Η τέχνη της φωτογραφίας πάντοτε γοητευόταν από το σκοτάδι. Ούτως ή άλλως η φωτογραφία είναι ένα παιχνίδι του φωτός με το σκοτάδι, αλλά ακόμη και παιχνίδια με την έλλειψη του φωτός ήταν και παραμένουν άκρως θελκτικά στον φακό. Το πρόβλημα, βεβαίως, είναι το ότι οι κάμερες, τόσο αυτές με φιλμ όσο και οι ψηφιακές, χρειάζονται φως για να λειτουργήσουν. Όσο περνά ο καιρός, βεβαίως, και οι τεχνολογίες βελτιώνονται, τόσο μειώνεται το ελάχιστο επίπεδο φωτός που είναι αναγκαίο για να λειτουργήσει ένας αισθητήρας – γιατί υπερευαίσθητα φιλμ υπάρχουν εδώ και δεκαετίες – επιτρέποντας τη λήψη φωτογραφιών ακόμη και σε συνθήκες που το ανθρώπινο μάτι δυσκολεύεται. Τώρα όμως, η Canon παρουσίασε έναν καινούριο αισθητήρα ο οποίος είναι ικανός να βγάλει έγχρωμες φωτογραφίες ακόμη και σε συνθήκες που ένας άνθρωπος δεν θα έβλεπε σχεδόν τίποτε!
Ο νέος αισθητήρας βασίζεται στην τεχνολογία SPAD – Single Photon Avalanche Diode. Η τεχνολογία αυτή πρακτικά πολλαπλασιάζει την επίδραση ακόμη και ενός μεμονωμένου φωτονίου στον αισθητήρα, παράγοντας πολύ περισσότερο ηλεκτρικό φορτίο απ’ ότι ένας συμβατικός αισθητήρας. Πρακτικά η τεχνολογία αυτή δεκαπλασιάζει την ευαισθησία του αισθητήρα, κάνοντάς τον ικανό να «δει» ακόμη και στο σκοτάδι.
Βέβαια, η τεχνολογία SPAD υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό, όμως η Canon κατάφερε να την μικρύνει και να τη βάλει σε μαζική παραγωγή μέσα σε έναν αισθητήρα με 3,2 megapixels, βάζοντάς τον στην κορυφή της κατάταξης αισθητήρων τέτοιας τεχνολογίας με βάση την πυκνότητα των pixels.
Το ακόμη πιο εντυπωσιακό με τον αισθητήρα αυτόν είναι το ότι συνδυάζει και μια άλλη ιδιότητα: μπορεί να μετρήσει τον χρόνο που κάνει το φως να φτάσει στον αισθητήρα από μια πηγή, κάτι που σε απλά λόγια μεταφράζεται ως ικανότητα να δει το περιβάλλον σε τρεις διαστάσεις, σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, και έγχρωμα! Αυτή η ιδιότητα τον κάνει ιδανικό για κάμερες ασφαλείας και, πολύ περισσότερο, για αυτόνομα οχήματα!
Μπορεί να μην το πιστέψεις, αλλά ο αισθητήρας έχει και μια ακόμη πιο εντυπωσιακή ιδιότητα: έχει πάρα πολύ μεγάλη ταχύτητα! Λειτουργεί με τρόπο που είναι γνωστός ως «global shutter», κάτι που σημαίνει πως ενεργοποιεί όλα τα pixels ταυτοχρόνως, κάτι που μειώνει τον χρόνο λήψης σε μόλις 3,8 nanoseconds (δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου)! Αυτό μεταφράζεται σε ρυθμό 24.000 καρέ το δευτερόλεπτο, δηλαδή μπορεί να καταγράψει γεγονότα τα οποία συμβαίνουν εξαιρετικά γρήγορα. Σε μια προηγούμενη έκδοση του αισθητήρα, η Canon έδειχνε τον (παλαιότερο) αισθητήρα να καταγράφει ακτίνες φωτός να διαδίδονται μέσα σε καπνό!
Τώρα πάμε στο προκείμενο: θα δούμε κάποια στιγμή τέτοιους αισθητήρες σε κάποιο smartphone ή έστω σε κάποια φωτογραφική μηχανή της Canon; Και αν ναι, πότε; Δυστυχώς, η απάντηση δεν είναι θετική, τουλάχιστον για το εγγύς μέλλον. Η Canon δεν ενδιαφέρεται, για την ώρα, να ενσωματώσει τον αισθητήρα της σε κάποια καταναλωτική συσκευή, αν και δεν είναι στη σφαίρα της φαντασίας το να βγάλει κάποιο ειδικό μοντέλο στη σειρά EOS R, ειδικά για φωτογραφίες στο σκοτάδι ή για αστροφωτογράφιση. Οι στόχοι είναι άλλοι για τον αισθητήρα, ο οποίος θα μπει σε μαζική παραγωγή μέσα στο 2022 και είναι βέβαιο το ότι δεν θα κοστίζει λίγο.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.