Το Sea Orbiter είναι ο πρώτος “διαστημικός σταθμός” της θάλασσας, ο οποίος έχει συχνά συγκριθεί με το διαστημόπλοιο Enterprise του αγαπημένου μας Star Trek. Πρόκειται για τη νέα εποχή της εξερεύνησης των ωκεανών, των υποθαλάσσιων εξερευνήσεων και της επιστημονικής γνώσης σχετικά με το θαλάσσιο οικοσύστημα.
Είναι προφανές πως οι προοπτικές που ανοίγει είναι τεράστιες όσον αφορά τις νέες εφαρμογές σε μια ευρεία ποικιλία γνωστικών πεδίων, όπως είναι τα θαλάσσια μόρια –είτε για την ιατρική του μέλλοντος, τη φαρμακοποιία ή την ανθρώπινη τροφή-, οι βιοτεχνολογίες και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ένα σύγχρονο θαύμα
Ο θαλάσσιος αυτός σταθμός θα μεταφέρεται με τα ωκεάνια ρεύματα και θα επιτρέπει στο πλήρωμα των εξερευνητών να ζουν 24 ώρες την ημέρα και για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην καρδιά του ωκεανού, αυτής της τεράστιας έκτασης που αποτελεί σε ένα βαθμό το τελευταίο ανεξερεύνητο σύνορο του πλανήτη μας.
Ο Γάλλος θαλάσσιος αρχιτέκτονας και Ακαδημαϊκός Jacques Rougerie, ηγείται του μεγαλειώδους αυτού πρότζεκτ, σε συνεργασία με τους κορυφαίους ειδικούς της θάλασσας και του διαστήματος. Στην κοινή αυτή προσπάθεια συμμετέχουν και οργανισμοί όπως η NASA, το Smithsonian Institute, το Πανεπιστήμιο της Χαβάης κ.ά.
Για περισσότερα από 10 χρόνια, η διεθνής ομάδα επιστημόνων εργαζόταν πάνω στην υλοποίηση του Sea Orbiter, συγκεντρώνοντας τα απαραίτητα κεφάλαια για την κατασκευή και τις αποστολές του. Μάλιστα, το λεγόμενο “Eye” του σταθμού (κάτι σαν τη “γέφυρα” του πλοίου) ολοκληρώθηκε πρόσφατα, χάρη στο επιτυχημένο crowdfunding και είναι έτοιμο προς παρουσίαση στο κοινό.
Όσον αφορά την κατασκευή του, ο οραματιστής αρχιτέκτονας έχει προσθέσει υποθαλάσσια ενδιαιτήματα, εργαστήρια, εκπαιδευτικούς χώρους, υποβρύχια μουσεία, αλλά και υποδομές που στόχο τους έχουν να τραβήξουν την προσοχή στην ομορφιά του ωκεανού και στο πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στην ισορροπία του πλανήτη.
Πρόσφατα, το Sea Orbiter και οι ικανότητες εξερεύνησής του πέρασαν μια σειρά από τεστ στο μεγαλύτερο κέντρο ωκεάνιας προσομοίωσης της Ευρώπης. Μάλιστα, οι πρώτες υποθαλάσσιες αποστολές έχουν σχεδιαστεί να πραγματοποιηθούν εντός του 2016 στην Μεσόγειο.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.