Όλοι μας, σε κάποια στιγμή της… υπολογιστικής μας καριέρας, χρειαστήκαμε βοήθεια από κάποιον «ειδικό», είτε αυτός ήταν επαγγελματίας, είτε «ο φίλος που ξέρει από κομπιούτερ». Στις παλιότερες εποχές, αυτό σήμαινε πως, αν ήθελες βοήθεια, είχες δύο επιλογές. Η πρώτη ήταν να αποσυνδέσεις όλα τα καλώδια, να πάρεις επ’ ώμου τον πύργο του υπολογιστή και να τον πας στον… ειδικό. Η δεύτερη ήταν να πείσεις τον φίλο του φίλου που ξέρει να έρθει από το δικό σου σπίτι, για να στο φτιάξει.
Ευτυχώς, αυτές οι εποχές έχουν περάσει και πλέον η κατ’ οίκον επίσκεψη δεν είναι απαραίτητη, τουλάχιστον όχι για προβλήματα software. Εδώ και λίγα χρόνια, υπάρχουν εργαλεία τα οποία επιτρέπουν την εξ αποστάσεως σύνδεση με κάποιον άλλο υπολογιστή. Στα Windows 10, μάλιστα, το εργαλείο αυτό έρχεται ενσωματωμένο μέσα στο λειτουργικό σύστημα, επομένως δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτε άλλο.
Το όνομα αυτού, Windows Quick Assist!
Για να χρησιμοποιήσεις το Quick Assist, θα πρέπει τόσο ο δικός σου υπολογιστής, όσο και ο άλλος, να τρέχουν Windows 10, και προφανώς θα πρέπει να είναι αναμμένοι και σε λειτουργία, αλλά και συνδεδεμένοι στο Internet.
Το Quick Assist βρίσκεται μέσα στα προγράμματα των Windows και μπορείς να το εντοπίσεις ανοίγοντας το Start, κατεβαίνοντας κάτω, στην ομάδα Windows Accessories και πατώντας στο εικονίδιο που έχει το όνομα Quick Assist. Στο παράθυρο που θα ανοίξει, έχεις δύο επιλογές. Η πρώτη είναι αν βρίσκεσαι στον υπολογιστή που θέλει βοήθεια (Get assistance) και η δεύτερη αν είσαι αυτός που θα παρέχει βοήθεια και απλά κάθεσαι στον δικό σου υπολογιστή.
Ξεκινάμε από τη δεύτερη περίπτωση. Πατάς το πλήκτρο που λέει Assist another person, και το πρόγραμμα θα σε πάει στην οθόνη που θα πρέπει να κάνεις login με τον λογαριασμό της Microsoft που σίγουρα θα έχεις. Ναι, είναι ο ίδιος λογαριασμός που μπαίνεις στο e-mail σου (Hotmail, Outlook, Live, OneDrive, κτλ). Αφού συνδεθείς, στην επόμενη οθόνη του προγράμματος θα δεις, μέσα σε ένα γκρι πλαίσιο, έναν εξαψήφιο κωδικό (security code). Αυτός είναι ο κωδικός που θα πρέπει να δώσεις στον φίλο σου που θέλει βοήθεια, αλλά και, σε αντίθετη περίπτωση, αυτός είναι ο κωδικός που θα σου δώσει ο φίλος σου, αν είσαι αυτός που ζήτησε τη βοήθεια.
Η πρώτη περίπτωση είναι να είσαι εσύ αυτός που ζήτησε βοήθεια, οπότε ο άνθρωπος που προσφέρθηκε να σε βοηθήσει, θα πρέπει να σου έχει δώσει τον κωδικό ασφαλείας για να γίνει η σύνδεση. Στην αρχική οθόνη του Quick Assist, θα πρέπει να βλέπεις, κάτω από τον τίτλο Get assistance, ένα πεδίο κειμένου με τίτλο Code from assistant. Μέσα σε αυτό το κουτί θα πρέπει να βάλεις τον εξαψήφιο κωδικό που θα σου δώσει ο φίλος σου. Αν είσαι αυτός που παρέχει τη βοήθεια, θα πρέπει να καθοδηγήσεις τον φίλο σου να βάλει εκεί τον κωδικό που του έδωσες.
Αφού μπει ο κωδικός, ο χρήστης που δίνει τη βοήθεια θα πρέπει να επιλέξει τι είδους σύνδεση θέλει. Μπορεί να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο του υπολογιστή επιλέγοντας Take full control ή απλά να βλέπει την οθόνη εξ αποστάσεως επιλέγοντας View screen. Το δεύτερο μπορεί να είναι χρήσιμο αν απλά θέλεις να δείξεις σε έναν φίλο σου κάτι στον υπολογιστή, χωρίς αυτός να πάρει τον έλεγχο· αλλιώς, ο χρήστης που παρέχει τη βοήθεια θα πάρει τον πλήρη έλεγχο, κινώντας το ποντίκι εξ αποστάσεως, γράφοντας με το πληκτρολόγιο, και θα μπορεί να ανοίξει ή να κλείσει παράθυρα και να τρέξει προγράμματα.
Οι λειτουργίες που περιλαμβάνει το Quick Assist είναι όσες χρειάζονται για να μπορέσεις να χειριστείς τον άλλο υπολογιστή εξ αποστάσεως. Μπορείς να κάνεις ακόμη και επανεκκίνηση του απομακρυσμένου υπολογιστή, δίνοντάς του εντολή να ξανασυνδεθεί με εσένα μετά την επανεκκίνηση, ώστε να μην χρειαστεί να επαναλάβεις τη διαδικασία ξανά. Μπορείς να ανοίξεις τον Task Manager, μιας και, αν πατήσεις Ctrl-Alt-Del ή Ctrl-Shift-Esc θα ανοίξει ο Task Manager του δικού σου υπολογιστή. Επίσης, μπορείς ακόμη και να ζωγραφίσεις πάνω στην οθόνη του απομακρυσμένου υπολογιστή, αν θέλεις να γράψεις κάτι ή να επισημάνεις κάτι στον φίλο σου, τον οποίο βοηθάς. Τέλος, μπορείς να κάνεις παύση της απομακρυσμένης σύνδεσης αλλά και να την κλείσεις.
Τώρα, λοιπόν, ξέρεις! Μπορείς να λάβεις ή να παρέχεις βοήθεια, χωρίς να είσαι εκεί, από την άνεση του υπολογιστή σου και του σπιτιού ή του γραφείου σου.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.