Τα κοινωνικά δίκτυα και γενικά το Web είναι γεμάτο με φωτογραφίες και βίντεο VR.
Τόσο το Facebook, όσο και το YouTube υποστηρίζουν λήψεις 360 μοιρών. Τι όμως σημαίνει αυτό; Εάν έχεις συναντήσει κάποια φωτογραφία ή βίντεο που δεν περιορίζεται από τη διάσταση της οθόνης σου, αλλά μπορείς να την περιστρέψεις δεξιά, αριστερά, επάνω και κάτω, ξέρεις για τι μιλάμε. Εάν βρίσκεσαι σε περιβάλλον desktop χρησιμοποιείς το ποντίκι, ενώ σε smartphone, μπορείς να αξιοποιήσεις το γυροσκόπιο και να γυρνάς την οθόνη προς κάθε κατεύθυνση. Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο εντυπωσιακά εάν διαθέτεις ένα VR headset (δες εδώ τις επιλογές των καταστημάτων ΓΕΡΜΑΝΟΣ), αφού (ανάλογα με την ποιότητα του headset) βυθίζεσαι μέσα στην εικονική λήψη.
Όλοι όσοι έχουν δει τέτοιες λήψεις αναρωτιούνται πώς μπορούν να δημιουργήσουν τις δικές τους. Η εύκολη λύση είναι με μια εξειδικευμένη κάμερα (σαν κι αυτή που θα βρεις στον ΓΕΡΜΑΝΟ). Οι κάμερες αυτές διαθέτουν σφαιρικούς φακούς (συνήθως δύο, έναν στη μια πλευρά και άλλον έναν στην άλλη), πραγματοποιούν συνδυασμένες λήψεις με αποτέλεσμα μια σε πραγματικό χρόνο συρραφή δύο λήψεων εύρους 360 μοιρών.
Γίνεται και με smartphone
Δεν χρειάζεσαι, ωστόσο, εξειδικευμένο εξοπλισμό για να ξεκινήσεις τις VR δημιουργίες σου και να εντυπωσιάζεις τους φίλους σου. Το smartphone σου αρκεί. Αν μάλιστα έχει και καλή κάμερα, το αποτέλεσμα θα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό. Για τα καλύτερα φωτογραφικά smartphone επισκέψου ένα κατάστημα COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ.
Για να δημιουργήσεις το δικό σου πανόραμα (με αυτό εννοούμε μια λήψη άνω των 100 μοιρών) ή μια πλήρη VR λήψη 360 μοιρών μπορείς να βασιστείς στο app της κάμερας που έχει ήδη το smartphone σου, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει ήδη αυτή η επιλογή (ψάξε στο μενού για πανόραμα, σφαιρική λήψη ή κάτι παρόμοιο) ή να κατεβάσεις ένα σχετικό app από το ανάλογο app store. Το Google Camera app που μπορείς να κατεβάσεις από το Google Play υποστηρίζει τόσο πανοράματα, όσο και σφαιρικές λήψεις. Και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να ακολουθείς τις οδηγίες του app στρέφοντας το κινητό αργά προς τα δεξιά στην περίπτωση του πανοράματος, ή σε κάθε κατεύθυνση στην περίπτωση του photo sphere.
Ένα πολύ καλό app για τέτοιες περιπτώσεις είναι το Google Carboard Camera το οποίο υποστηρίζει πανοράματα 180 μοιρών και είναι συμβατό με όλες τις πλατφόρμες. Επίσης και μέσα από το Google Street View app μπορείς να τραβήξεις φωτογραφίες 360 μοιρών τις οποίες μάλιστα μπορείς να δημοσιεύσεις απευθείας στους χάρτες. Η έκδοση για iOS βρίσκεται εδώ.
Αφού πραγματοποιήσεις τη VR λήψη, το ανέβασμα στο κοινωνικό δίκτυο της επιλογής σου είναι εύκολη υπόθεση. Ακολουθείς την ίδια διαδικασία όπως και με τις κανονικές φωτογραφίες. Το Facebook αναγνωρίζει αυτόματα εάν πρόκειται για μια πανοραμική λήψη ή VR. Οι χρήστες που θα τη δουν, μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα VR headset ή να την περιστρέφουν στην οθόνη τους όπως αναφέραμε στην αρχή.
Κλείνοντας να πούμε ότι εάν σε συναρπάζει ο κόσμος των VR φωτογραφιών θα πρέπει να κάνεις αρκετές δοκιμές για να μάθεις καλά την πλατφόρμα που θα χρησιμοποιείς, ενώ η καλύτερη και πιο γρήγορη λύση είναι μια εξειδικευμένη κάμερα.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.