Ίσως να μην το έχεις καταλάβει, αλλά έχουμε κοντά 30 χρόνια παρέα με κινητά τηλέφωνα. Από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90, οπότε και εμφανίστηκε η κινητή τηλεφωνία στη χώρα μας, έχουμε φύγει από τα παλαιολιθικά πλέον ογκώδη κινητά τηλέφωνα και έχουμε πάει στη διαστημική εποχή των smartphones.
Βέβαια, αν και τότε το προσωνύμιο «παντόφλα» επισυναπτόταν επί κάθε συσκευής που ξέφευγε σε μέγεθος, τα σημερινά smartphones με το μέγεθός τους, το οποίο συνεχώς αυξάνεται, θα ταίριαζαν πολύ καλύτερα σε αυτό τον χαρακτηρισμό. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν μεσολαβήσει πολλές γενιές συσκευών, πολλές και διάφορες σχεδιαστικές και στυλιστικές επιλογές από τους κατασκευαστές, αλλά και αρκετές γενιές στην ίδια την τεχνολογία των δικτύων κινητής. Μαζί με την εξέλιξη της τεχνολογίας, τα δίκτυα αλλά και οι ίδιες οι συσκευές έπρεπε να συμβαδίσουν και με την εξάπλωση του Internet – και όλες τις τεχνολογίες που αυτό συμπαράσυρε – αλλά και την ολοένα και αυξανόμενη απαίτηση για ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων, κάτι που, στην αρχή, δεν υπήρχε καν ως πρόβλεψη.
Όπως καταλαβαίνεις, ήδη βρισκόμαστε αρκετά μακριά έτσι ώστε να χρειάζεται ένα μουσείο για να καλύψει τον χώρο των κινητών τηλεφώνων. Αυτά τα 30 χρόνια στον Ελλαδικό χώρο – αλλά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο δεν είναι και πολύ περισσότερα – αντιστοιχούν σε αιώνες εξέλιξης στον γενικότερο χώρο της τεχνολογίας. Μάλιστα, υπάρχουν ενήλικες αυτή τη στιγμή οι οποίοι ήταν αγέννητοι όταν κάποιοι εξ ημών κυκλοφορούσαν με ένα Ericsson Τ28 ή ένα Nokia 3310 σε κάποια τσέπη. Όπως, άλλωστε, και πολλά παιδιά τα οποία γεννήθηκαν στην εποχή των smartphones και δε μπορούν να φανταστούν τη ζωή χωρίς αυτά, αλλά και το ότι υπήρχαν κινητά με… κουμπιά!
Το Μουσείο Κινητών Τηλεφώνων βρίσκεται στην Μεγάλη Βρετανία και είναι το πρώτο τέτοιο μουσείο αφιερωμένο αποκλειστικά σε συσκευές. Αποτελεί σύλληψη του Ben Wood, ο οποίος το σκέφτηκε πρώτη φορά το 2004 και ένα χρόνο αργότερα συνεργάστηκε με τον Matt Chatterley και μια μικρή ομάδα, έτσι ώστε να δημιουργήσουν μια μη κερδοσκοπική οντότητα. Η συλλογή του μουσείου αυτή τη στιγμή ξεπερνά τα 2000 μοντέλα και καλύπτει πάνω από 200 διαφορετικούς κατασκευαστές, ενώ αν συνυπολογιστούν και οι συσκευές που έχει διπλές και τριπλές, η συλλογή ξεπερνά τις 3500 συσκευές.
Προφανώς, όμως, ο αριθμός 2000 είναι πολύ μικρός για να καλύψει πάνω από 30 χρόνια μαζικής παραγωγής, επομένως το μουσείο έχει αρκετά κενά, δηλαδή μοντέλα τα οποία δεν έχει. Ως μη κερδοσκοπική οργάνωση, βασίζεται σε δωρεές έτσι ώστε να καλύπτει τα λειτουργικά του έξοδα αλλά και να μεγαλώνει τη συλλογή του. Αν έχεις κι εσύ κάποια συσκευή – μπορείς να μπεις στην ειδική σελίδα Most Wanted στην οποία αναφέρουν τα μοντέλα που είναι τα πιο σπάνια, ή αν δεις στον κατάλογό του ότι αυτό που έχεις δεν υπάρχει στο μουσείο – την οποία δεν χρειάζεσαι πλέον, μπορείς να την δωρίσεις στο μουσείο! Το όνομά σου θα μείνει για πάντα στην «πλάκα» των δωρητών!
Εκτός της δωρεάς, μπορείς να μπεις στις σελίδες του μουσείου και να χαζέψεις ανάμεσα στα μοντέλα του, αλλά και να βρεις το κινητό που είχες όταν ήσουν φοιτητής ή το πρώτο κινητό που σου έδωσαν οι γονείς σου!