Για τον περισσότερο κόσμο, η λέξη ρομπότ μάλλον φέρνει στο μυαλό εικόνες από το Terminator ή άλλες ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Η αλήθεια είναι, όμως, πως τα ρομπότ υπάρχουν εδώ και δεκαετίες μέσα σε εργοστάσια και γραμμές παραγωγής και ουδόλως μοιάζουν με τον Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ, ούτε με μεταλλικούς σκελετούς με ανθρώπινη κατασκευή. Για την ακρίβεια, κανένα τους δεν είναι δίποδο ούτε περπατάει – εκτός από πειραματικές κατασκευές σε ερευνητικά κέντρα. Αυτό, όμως, τον τελευταίο καιρό αλλάζει!
Ο κύριος λόγος που δεν έχουμε δίποδα ρομπότ να κυκλοφορούν στους δρόμους ή έστω μέσα στα σπίτια μας, κάνοντας δουλειές, είναι το ότι η δίποδη κίνηση είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο να επιτευχθεί. Μπορεί εμείς, ως άνθρωποι, να το θεωρούμε αυτονόητο, η πραγματικότητα όμως είναι πως απλά και μόνο το να σταθεί ένα δίποδο μηχάνημα (ή και ον) χωρίς να πέσει, αποτελεί ένα μικρό θαύμα συγχρονισμού και ισορροπίας. Εμείς οι άνθρωποι χρησιμοποιούμε, χωρίς να το καταλαβαίνουμε, μια σειρά από αισθητήρια όργανα και μύες, ώστε να μην πέφτουμε, ενώ οι μύες μας κάνουν συνεχείς μικροδιορθώσεις. Η μίμηση αυτού του απλού πράγματος σε ένα ρομπότ απαιτεί επίσης πολλούς αισθητήρες, κινητήρες και βέβαια την κατάλληλη επεξεργαστική ισχύ και το κατάλληλο software για να επιτευχθεί. Και μέχρι πρότινος, το hardware που ήταν απαραίτητο, ήταν τόσο μεγάλο που δεν ήταν δυνατόν να ενσωματωθεί σε ένα ρομπότ με μέγεθος περίπου όσο ένας άνθρωπος. Ούτε όμως και το software είχε αναπτυχθεί τόσο που να διασφαλίζει απρόσκοπτη δίποδη κίνηση ή και ακινησία.
Τώρα, όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι εταιρείες που πειραματίζονται πάνω σε ανθρωπόμορφα ρομπότ είναι πολλές και μία εξ αυτών, η Agility Robotics ανακοίνωσε προσφάτως ότι το δίποδο ρομπότ της, ονόματι Digit, είναι διαθέσιμο προς πώληση!
Το Digit είναι ένα ρομπότ με μέγεθος αντίστοιχο ενός μικρόσωμου ενηλίκου και χρησιμοποιεί τεχνολογία LIDAR και άλλους αισθητήρες για να κινείται ημι-αυτόνομα σε χώρους. Μπορεί να κουβαλήσει με τα χέρια του μέχρι και 18 κιλά βάρους και η Agility Robotics αναφέρει πως το ρομπότ της μπορεί να βρει χρήσεις σε μεταφορικές εταιρείες, αποθήκες, για βιομηχανικές επιθεωρήσεις αλλά και ως τηλεπαρουσία!
Στο βίντεο που ακολουθεί, μπορείς να δεις το Digit να μεταφέρει ένα κουτί. Η εταιρεία αναφέρει πως το σήκωμα του κουτιού γίνεται αυτόνομα, αν και η πορεία του στο χώρο οδηγείται από άνθρωπο.
Η τιμή του Digit δεν έχει ανακοινωθεί, αλλά η εταιρεία αναφέρει πως βρίσκεται στη χαμηλή περιοχή των έξι ψηφίων – με άλλα λόγια, μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια. Αυτή η τιμή είναι για ένα πλήρως λειτουργικό μοντέλο, αναφέρουν.
Στην εισαγωγή, όμως, μιλήσαμε για τον Terminator. Πόσο μακριά είμαστε από το να έχουμε οπλισμένα ρομπότ να περιπολούν τους δρόμους; Ο CEO της Agility Robotics, Damion Shelton, επισημαίνει: «Δεν θα επιτρέψουμε το Digit (ή άλλα ρομπότ της εταιρείας) να οπλιστούν είτε με φονικά είτε με μη-φονικά όπλα και αυτό περιλαμβάνει και όπλα για άλλες χρήσεις, όπως για καταστροφή στρατιωτικού εξοπλισμού ή εξουδετέρωση βομβών». Μάλιστα, συνεχίζει, «…θα περιλαμβάνεται σχετικός όρος στο συμβόλαιο πώλησης που θα απαγορεύει τέτοια χρήση».
Βέβαια, θα πρέπει να αναφέρουμε πως ο πρόγονος του Digit, το ρομπότ Cassie, αναπτύχθηκε με χρηματοδότηση της DARPA, της υπηρεσίας αμυντικών ερευνών που υπάγεται στο Υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ, ως ρομπότ-ιχνηλάτης. Ο Shelton αναφέρει πως υπάρχει ηθική σύγκρουση για τέτοιες χρήσεις άοπλων ρομπότ στο στρατό.
«Η Agility υποστηρίζει τη δημιουργία μιας διεθνούς νομοθεσίας περί της χρήσης ρομπότ σε πολεμικές καταστάσεις ή σε καταστάσεις που ομοιάζουν πόλεμο. Θα προτιμούσα την τελική απόφαση στα χέρια των κυβερνήσεων και, τελικά, της ίδιας της ανθρωπότητας, παρά να επαφίεται στις εταιρείες τεχνολογίας να βγάλουν άκρη».
Για την ώρα, τα ρομπότ βρίσκονται στα σπάργανα και παλεύουν να λειτουργήσουν, ακόμη και σε περιβάλλοντα εργαστηρίου. Θα περάσουν χρόνια μέχρι να μπορούν να ανταπεξέλθουν στο χάος που ονομάζουμε «κανονικός έξω κόσμος». Αλλά το σίγουρο είναι πως, τελικά, θα τα καταφέρουν. Και εμείς, οι άνθρωποι, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.