Οι έξυπνες πόλεις, αγγλιστί Smart Cities, είναι ένας όρος τον οποίο ακούμε όλο και πιο συχνά. Η πραγματικότητα, όμως, είναι πως οι περισσότεροι από εμάς τον έχουμε συσχετίσει με… ταινίες επιστημονικής φαντασίας ή, στην καλύτερη περίπτωση, πόλεις του εξωτερικού, είτε σε κάποια από τις πιο προηγμένες τεχνολογικά ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ολλανδία ή η Σουηδία, είτε στην Ταϊβάν ή τη Σεούλ. Κι όμως, η ελληνική κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει πόρους έτσι ώστε να προχωρήσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας μας σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως ανακοινώθηκε στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος) για το 2021.
Πιο συγκεκριμένα, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ανακοίνωσε το πρόγραμμα «Έξυπνες Πόλεις», το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με κονδύλια ύψους 320 εκατομμυρίων ευρώ! Τα κονδύλια αυτά θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ, ενώ για αυτό υπήρξε συνεργασία με τον υφυπουργό Ειδικών Ψηφιακών Έργων και Κτηματολογίου Θ. Λιβάνιο, τον υπουργό Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γ. Τσακίρη.
Το ενδιαφέρον σε αυτό το πρόγραμμα είναι το ότι θα διαμορφωθεί ένα «μενού» πολλαπλών τεχνολογικών επιλογών για όλους τους δήμους, έτσι ώστε ο κάθε ένας δήμος να μπορεί να επιλέξει συγκεκριμένες τεχνολογικές λύσεις, με βάση τις ανάγκες του, λύσεις οι οποίες θα ταιριάζουν και θα είναι πιο συναφείς με τους πολίτες του εκάστοτε δήμου.
Οι διαθέσιμες επιλογές θα περιλαμβάνουν έργα όπως το έξυπνο παρκάρισμα, η κυβερνοασφάλεια, οι ψηφιακές πλατφόρμες για γονείς και κηδεμόνες, η προσχολική αγωγή, οι πλατφόρμες διαβούλευσης και άλλα τα οποία μπορεί να αφορούν τις υποδομές, την αγροτική ανάπτυξη, τις μεταφορές, τον τουρισμό, την εξυπηρέτηση του πολίτη, τη δημοτική αστυνομία, το περιβάλλον, μεταξύ άλλων.
Αν όλα αυτά σου ακούγονται ευχολόγια και φαντασιώσεις, να υπενθυμίσουμε πως στην Ελλάδα έχουμε ήδη μια πόλη – μοντέλο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό: τα Τρίκαλα της Θεσσαλίας. Μάλιστα, ο δήμος Τρικκαίων θεωρείται ένας από τους πιο τεχνολογικά προχωρημένους δήμους της Ελλάδος και δε μιλάμε απλά για το δωρεάν Wi-Fi στους δημότες, το οποίο λειτουργεί από το 2003 (!), αλλά για πολλές τεχνολογικές καινοτομίες, των οποίων το «κερασάκι στην τούρτα» αποτελεί το αυτο-οδηγούμενο λεωφορείο! Μάλιστα, στα Τρίκαλα κινείται ένα αυτόνομο λεωφορείο από το 2015! Εκτός αυτών, στα Τρίκαλα λειτουργούν συστήματα όπως η πλατφόρμα ηλεκτρονικής διαβούλευσης (e-politis), γραμμή ηλεκτρονικής επικοινωνίας πολιτών για αναφορά προβλημάτων μέσω app, ηλεκτρονική κάρτα για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στον δήμο, διαδραστική σήμανση σημείων τουριστικού ενδιαφέροντος μέσω τεχνολογίας beacons, ενώ υπό ανάπτυξη είναι κι άλλα έργα όπως η διαχείριση θέσεων στάθμευσης μέσω αισθητήρων και app, εφαρμογές open mall για τις επιχειρήσεις, έξυπνος φωτισμός με LED και αισθητήρες, ανάπτυξη δικτύου fiber to the home, σύστημα τηλεπρόνοιας και δημιουργία έξυπνων σπιτιών για άτομα με άνοια, εγκατάσταση συστήματος πληροφοριών για τη δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης, ενώ ο μεγάλος στόχος είναι η ανάπτυξη μηχανημάτων τύπου ATM για την έκδοση πιστοποιητικών από τον δήμο! Τέλος, υπό επεξεργασία είναι και ένα ακόμη σχέδιο, ονόματι Ασκληπιός, το οποίο αφορά τη χρήση τεχνολογιών για καλλιέργειες θεραπευτικών φυτών και βοτάνων, ελεγχόμενες δορυφορικώς!
Μετά από αυτό το παράδειγμα, το οποίο υπάρχει στη χώρα μας, γίνεται φανερό πως, όπου υπάρχει το όραμα και η όρεξη για πρωτοποριακές εφαρμογές, η έξυπνη πόλη δεν είναι πέρα από τις δυνατότητες της χώρας μας. Οι πόλεις μας δεν θα μετατραπούν μέσα σε μια νύχτα σε πόλεις βγαλμένες από ταινίες του Χόλυγουντ, αλλά με σταθερά βήματα μπορούν να έρθουν στον 21ο αιώνα, προσφέροντας στους κατοίκους τους υπηρεσίες και δυνατότητες οι οποίες είναι όντως βγαλμένες από το… Star Trek!