Το Wi-Fi είναι η τεχνολογία που, από τη στιγμή της έλευσής της, έκοψε τα δεσμά των καλωδίων και έκανε τα laptops (και όχι μόνο) πραγματικά φορητές συσκευές. Από την αρχή, το Wi-Fi λειτουργούσε στη συχνότητα των 2,4GHz με το πρότυπο να υποστηρίζει 10-13 αλληλοεπικαλυπτόμενα «κανάλια». Στην αρχή που τα Wi-Fi routers ήταν λίγα, αυτά τα κανάλια ήταν αρκετά για να εξασφαλίζουν καλό διαχωρισμό σε γειτονικά δίκτυα. Πλέον, όμως, που σε κάθε πολυκατοικία και σε κάθε γειτονιά υπάρχουν δεκάδες routers (και δίκτυα) ανά οικοδομικό τετράγωνο, ο αριθμός αυτός είναι τραγικά μικρός.
Ο οργανισμός που είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη του προτύπου και των τεχνολογιών του Wi-Fi, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, πρόσθεσε τη μπάντα των 5GHz στο Wi-Fi. Στα 5GHz το πρότυπο προβλέπει πολύ περισσότερα μη επικαλυπτόμενα κανάλια, και μάλιστα με δυνατότητα συνένωσης γειτονικών καναλιών για μεγαλύτερη ταχύτητα. Βέβαια, το μειονέκτημα είναι πως τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα στα 5GHz έχουν αρκετά μικρότερη διαπερατότητα σε τοίχους, πατώματα και άλλα αντικείμενα, οπότε η μπάντα των 2,4GHz συνεχίζει και παίζει σημαντικό ρόλο. Όμως σε περιπτώσεις που δεν απαιτείται μεγάλη απόσταση και εμπόδια, η νέα μπάντα των 5GHz μπορεί να δώσει δραματικά μεγαλύτερες ταχύτητες και εξ’ ίσου μεγαλύτερη αξιοπιστία στο σήμα του Wi-Fi.
Το router μου έχει;
Το πρώτο βήμα, προφανώς, είναι να δεις αν το router σου υποστηρίζει Wi-Fi στα 5GHz. Μπορείς να δεις το μοντέλο και να ψάξεις στο google για τα χαρακτηριστικά του ή να μπεις στις ρυθμίσεις του router και να δεις αν αναφέρει κάπου δίκτυο 5GHz. Πιο παλιά το χαρακτηριστικό αναφερόταν ως dual band και αφορούσε τα πρότυπα 802.11n και μεταγενέστερα. Από πέρυσι όμως, που αποφασίστηκε η απλοποίηση των ονομάτων, αυτά αντικαταστάθηκαν με το γενικότερο Wi-Fi 4 και μεγαλύτερο. Πλέον μπορεί να βρεις (σε καινούριες συσκευές) Wi-Fi 5 ή 6, τα οποία με την ονομασία της IEEE είναι τα 802.11ac και 802.11ax.
Από τη στιγμή που το router σου υποστηρίζει τη μπάντα των 5GHz, έχεις ήδη διανύσει το μισό δρόμο. Αν δεν το υποστηρίζει, τότε το router σου είναι αρκετά παλιό (ή χαμηλών προδιαγραφών) και καλό θα είναι να κοιτάξεις αν μπορείς να το αντικαταστήσεις με κάποιο νεότερο μοντέλο.
Και το laptop;
Η συσκευή σου είναι το δεύτερο μέρος του παζλ. Προφανώς δεν αρκεί μόνο το router να υποστηρίζει 5GHz, θα πρέπει και το laptop σου να έχει κάρτα Wi-Fi η οποία να μπορεί να λάβει και να στείλει τέτοια σήματα. Εδώ θα πρέπει να ανοίξεις το device manager των Windows και να εντοπίσεις το wireless network adapter που βρίσκεται μέσα στην κατηγορία Network adapters. Βλέποντας τον κατασκευαστή και το μοντέλο, μπορείς να ψάξεις στο Internet για να βρεις τι υποστηρίζει. Αν το laptop σου είναι σχετικά καινούριο, δεν υπάρχει σχεδόν καμία περίπτωση να μην υποστηρίζει 5GHz. Στην περίπτωση που δεν το υποστηρίζει, όμως, μπορείς πάντα να αλλάξεις την «κάρτα». Στα περισσότερα laptops, το ασύρματο δίκτυο είναι όντως μια μικρή κάρτα στο εσωτερικό του μηχανήματος, η οποία αλλάζει εύκολα με νεότερο μοντέλο. Ακόμη κι αν δε θες να «ξεκοιλιάσεις» το laptop σου, όμως, μπορείς απλά να προσθέσεις ένα Wi-Fi USB adapter και να αποκτήσεις πρόσβαση στα 5GHz χωρίς κόπο.
Εν κατακλείδι
Τελικά, το μόνο που μένει, εφ’ όσον έχεις εξασφαλίσει πως και το router σου εκπέμπει στα 5GHz αλλά και το laptop σου λαμβάνει στην ίδια μπάντα (και το αντίστροφο), απλά συνδέεσαι στο δίκτυο όπως συνήθως. Δυστυχώς σε αυτό τον τομέα, τα Windows δεν έχουν τρόπο διαχωρισμού των δικτύων ανάλογα με τη συχνότητα στην οποία εκπέμπουν. Μπορείς απλά να αλλάξεις το όνομα του δικτύου (το SSID) από τις ρυθμίσεις του router, έτσι ώστε να μπορείς να ξεχωρίζεις σε ποιο δίκτυο και σε ποια συχνότητα έχεις συνδεθεί.
Δεν είναι δύσκολο και η ταχύτητα, ειδικά αν είσαι στο ίδιο δωμάτιο ή έστω σε οπτική επαφή με το router, θα σε ανταμείψει με το παραπάνω.