7
Τεχνολογία

Η NSA συμβουλεύει: κάνε restart το κινητό κάθε εβδομάδα!

Η NSA συμβουλεύει: κάνε restart το κινητό κάθε εβδομάδα!
Η υπηρεσία ασφαλείας των ΗΠΑ έχει συμβουλές για να έχεις μεγαλύτερη ασφάλεια στο smartphone. Μια από αυτές: restart τακτικά!

Εσύ κλείνεις ποτέ το κινητό σου; Όχι; Ούτε εμείς! Στον σημερινό κόσμο, ελάχιστοι είναι αυτοί που σβήνουν ή κάνουν επανεκκίνηση στο smartphone τους – χωρίς να τους κλείσει από μπαταρία – αλλά μάλλον θα έπρεπε. Το smartphone είναι κι αυτό ένας (κανονικότατος) υπολογιστής, με τον επεξεργαστή του, τη μνήμη του, τον σκληρό του δίσκο, την οθόνη του, και το λειτουργικό του σύστημα. Όπως κάθε υπολογιστής, χρειάζεται πού και πού restart, για να λειτουργεί στην εντέλεια. Στους υπολογιστές έχουμε κάθε τόσο updates, είτε στα Windows, είτε σε κάποιον driver, τα οποία μας αναγκάζουν να κάνουμε αυτό το restart που αναβάλλαμε. Στο smartphone, όμως, το οποίο είναι σχεδιασμένο για να λειτουργεί συνεχώς, ο χρόνος μεταξύ restart μπορεί να είναι… μήνες.

Το restart, όμως, εξυπηρετεί και άλλους λόγους, πέραν του καθαρισμού των caches και των προσωρινών αρχείων. Η NSA (National Security Agency) των ΗΠΑ έχει εκδώσει μια λίστα με καλές συνήθειες και πρακτικές για την ασφάλεια των φορητών συσκευών, στην οποία περίοπτη θέση έχει η επανεκκίνηση του smartphone ανά τακτά χρονικά διαστήματα – όπου η τακτικότητα προσδιορίζεται ως μία φορά την εβδομάδα τουλάχιστον.

Όπως εξηγεί ο Neal Ziring, τεχνικός διευθυντής στην υποδιεύθυνση αμυντικών δυνατοτήτων, η επανεκκίνηση έχει σημαντικό αντίκτυπο στις απόπειρες για κακόβουλη είσοδο στη συσκευή. Οι πιο μελετημένες επιθέσεις δεν αποτρέπονται με απλό reboot, αλλά, “καθώς πολλές από τις σύγχρονες επιθέσεις αποτελούν μια αλυσίδα δύο, τριών, ή και περισσότερων κενών ασφαλείας που πρέπει να εκμεταλλευθούν με επιτυχία […] μπορεί κανείς να ρίξει τον κακόβουλο πίσω στην αρχή της αλυσίδας και να τον αναγκάσει να ξαναπεράσει όλα τα βήματα από την αρχή” απλά επανεκκινώντας τη συσκευή.

Εκτός από αυτό, η επανεκκίνηση μπορεί να πραγματοποιήσει ενημερώσεις και updates τα οποία περιμένουν υπομονετικά στο παρασκήνιο το restart, ενώ όλοι οι κατασκευαστές το συστήνουν καθώς αναστρέφει την επιβράδυνση του κινητού και αποτρέπει πιθανά κολλήματα.

Επιστρέφοντας στις προτάσεις της NSA μιας και παρουσιάζουν ενδιαφέρον, η υπηρεσία παροτρύνει τους χρήστες να απενεργοποιούν τα συστήματα ασύρματης επικοινωνίας, όπως το Bluetooth ή το Wi-Fi, όταν δεν τα χρησιμοποιούν, να απενεργοποιούν τις υπηρεσίες γεωεντοπισμού (δηλαδή το GPS), αλλά και να χρησιμοποιούν ασφαλή συστήματα κλειδώματος της οθόνης, όπως δυνατούς κωδικούς ή βιομετρικά συστήματα αυθεντικοποίησης.

Σε ένα άλλο επίπεδο, η NSA συστήνει την αποκλειστική χρήση αξεσουάρ και περιφερειακών τα οποία εμπιστευόμαστε – με άλλα λόγια, να μη συνδέουμε στο κινητό μας αξεσουάρ και συσκευές από ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε. Προφανώς και δεν συνδέουμε ποτέ στο κινητό μας συσκευές USB τις οποίες… βρήκαμε στο δρόμο!

Τώρα, το εάν είναι ασφαλές να συνδέσεις το κινητό σου για φόρτιση σε έναν δημόσιο φορτιστή, ή να συνδεθείς στο Wi-Fi του ξενοδοχείου που μένεις ή της καφετέριας που πίνεις καφέ, αυτά είναι πράγματα που, σύμφωνα με την NSA, καλό θα είναι να αποφεύγεις, αλλά νομίζουμε πως μπορείς να κρίνεις και μόνος σου αν είναι ασφαλές.

Σε κάθε περίπτωση, η NSA κάνει προτάσεις έτσι ώστε το smartphone να είναι ασφαλές και να μην δίνει εύκολες διόδους σε κακόβουλους να μπουν και να υποκλέψουν στοιχεία και προσωπικά δεδομένα. Εμείς έχουμε μιλήσει πολλάκις για τη σημασία της ασφάλειας, της χρήσης password manager, και την χρήση μοναδικών και ασφαλών κωδικών για κάθε έναν λογαριασμό ξεχωριστά. Για παράδειγμα δες αυτό το άρθρο!