Ας ξεκινήσουμε εξηγώντας για ποιο λόγο μπορείς να ανακτήσεις διαγραμμένα αρχεία ακόμα (ανάλογα με τις συνθήκες) και από φορμαρισμένους σκληρούς δίσκους. Τα λειτουργικά συστήματα δεν διαγράφουν πραγματικά τα δεδομένα από ένα μέσο αποθήκευσης (όποιο κι αν είναι αυτό, ανεξαρτήτως τεχνολογίας). Με αυτό εννοούμε ότι η εντολή delete δεν εξαφανίζει τα δεδομένα. Αυτό που διαγράφεται είναι η αναφορά των δεδομένων αυτών στον πίνακα περιεχομένων του file system του εκάστοτε μέσου αποθήκευσης. Αυτό, με απλά λόγια σημαίνει ότι τα δεδομένα είναι εκεί, μόνο που είναι «αόρατα» από το λειτουργικό σύστημα (και από εσένα). Το «αόρατα» είναι φυσικά πολύ διαφορετικό το «διαγραμμένα για πάντα».
Έτσι, όταν διαγράφεις για παράδειγμα αρχεία μεγέθους 1GB από έναν σκληρό δίσκο υπολογιστή, μια κάρτα μνήμης κινητού ή φωτογραφικής μηχανής, το εκάστοτε μέσο θεωρεί ότι έχει πρόσθετο ελεύθερο χώρο 1GB. Ο χώρος αυτός είναι διαθέσιμος προς εγγραφή. Εδώ ακριβώς είναι και το μυστικό, αλλά και το «πρόβλημα» ταυτόχρονα. Όπως είπαμε, τα διαγραμμένα αρχεία είναι στη θέση τους αλλά το λειτουργικό σύστημα δεν τα βλέπει. Αυτό σημαίνει ότι εάν προσθέσεις ένα νέο αρχείο, αυτό ενδέχεται να καταλάβει τον ίδιο χώρο με ένα διαγραμμένο αρχείο. Ο χρήστης δεν έχει κανέναν έλεγχο που ακριβώς τοποθετούνται τα αρχεία στα μέσα αποθήκευσης. Έτσι, εάν σβήσεις κατά λάθος κάποιο αρχείο, σταμάτα αμέσως να χρησιμοποιείς τον δίσκο ή τη μνήμη. Εάν πρόκειται για κάρτα μνήμης βγάλε την από τη συσκευή και συνέχισε με τη διαδικασία undelete.
Προγράμματα undelete υπάρχουν πάρα πολλά, άλλα δωρεάν και άλλα επί πληρωμή. Μάλιστα, πολλά λειτουργούν ως εξής: Σαρώνουν το δίσκο ή τη μνήμη και εμφανίζουν τα ανακτημένα αρχεία, αλλά δεν ξεκλειδώνουν την ανάκτηση, πριν πληρώσεις το ανάλογο τίμημα. Πολύ καλά και δοκιμασμένα δωρεάν εργαλεία είναι τα EaseUS Undelete Tool και CCleaner Recuva. Όλα λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο: Ελέγχουν το μέσο αποθήκευσης και σε μερικά λεπτά εμφανίζουν τα αρχεία που ανακάλυψαν. Μάλιστα, κάποια εξειδικευμένα εργαλεία σου επιτρέπουν να επιλέξεις τα αρχεία που επιθυμείς (έγγραφα, εικόνες, βίντεο κ.λπ).
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.