπολογισμένες) θερμίδες που κατανάλωσες. Αυτά όμως είναι στο παρελθόν. Πλέον τα apps συνεργάζονται και με activity trackers (στον ΓΕΡΜΑΝΟ θα βρεις όλα τα τελευταία μοντέλα) αλλά και με smartwatches (βρες τα όλα στον ΓΕΡΜΑΝΟ) για να καταγράφουν παλμούς, θερμοκρασία σώματος, ενίοτε μέχρι και εφίδρωση, για να σου δίνουν μια πιο σφαιρική εικόνα της δραστηριότητας. Σημαντικό εδώ είναι το ότι η Google πλέον έχει το wearOS, ένα λειτουργικό σύστημα το οποίο χρησιμοποιούν σχεδόν όλα τα smartwatches (προφανώς εκτός Apple Watch), και το οποίο συνεργάζεται άψογα με το Android, αλλά και με το Google Health. Αυτό είναι σημαντικό, διότι μπορεί να χρησιμοποιείς άλλο app για την ανάλυση των δεδομένων, αλλά η κεντρική καταγραφή των δεδομένων παραμένει στον λογαριασμό σου της Google, επομένως μπορείς να αλλάξεις app χωρίς να χάσεις παλιά δεδομένα.
Η ανάλυση των διαδρομών πλέον έχει και μεγαλύτερες δυνατότητες ανάλυσης: τα περισσότερα apps μπορούν να σου δείξουν τον ρυθμό σου πάνω στον χάρτη της διαδρομής, εντοπίζοντας σημεία που έριξες ρυθμό ή άλλα που τον αύξησες. Επίσης δείχνουν τις διαδρομές σου μέσα στον μήνα, για να γνωρίζεις πότε κάλυψες μεγαλύτερη απόσταση ή ποιες μέρες δεν έτρεξες.
Έχοντας καλύψει τα βασικά, πάμε να δούμε και άλλες προηγμένες λειτουργίες που παρέχουν τα νέας γενιάς running apps.
Εξατομικευμένα πλάνα εκγύμνασης
Αρκετά είναι τα apps που έχουν τέτοια πλάνα, όπως το Runna και το Run With Hal. Σε αυτά μπορείς να θέσεις στόχους, να βάλεις απώτερο στόχο (πχ κάποιον αγώνα) σε συγκεκριμένη ημερομηνία, να θέσεις στόχο χρόνου στη διαδρομή, ημέρες που προτιμάς να τρέχεις, και βάσει αυτών σου δίνουν εξατομικευμένο πλάνο εκγύμνασης. Το Runna σου παρέχει μέχρι και τέμπο για να μη χάνεις το ρυθμό σου όταν τρέχεις, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα να αξιολογήσεις την κάθε διαδρομή, βάζοντας στο app το πόσο δύσκολη ήταν ή πόσο κουράστηκες. Όλα αυτά αξιολογούνται και το app ενδέχεται να σου αλλάξει το πλάνο για να ταιριάζει καλύτερα στις απαιτήσεις σου.
Εξερεύνηση νέων διαδρομών
Αυτό είναι σημαντικό τόσο για όσους κάνουν την αρχή, όσο και για έμπειρους δρομείς. Οι προτάσεις διαδρομών είναι σημαντικές για να βάλεις ποικιλία στο τρέξιμο, να μην κάνεις συνεχώς τον ίδιο κύκλο, αλλά και για να ανακαλύψεις νέα μέρη που δεν ήξερες! Το RunGo είναι ένα τέτοιο app, το οποίο θα σου προτείνει νέες διαδρομές ενώ θα σε καθοδηγεί κατά το τρέξιμο, για να μη χάσεις το δρόμο σου, ούτε όμως και να κοιτάς συνεχώς το κινητό. Παράλληλα, μπορείς να δημιουργήσεις τις δικές σου διαδρομές.
Βρίσκοντας το τέλειο αθλητικό παπούτσι
Αυτό είναι μια μεγάλη ιστορία. Όλοι μας το έχουμε περάσει κάποτε: ψάχνεις, διαβάζεις reviews, μιλάς με πωλητές και με φίλους δρομείς, και τελικά καταλαβαίνεις πως… όλοι θεωρούν διαφορετικό παπούτσι ως τέλειο. Εδώ όμως υπάρχει το Neatsy, ένα app για iOS, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει την κάμερα TrueDepth για να σκανάρει το πόδι σου, να δημιουργήσει ένα τρισδιάστατο μοντέλο, και να σου προτείνει το ιδανικό παπούτσι για τρέξιμο!
Επιτυγχάνοντας την τέλεια κίνηση
Το τρέξιμο θέλει τρόπο! Όλοι έχουμε τον δικό μας τρόπο που τρέχουμε, αλλά σχεδόν κανένας δεν έχει την ιδανική στάση και κίνηση. Αυτό συνήθως απαιτεί επίσκεψη σε κάποιο εργαστήριο βιομηχανικής ή έστω κάποιον έμπειρο αθλητίατρο, για να μας διορθώσει τη στάση και την κίνηση. Τώρα όμως έρχεται το Ochy, ένα app το οποίο μπορεί να κάνει ανάλυση από ένα μικρό βίντεο και να αναγνωρίσει τα άκρα και τις κλειδώσεις, παράγοντας έναν κινησιολογικό χάρτη, εντοπίζοντας τις προβληματικές συνήθειες. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα κινητό με κάμερα και ένας άνθρωπος (ή τρίποδο) για να σε βιντεοσκοπήσει την ώρα που τρέχεις!