Ενώ ο πλανήτης βρίσκεται σε μια περίεργη φάση, υπάρχουν και πράγματα τα οποία μας υπενθυμίζουν το μεγαλείο της ανθρωπότητας. Ένα από αυτά είναι η κατάκτηση της Σελήνης, το γεγονός πως άνθρωποι από τον μικρό μας πλανήτη κατάφεραν, μόλις λίγες δεκαετίες μετά από την κατασκευή του πρώτου αεροπλάνου, να πατήσουν το πόδι τους σε ένα άλλο ουράνιο σώμα!
Οι ταινίες από αυτές τις αποστολές Apollo της NASA είναι θησαυρός ανεκτίμητος, όμως έχουν ένα μειονέκτημα: έχουν τραβηχτεί από τους ίδιους τους αστροναύτες, με μηχανές και φιλμ της δεκαετίας του ‘60. Η ποιότητα της εικόνας, όπως είναι ολοφάνερο, δεν είναι και η καλύτερη δυνατή. Και βέβαια, ο χρόνος περνά και μετρά αντιστρόφως για τα ίδια τα φιλμ. Όσο κι αν έχουν δουλέψει οι τεχνικοί της NASA στο να αποκαταστήσουν και να βελτιώσουν την εικόνα αυτών των φιλμ, τα όρια της τεχνολογίας των 60s είναι ορατά.
Εδώ έρχεται, όμως, η μαγεία της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας και βοηθά στο να κάνει τα βίντεο αυτά να μοιάζουν σαν να τραβήχτηκαν σήμερα, με κάμερες στην αιχμή της τεχνολογίας!
Δες ένα παράδειγμα που δημοσίευσε η NASA από την αποστολή του Apollo 16 με τον Charlie Duke και τον John Young. Και σκέψου πως οι κάμερες έγραφαν με ταχύτητα 12 καρέ το δευτερόλεπτο. Το βίντεο έχει περάσει από επεξεργασία τεχνητής νοημοσύνης και έχει ανέβει σε 60 καρέ το δευτερόλεπτο!
Δες και το πασίγνωστο βίντεο με την προσσελήνωση και τα πρώτα βήματα του Neil Armstrong στην επιφάνεια της Σελήνης, επαυξημένο στα 24 καρέ το δευτερόλεπτο!
Το απίστευτο σε αυτή την υπόθεση είναι πως τα «βελτιωμένα» βίντεο δεν είναι παραγωγής NASA, αλλά προϊόν ενός χρήστη του YouTube ονόματι DutchSteamMachine, ο οποίος πήρε τα ψηφιακά αρχεία που η NASA έχει διαθέσιμα στο Internet ως public domain (δηλαδή για χρήση από όλους χωρίς πνευματικά δικαιώματα)!
Το σύστημα που χρησιμοποιήθηκε ονομάζεται DAIN (Depth-Aware video frame INterpolation) (https://grisk.itch.io/dain-app) και το οποίο είναι ανοικτού κώδικα και διαθέσιμο δωρεάν. Βέβαια, για να καταφέρει κανείς να μετατρέψει βίντεο, πρέπει να έχει στη διάθεσή του υπολογιστή με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε GPU. Ο ίδιος ο δημιουργός των βίντεο ανέφερε πως ένα κομμάτι 5 λεπτών μπορεί να χρειαστεί μέχρι και 20 ώρες επεξεργασίας για να επαυξηθεί το FPS του.
Αν θέλεις να δεις «πίσω από τις κάμερες», δες το βίντεο που ακολουθεί, για να καταλάβεις πως έγινε η μετατροπή:
Ο ίδιος ο DutchSteamMachine αναφέρει πως το κάνει στον ελεύθερο χρόνο του, για να διασώσει, όπως λέει το παρελθόν για το μέλλον. Και βέβαια σκοπεύει να συνεχίσει να βελτιώνει υλικό από τις αποστολές Apollo. Αν θες, μπορείς να υποστηρίξεις την προσπάθεια του DutchSteamMachine από τη σελίδα του στο Patreon. Εμείς απλά θα καθίσουμε και θα χαζέψουμε Σεληνιακά τοπία για λίγο ακόμα…
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.