Από τη στιγμή που παρουσιάστηκε το πρώτο κινητό με κάμερα, η αντίστροφη μέτρηση για τις απλές ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές (compact) είχε ξεκινήσει. Μόλις βγήκε το πρώτο smartphone με κάμερα, οι compact είχαν ήδη να εξαφανίζονται. Αρκεί να δούμε τις πωλήσεις για να καταλάβουμε τι έγινε. Για τις απλές ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, το ζενίθ ήταν το μακρινό 2008, όταν πωλήθηκαν 120 εκατομμύρια. Μόλις πέντε χρόνια αργότερα, το 2013, οι πωλήσεις είχαν πέσει κατά 40% και άλλα τρία χρόνια αργότερα, το 2016, οι πωλήσεις δεν ξεπέρασαν το 10% (12 εκατομμύρια τεμάχια). Αυτή τη στιγμή οι πιο δημοφιλείς φωτογραφικές μηχανές είναι… smartphones, με τα στοιχεία του φωτογραφικού site Flickr να δείχνουν πως ο πιο δημοφιλής κατασκευαστής είναι… η Apple (δηλαδή τα iPhones), με δεύτερη την Canon!
Προτού βιαστούμε και τις… θάψουμε, όμως, θα πρέπει να αναφέρουμε πως υπάρχει ακόμη ζωή για αυτές τις φωτογραφικές μηχανές, παρά την αλματώδη αύξηση των μηχανών mirrorless και παρά την επιμονή των μεγάλων DSLR. Η κρίση των compact, δηλαδή των φωτογραφικών μηχανών όλα σε ένα, έχει οδηγήσει τους κατασκευαστές να αρχίσουν να προσέχουν λίγο περισσότερο τα μοντέλα που κυκλοφορούν. Εκεί που κάποτε είχαμε αμέτρητα μοντέλα με αισθητήρες ελάχιστα (ή και καθόλου) καλύτερους από αυτούς που βρίσκαμε σε smartphone, ελάχιστες διαφορές μεταξύ των μοντέλων της ίδιας εταιρείας, αλλά και τεράστια σύγχυση μεταξύ των δυνατοτήτων, πλέον οι κατασκευαστές επιλέγουν πολύ πιο σωστά, οι αισθητήρες που βρίσκουμε είναι μεγαλύτεροι και καλύτεροι, ενώ τα μοντέλα… λίγα και καλά!
Κι όμως, ακόμη και σήμερα, πολλοί φανατικοί της φωτογραφίας (και προφανώς επαγγελματίες φωτογράφοι) συνεχίζουν και έχουν μια μικρή compact στην τσάντα τους. Ο λόγος είναι απλός: η ποιότητα της φωτογραφίας που βγάζει μια οποιαδήποτε συσκευή εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το μέγεθος του αισθητήρα. Προσοχή: όχι τον αριθμό των megapixels, αλλά το πραγματικό του μέγεθος! Μεγαλύτερος αισθητήρας ισοδυναμεί με δυνατότητα καταγραφής περισσότερου φωτός, επομένως οι φωτογραφίες βγαίνουν με πολύ καλύτερη λεπτομέρεια και λιγότερο θόρυβο. Όσο κι αν οι κατασκευαστές smartphones όπως η Apple ή η Samsung επενδύουν τεράστια ποσά σε τεχνολογίες και αλγόριθμους βελτίωσης της εικόνας – και καλά κάνουν – τις οποίες βλέπουμε στα κορυφαία smartphones κάθε χρονιά, η πραγματικότητα είναι πως μια οποιαδήποτε μεμονωμένη φωτογραφική μηχανή μπορεί να βγάλει καλύτερες φωτογραφίες! Γιατί; Γιατί έχει αισθητήρα πολλές φορές μεγαλύτερο από τους μικροσκοπικούς αισθητήρες που «στριμώχνονται» στον ελάχιστο διαθέσιμο χώρο των smartphones, αλλά και πολύ μεγαλύτερους φακούς.
Η επιστροφή
Σαφώς οι compact δεν πρόκειται να κάνουν θριαμβευτική επιστροφή, μιας και τα smartphones δεν πρόκειται να εξαφανιστούν ή να χάσουν τις ικανότητές τους. Μια μικρή επιστροφή, όμως, την περιμένουμε, καθώς υπάρχει ακόμη χώρος στην αγορά για αυτές. Οι κάμερες compact είναι ιδανικές για πολλές περιπτώσεις, όπως για το να μάθει κανείς την τέχνη της φωτογραφίας, να εξοικειωθεί με τις διάφορες ρυθμίσεις, αλλά και να μπορεί να δει όλη τη διαδικασία της φωτογράφισης, η οποία είναι (σχεδόν) ίδια και με μεγαλύτερες DSLR ή mirrorless. Παράλληλα, υπάρχουν οι μεγάλες compact, οι οποίες έρχονται με φακούς με ιλιγγιώδη zoom, τα οποία δεν μπορούν ούτε καν να ονειρευτούν οι κάμερες των smartphones. Μιλάμε για οπτικό zoom που μπορεί να φτάσει μέχρι το… 125×, το οποίο δεν συγκρίνεται με τα ανύπαρκτα zoom των smartphones, τα οποία ενισχύονται με ψηφιακό zoom αλλά σε καμία περίπτωση δεν αγγίζουν την ποιότητα του αληθινού οπτικού zoom.
Αρκεί να κάνεις μια βόλτα στα μαγαζιά για να δεις πως οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές υπάρχουν ακόμα. Οι εταιρείες συνεχίζουν και αναπτύσσουν μοντέλα για αυτή την κατηγορία, θα δεις γνωστά ονόματα όπως η Fuji, η Olympus, η Kodak, η Sony, αλλά και τα μεγαθήρια Canon και Nikon, με πολλά από αυτά να είναι και ιδιαιτέρως προσιτά! Αν έχεις κακομάθει από τις φωτογραφίες των smartphones και έχεις ξεχάσει πώς δείχνει μια ποιοτική φωτογραφία, δεν είναι ανάγκη να πας σε DSLR… δοκίμασε μια compact και θα το δεις με τα μάτια σου!