Οι συμβατικές μέθοδοι σχεδίασης του αστικού ιστού έχουν αποδειχθεί όχι απλώς ανεπαρκείς αλλά και επικίνδυνες για το περιβάλλον. Όσο η χωροταξία και η πολεοδομία δεν βρίσκονται στα χέρια πολεοδόμων χωροτακτών, ελλοχεύει ο κίνδυνος σχεδίασης αστικών περιοχών οι οποίες μπορεί να δείχνουν πανέμορφες αλλά οι οποίες σχεδιάζονται χωρίς ανάλυση των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων. Ταυτοχρόνως, τόσο τα οχήματα όσο και ο φωτισμός της πόλης, αλλά μέχρι και οι κάμερες ασφαλείας, όλα βασίζονται ακόμη στην ενέργεια που παράγεται από ορυκτά καύσιμα.
Τα ορυκτά καύσιμα απελευθερώνουν αέρια του θερμοκηπίου στο περιβάλλον, τα οποία αλλάζουν τη σύσταση της ατμόσφαιρας και, συνακολούθως, τη θερμική τους συμπεριφορά. Ο πλανήτης μας βασίζεται σε μια συγκεκριμένη ισορροπία ατμοσφαιρικών στοιχείων για να μπορεί να κρατά τη θερμοκρασία σε επίπεδα ιδανικά για την ζωή. Κάθε μέρα, η Γη δέχεται την ακτινοβολία του ηλίου, η ενέργεια της οποίας θερμαίνει την επιφάνειά της. Η ατμόσφαιρα συμβάλλει στην αποβολή ενός μέρους της ενέργειας αυτής στο διάστημα, αποτρέποντας την υπερθέρμανση. Τα αέρια του θερμοκηπίου, όμως, έχουν διαφορετική συμπεριφορά σε σχέση με άλλα αέρια, όσον αφορά την ενέργεια αυτή, ενώ μπορούν να συγκρατήσουν επιπλέον ενέργεια για περισσότερο χρόνο, ενώ χαρακτηρίζονται από αυξημένο λόγο μετατροπής του φωτός σε θερμότητα. Σε βάθος χρόνου, η ενέργεια αυτή αυξάνει τη συνολική θερμοκρασία της Γης, κάτι που έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις.
Οι υψηλές συγκεντρώσεις των αερίων του θερμοκηπίου, όμως, έχουν σημαντικές επιπτώσεις και στη δημόσια υγεία. Η εισπνοή υψηλών συγκεντρώσεων αυτών των αερίων μπορεί να βλάψει το αναπνευστικό σύστημα, ενώ μακροχρόνια έκθεση αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα, άσθμα, και άλλες ασθένειες.
Συνολικά, η σχεδίαση των πόλεων με τέτοιο τρόπο ώστε να μειώνονται οι εκπομπές των αερίων αυτών μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της υγείας και της ευεξίας. Η ενίσχυση των “πράσινων” υποδομών και των έξυπνων τεχνολογιών μπορεί να οδηγήσει και στη βελτίωση της σταθερότητας του ηλεκτρικού δικτύου. Οι συμβατικές πηγές ενέργειας είναι πολύ συχνά αναξιόπιστες και ευάλωτες σε ακραία καιρικά φαινόμενα, με τα black-outs να αφήνουν τους πολίτες χωρίς πρόσβαση σε πόρους ζωτικής σημασίας. Η προσθήκη πράσινης ενέργειας σε αστικές περιοχές μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των διακοπών ρεύματος.
Οι πολεοδόμοι έχουν τέσσερις σημαντικούς λόγους που επενδύουν σε πράσινες και ευφυείς υποδομές:
1. Βελτίωση της ασφάλειας
Η τεχνολογία του Internet of Things (IoT) σε μια πόλη συνδέει τις κάμερες και άλλες συσκευές αναγνώρισης, μέσω του cloud, σε πραγματικό χρόνο. Ευφυή συστήματα επίσης επιτρέπουν την ιχνηλάτηση παράνομων δραστηριοτήτων με drones. Με τέτοιες τεχνολογίες να έχουν τη δυνατότητα εντοπισμού προβλημάτων στους δρόμους, οι αρχές ειδοποιούνται άμεσα και μπορούν να ανταποκριθούν πολύ γρηγορότερα. Ευφυή συστήματα καταγραφής βελτιώνουν την ασφάλεια παρακολουθώντας τον αέρα σε εσωτερικούς χώρους. Σε κάποια μετρό, οι σήραγγες παρακολουθούνται για συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα, ενώ συστήματα μπορούν να απαγορεύσουν την είσοδο στο κοινό, σε περίπτωση κινδύνου.
2. Μείωση των “θερμικών νησίδων”
Τους θερινούς μήνες, οι θερμικές νησίδες μπορούν να προκαλέσουν θερμοπληξία και άλλα προβλήματα. Μειώνοντας τα αέρια του θερμοκηπίου και χρησιμοποιώντας ηλιακή ενέργεια, η τοπική αύξηση της θερμότητας αποτρέπεται, προστατεύοντας την δημόσια υγεία και τη βιοποικιλότητα. Οι “πράσινες” υποδομές βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές και τεχνολογίες επαύξησης της απόδοσης. Η μείωση των εκπομπών αποτρέπει την συσσώρευση ρύπων στην επιφάνεια, μεταξύ αυτών και του όζοντος, το οποίο μπορεί, αντιδρώντας με τις ακτίνες του ηλίου, να αυξήσει την θερμοκρασία.
3. Βελτίωση της ποιότητας του αέρα
Οι κατασκευαστικές εταιρείες επενδύουν σε ευφυείς και πράσινες υποδομές και ο λόγος είναι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Οι ανανεώσιμες πηγές επιτρέπουν στις κατασκευαστικές εταιρείες την ανάπτυξη και συντήρηση “πράσινων” υποδομών. Επιπλέον αυξάνεται η χρήση ηλεκτρικών βαρέων οχημάτων, μειώνοντας περισσότερο τις εκπομπές. Σε βάθος χρόνου, οι μειώσεις αυτές μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα και να μειώσουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
4. Μείωση του κόστους ενέργειας
Η προσθήκη της τεχνολογίας IoT και των συστημάτων ανανεώσιμης ενέργειας μπορούν να μειώσουν σημαντικά το κόστος της ενέργειας στις πόλεις. Η ηλιακή ενέργεια αυτή τη στιγμή είναι η πιο οικονομική πηγή στην αγορά. Μέσω της χρήσης ενεργειακά αποδοτικών συσκευών χαμηλής κατανάλωσης, είναι δυνατή η μείωση των λογαριασμών ενέργειας, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την αποδοτικότητα των έξυπνων πόλεων.
Επένδυση σε βιώσιμες πόλεις
Οι κυβερνήσεις ήδη παρέχουν φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις, και άλλους τρόπους υποστήριξης μέσω κρατικών πόρων, για καθαρές τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας, μειώνοντας το κόστος ανάπτυξης. Οι πόλεις είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πολλά από αυτά τα κονδύλια για να υποστηρίξουν projects υποδομών τα οποία αφορούν μεθόδους κατασκευής φιλικές προς το περιβάλλον. Η επένδυση τώρα θα αποδώσει καρπούς στο μέλλον, με απόλυτη βεβαιότητα!