Τα smartphones έχουν μπει στη ζωή μας και έχουν αντικαταστήσει πολλές διαφορετικές συσκευές οι οποίες ήταν απαραίτητες μέχρι και λίγα χρόνια πριν. Χωρίς να χρειαστεί να το σκεφτείς για πολύ, θα δεις πως το smartphone έχει αντικαταστήσει την φωτογραφική μηχανή, τον πλοηγό GPS, την ατζέντα, τη βιντεοκάμερα, το walkman, ενώ όσο περνά ο καιρός και προστίθενται λειτουργίες, αντικαθιστά περισσότερα πράγματα. Βέβαια, και η εξέλιξη της κοινωνίας μας προς την ψηφιακή μορφή βοηθά σε αυτό. Σε λίγα χρόνια, μπορεί τα smartphones να αντικαταστήσουν την ταυτότητα, τις πιστωτικές κάρτες, το δίπλωμα οδήγησης, μέχρι και τα κλειδιά του αυτοκινήτου ή του σπιτιού μας. Αυτά, όμως, χρειάζονται αλλαγές και από την κοινωνία. Μέσα σε αυτά τα πράγματα που μπορεί να αντικαταστήσει σήμερα, χωρίς άλλες προϋποθέσεις, είναι το “δημοσιογραφικό κασσετόφωνο”, αυτό που πολλοί χρησιμοποιούν για να ηχογραφήσουν ομιλίες, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις, διαλέξεις, ή απλά να καταγράψουν τις δικές τους σκέψεις.
Τα περισσότερα smartphones με Android κυκλοφορούν έχοντας προεγκατεστημένο κάποιο app για ηχογράφηση, ενώ υπάρχουν και πολλά apps με τέτοια λειτουργία στο Play Store της Google – κάποια δωρεάν και κάποια επί πληρωμή. Αν δεις πως το app του κινητού σου δεν έχει τις λειτουργίες που χρειάζεσαι, ή αν το κινητό σου δεν έχει, μπορείς να δοκιμάσεις κάποιο άλλο, πιο ικανό, app. Είναι βέβαιο το ότι θα βρεις κάποιο που θα σε ικανοποιεί.
Εγγραφή ήχου
Μπορεί να μην το έχεις σκεφτεί, αλλά η εγγραφή ήχου μπορεί να σε βολέψει σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Για παράδειγμα, αντί να κάθεσαι να γράφεις στο μικροσκοπικό πληκτρολόγιο του κινητού σου, μπορείς να κρατάς ηχητικές σημειώσεις γράφοντας τον εαυτό σου! Αν το να μιλάς μόνος σου στο μικρόφωνο σου φαίνεται περίεργο, μάθε πως πολλοί πασίγνωστοι συγγραφείς το κάνουν, κρατώντας σημειώσεις, σχόλια ή και προσχέδια σε ηχητική μορφή. Μπορεί όμως να συμμετέχεις σε κάποιο meeting και να θες να κρατήσεις πρακτικά, χωρίς τον κίνδυνο να ξεχάσεις να σημειώσεις κάτι, ενώ η εγγραφή του ήχου μπορεί να σου μεταφέρει μέχρι και λεπτομέρειες οι οποίες δε θα μπορούσαν να αποδοθούν στο χαρτί, όπως το ύφος με το οποίο κάποιος λέει κάτι. Από την άλλη, στο σπίτι μπορείς να θέλεις να κρατήσεις ηχητικά, με τον ίδιο τρόπο που κρατάς φωτογραφίες από γεγονότα, όπως την πρώτη λέξη του παιδιού σου.
Πώς
Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Ο λόγος είναι πως κάθε smartphone είναι διαφορετικό και όλα έχουν το δικό τους app εγγραφής, ενώ κάποια δεν έχουν καν. Το θετικό της υπόθεσης είναι πως όλα τα apps εγγραφής ήχου έχουν interface που μοιάζει (λίγο έως πολύ) με χειριστήρια κασσετοφώνου ή media player. Ή βιντεοκάμερας. Κάτι που να έχει μερικά πλήκτρα για play, record, stop, pause, εν πάση περιπτώσει. Επομένως, θα πρέπει να έχεις πέσει στην περίπτωση εάν ανοίξεις το app και δε μπορείς να καταλάβεις πώς λειτουργεί.
Ας πάρουμε ως παράδειγμα ένα τυχαίο app, το πρώτο που εμφανίζει το Play Store στην αναζήτηση Voice Recorder” το οποίο ονομάζεται… Voice Recorder! Βλέπουμε, λοιπόν, ένα τεράστιο κόκκινο πλήκτρο στο κέντρο της οθόνης, του οποίου η λειτουργία είναι προφανής. Το πατάς και αρχίζει η εγγραφή. Όταν τελειώσεις, απλά πατάς το ίδιο πλήκτρο, το οποίο έχει μετατραπεί σε Stop, ενώ λίγο πιο δίπλα και σε μικρότερο μέγεθος υπάρχει και πλήκτρο Pause για προσωρινή παύση της εγγραφής. Όταν πατήσεις το stop, θα σου ζητηθεί να ονομάσεις την εγγραφή, ενώ σου προτείνεται ένα όνομα αρχείου το οποίο αποτελείται από την τρέχουσα ημερομηνία και ώρα. Στις ρυθμίσεις του προγράμματος, μπορείς να βρεις και να αλλάξεις παραμέτρους, όπως το sampling rate, την συμπίεση, το αν θα είναι μονοφωνική ή στερεοφωνική η εγγραφή, και άλλα.
Σχεδόν όλα τα προγράμματα εγγραφής έχουν, με μικρές παραλλαγές, τα ίδια χειριστήρια και πάνω–κάτω τις ίδιες επιλογές. Από αυτά που ξεχωρίζουν λόγω τεχνολογίας, απλά θα αναφέρουμε το Dolby On, το οποίο προέρχεται από την ομώνυμη εταιρεία, τα Dolby Labs, και το οποίο έχει ιδιαίτερες λειτουργίες και δυνατότητες, μιας και προσανατολίζεται στην εγγραφή ήχου από μουσικούς, αλλά και το Otter, το οποίο έχει τη δυνατότητα αυτόματης αναγνώρισης και απομαγνητοφώνησης των εγγραφών σε αρχεία κειμένου. Αν χρειάζεσαι κάτι τέτοιο, τότε είναι προφανές πως τα δύο αυτά apps θα πρέπει να τα δοκιμάσεις με προσοχή!
Σε γενικές γραμμές, όμως, η εγγραφή ήχου μπορεί πραγματικά να σου λύσει τα χέρια σε διάφορες περιστάσεις, είτε είσαι φοιτητής και θέλεις να μαγνητοφωνήσεις μια διάλεξη, είτε ετοιμάζεσαι να πας για ψώνια και δεν προλαβαίνεις να γράψεις αυτά που σου λέει η/ο σύζυγος να αγοράσεις!