Η τέχνη πρέπει να ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα. Όλοι θα πρέπει να μπορούν να θαυμάσουν τα επιτεύγματα του ανθρώπινου πολιτισμού (όχι μόνο στον τομέα της τέχνης, αλλά και της επιστήμης). Αν και τα προηγούμενα είναι αδιαπραγμάτευτα, η πρόσβαση στην τέχνη και την επιστήμη, είναι εξαιρετικά δύσκολη, διότι τα μουσεία και οι γκαλερί είναι διάσπαρτα σε όλο τον κόσμο.
Το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, γνωστό και ως MET (Metropolitan Museum of Art) είναι ένα από τα πιο γνωστά μουσεία του κόσμου με αμύθητους θησαυρούς από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, καλύπτοντας μέσα από τα εκθέματά του, αιώνες ανθρώπινου πολιτισμού. Πρόσφατα, το μουσείο ανακοίνωσε ότι θα ψηφιοποιήσει και θα κάνει διαθέσιμα on-line και μάλιστα με δικαιώματα public domain (ελεύθερα προς χρήση, δηλαδή, χωρίς περιορισμούς) πάνω από 400.000 εκθέματα τα οποία καλύπτουν διάφορες περιόδους και συλλογές. Οι υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες, μπορούν να κατέβουν ελεύθερα από το website του ΜΕΤ, χωρίς κόστος, αλλά όπως αναφέρεται στην άδεια χρήσης, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν μόνο για προσωπική χρήση και όχι για εμπορικούς σκοπούς.
Ψηφιακά έργα τέχνης
Με την κίνησή του αυτή, το MET ακολούθησε και άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες που έχουν ανακοινωθεί στο παρελθόν, όπως οι on-line πίνακες Ολλανδών ζωγράφων του Rijksmuseum, οι δωρεάν φωτογραφίες του Getty και βεβαίως τα ψηφιακά έργα τέχνης του Google Art & Culture.
Η ψηφιακή συλλογή του MΕΤ βρίσκεται στο https://www.metmuseum.org/art/collection. Σε κάθε έκθεμα υπάρχει αναλυτική περιγραφή, η συλλογή στην οποία βρίσκεται, οι διαστάσεις, η ημερομηνία, τα δικαιώματα χρήσης, καθώς και links για λήψη ή για αποστολή.
Τα εκθέματα έχουν φωτογραφηθεί ή ψηφιοποιηθεί σε πολύ υψηλή ανάλυση, επιτρέποντάς σου να κάνεις zoom-in και να θαυμάσεις τις λεπτομέρειες σαν να βρισκόσουν αυτοπροσώπως στους διαδρόμους του μουσείου.
Και βέβαια, οι παροχές της ψηφιακής εκδοχής του MET δεν σταματούν, εδώ: υπάρχει και φωνητική περιγραφή για όσους έχουν προβλήματα όρασης, σχετική βιβλιογραφία, timeline, καθώς και άλλα σχετικά εκθέματα που ίσως σε ενδιαφέρουν.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία απευθύνεται κυρίως στην ακαδημαϊκή κοινότητα, σε μελετητές της ιστορίας, μαθητές και φοιτητές – για αυτό άλλωστε έχει δοθεί στην πρωτοβουλία αυτή και το ακρωνύμιο Open Access for Scholarly Content (OASC) – αυτό όμως δεν απαγορεύει κανέναν να επισκεφτεί το μουσείο εικονικά και να θαυμάσει τα έργα τέχνης απλά σαν επισκέπτης, όπως θα έκανε και στην πραγματικότητα.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.