Τα σύγχρονα smartphones, τα οποία ήδη έχουν εκτοπίσει τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές compact, οι οποίες απόλαυσαν τη μοναξιά της κορυφής για τόσο λίγο! Τα τελευταία λίγα χρόνια, όμως, βλέπουμε τα smartphones να έρχονται με δύο, τρεις ή και περισσότερες κάμερες στο πίσω μέρος τους. Δικαίως θα αναρωτηθείς σε τι ακριβώς χρησιμεύουν;
Η λογική που κρύβεται πίσω από τις πολλαπλές κάμερες υπαγορεύεται από τον προαιώνιο εχθρό των smartphones: το μέγεθος. Και βέβαια, από την ίδια τη φυσική.
Προφανώς, σε ένα smartphone, ο χώρος είναι ελάχιστος, επομένως είναι σχεδόν αδύνατο να στριμώξει κανείς στα λίγα χιλιοστά του πάχους ενός smartphone τόσο τον ίδιο τον αισθητήρα όσο και αρκετά κινούμενα μέρη για να συνθέσει έναν φακό με μεγάλο εύρος εστιακών αποστάσεων. Αυτός είναι ο λόγος που τον τελευταίο καιρό βλέπουμε smartphones με πολλές κάμερες στην πλάτη. Η κάθε μια έχει συγκεκριμένους φακούς και συγκεκριμένο ρόλο. Έχουμε συνήθως μια κάμερα με φακούς με μεγάλο ζουμ, μια κάμερα με φακούς στην ευρυγώνια περιοχή, ενώ υπάρχουν και μοντέλα με εξειδικευμένη κάμερα (και φακούς) στην μεσαία περιοχή εστιακής απόστασης, η οποία είναι ιδανική για πορτραίτα. Τέλος, έχουμε δει και μοντέλα με ειδικούς μετρητές βάθους.
Ο μετρητής βάθους έχει συγκεκριμένο ρόλο: να εξομοιώσει τη συμπεριφορά ενός κανονικού φακού μεγάλου μεγέθους. Ο λόγος έχει να κάνει, πάλι, με τη φυσική: το πολύ μικρό μέγεθος των αισθητήρων και των καμερών έχει ως συνέπεια το να χάνεται το λεγόμενο βάθος πεδίου. Αυτό, με πολύ απλά λόγια, είναι το φαινόμενο του θολώματος του φόντου μιας φωτογραφίας – ή κάποιου τμήματος της φωτογραφίας στο οποίο τα αντικείμενα βρίσκονται πιο κοντά ή πιο μακριά από το σημείο εστίασης. Αν αναρωτιέσαι γιατί να θέλει κανείς θολές φωτογραφίες, σκέψου πως το βάθος πεδίου είναι μια από τις πιο κλασσικές μεθόδους να δώσεις έμφαση στο θέμα και να κάνεις μια φωτογραφία να φαίνεται επαγγελματική.
Ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί αυτό το φαινόμενο, είναι ο μετρητής βάθους να μετρά τις αποστάσεις των αντικειμένων που αντιστοιχούν σε κάθε pixel της φωτογραφίας και έπειτα, το smartphone να θολώνει τεχνητά τις περιοχές με διαφορετικό βάθος.
Τέλος, κάποιοι κατασκευαστές έχουν ενσωματώσει και εξειδικευμένες κάμερες που βγάζουν αποκλειστικά ασπρόμαυρο. Γιατί; Απλά γιατί όλη η διαθέσιμη ανάλυση του αισθητήρα χρησιμοποιείται για τη φωτογραφία, δίνοντας πολύ πιο καθαρές λήψεις με πιο δραματικά αποτελέσματα, μεγαλύτερη αντίθεση, βαθύτερες σκιές και πιο φωτεινά highlights.
Επίσης, αρκετοί κατασκευαστές συνδυάζουν τις δύο λήψεις, έγχρωμη και ασπρόμαυρη, για να βελτιώσουν το τελικό αποτέλεσμα.
Είδαμε, λοιπόν, γιατί είναι αναπόφευκτη η ύπαρξη πολλών καμερών σε ένα smartphone. Που θα πάει αυτή η «μόδα» όμως; Το πιθανότερο είναι πως ο αριθμός τους θα συνεχίσει να αυξάνει στο μέλλον. Ήδη έχουμε δει πρωτότυπα με, ούτε λίγο ούτε πολύ, 16 κάμερες. Θεωρούμε πως, σε λίγα χρόνια, αυτός ο αριθμός θα θεωρείται νορμάλ ενώ δεν αποκλείεται να έχουμε και πιο τρελά νούμερα.