Είσαι κι εσύ φανατικός των βίντεο; Τώρα που απέκτησε και το Facebook αυτή τη δυνατότητα, μπορείς να δημιουργείς και να ανεβάζεις ζωντανά βίντεο από τη σελίδα σου ή της εταιρείας σου, προφανώς με σκοπό να αυξήσεις τους ακολούθους σου και να γίνεις διάσημος! Γιατί όχι; Τι έχουν παραπάνω οι άλλοι που το κάνουν; Η αλήθεια είναι πως οι άλλοι ίσως γνωρίζουν λίγα «κόλπα» παραπάνω. Θα τα μάθεις κι εσύ, όμως. Συνέχισε την ανάγνωση!
Tip 1: Συστήσου!
Προφανώς, στο πρώτο σου βίντεο θα πρέπει να συστηθείς στους θεατές. Οι περισσότεροι, όμως, κάνουν το λάθος και θεωρούν πως μια φορά αρκεί. Λάθος! Οι συστάσεις θα πρέπει να συνεχίσουν και στη συνέχεια, μιας και οι θεατές δεν είναι πάντοτε οι ίδιοι. Ξανασυστήσου και ξανακάνε μια μικρή εισαγωγή για τους νέους θεατές, αλλά τόσο μικρή που να μην κουράζεις όσους σε παρακολουθούν από την αρχή. Αυτό θα σε βοηθήσει να κρατήσεις θεατές και followers!
Tip 2: Κάνε το βίντεο ενδιαφέρον
Ο τρόπος που παρουσιάζεις είναι ένα μέρος μιας εκπομπής μέσω Facebook Live. Πρόσεξε και μερικά άλλα πράγματα, όμως, όπως τον φωτισμό, διαφορετικά backgrounds και φόντα, δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις τα themes του Facebook Live. Επίσης, στο τεχνικό κομμάτι, επένδυσε σε ένα τρίποδο και σε ένα καλό μικρόφωνο – και μιας και το αναφέραμε, σκέψου πολύ καλά πως θα περιορίσεις τους θορύβους υποβάθρου.
Tip 3: γνώρισε το κοινό σου
Πρέπει να ξέρεις καλά σε ποιους απευθύνεσαι. Δεν θες να μπλέξεις το στυλ των βίντεο που δημιουργείς με άσχετα πράγματα. Χρησιμοποίησε τα εργαλεία ανάλυσης του Facebook Live, αφού ανεβάσεις μερικά βίντεο, για να δεις στοιχεία για το ποιοι σε βλέπουν, πόσοι, τι ηλικίες, για πόση ώρα κρατάς το ενδιαφέρον τους, αν σε κάποιο σημείο αποχώρησαν πολλοί, και άλλα.
Tip 4: ενίσχυσε την «αυθεντία» σου
Όταν είσαι live, μπορείς να αναφέρεις τον αριθμό των θεατών σου, έτσι ώστε να ενισχύσεις την αξιοπιστία σου. Αν το κοινό σου πιστεύει πως είσαι αξιόπιστος, είναι πιο πιθανό να μοιραστούν το βίντεο με άλλους φίλους. Ανέφερε τον αριθμό των θεατών σου, για παράδειγμα με τη φράση «στους [Χ] φίλους που βλέπουν αυτή τη στιγμή» για να τους κάνεις να σε προσέξουν περισσότερο.
Tip 5: δούλεψε στη δομή
Πριν ξεκινήσεις το κάθε live, σκέψου τι θες να πεις και κάνε ένα χοντρικό προσχέδιο του βίντεο – θα κάνει το βίντεο να φαίνεται πιο επαγγελματικό. Προφανώς, δεν χρειάζεται να προσχεδιάσεις κάθε φράση και πρόταση, αλλά κράτα σημειώσεις για τα βασικά πράγματα που θες να αναφέρεις, αλλά και άλλο υλικό όπως αναφορές, αριθμούς, δεδομένα και λοιπά που μάλλον δεν θα θυμάσαι εκείνη τη στιγμή.
Αν αποφασίσεις να γράψεις ολόκληρο σενάριο, πάρε κάποιο autocue ή έστω βάλε ένα laptop με το κείμενο που θες να διαβάζεις απέναντί σου.
Tip 6: τσέκαρε σχόλια
Το πιο χρήσιμο είναι το σύστημα live σχολίων του Facebook Live. Μην το απενεργοποιείς. Τα σχόλια είναι ο καλύτερος τρόπος να αλληλεπιδράς με τους θεατές σου. Απάντα σε ερωτήσεις που κάνουν, ή ζήτα τους σχόλια και σκέψεις για συγκεκριμένα θέματα που θίγεις. Επίσης είναι εύκολο να πιάσεις τον παλμό των θεατών σου. Τέλος, μπορείς να στείλεις τους θεατές στο site σου ή σε άλλα προφίλ σε social media. Απλά πόσταρε το κατάλληλο link και ανάφερέ το.
Tip 7: Ζήτα follow, like, share και subscribe
Το πως ακριβώς λειτουργεί «από πίσω» το Facebook είναι μυστήριο, αλλά είναι γνωστό πως, όσο περισσότερα likes, σχόλια και shares πάρει το κάθε post σου, τόσο μεγαλώνει η πιθανότητα το βίντεο σου να το δουν περισσότεροι άνθρωποι.
Επομένως, είναι σκόπιμο να υπενθυμίσεις στους θεατές σου να κάνουν like και share.
Tip 8: πάρε κάμερα και μικρόφωνο
Αν έχεις σκοπό να κάνεις τα lives κάτι συχνό, σκέψου μήπως είναι σκόπιμο να επενδύσεις σε μια κάμερα και ένα ποιοτικό μικρόφωνο. Το smartphone, κακά τα ψέμματα, δεν είναι συσκευή για βίντεο που θες να δείχνουν επαγγελματικά, ούτε οι webcams από laptop. Δώσε στο κοινό σου ποιοτική εικόνα και ήχο, αν θες να σε δουν σοβαρά.
Λοιπόν, με αυτές τις απλές κινήσεις, μπορείς να δώσεις στα βίντεο που ανεβάζεις, αέρα επαγγελματισμού. Και βέβαια, κάνε και καμμιά πρόβα! Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να βλέπεις έναν παρουσιαστή να μπερδεύει συνεχώς τα λόγια του, να έχει «νεκρό» χρόνο σκεπτόμενος τι θέλει να πει ή ακόμη χειρότερα, κάνοντας συνεχώς «μμμ», «εεεεμ» και «χμμμ». Καλό φως, καλός ήχος, στρωτή ροή και σταθερή λήψη, αυτά είναι τα πράγματα που πρέπει να έχεις οπωσδήποτε!
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.