Όπως έχει ήδη διαφανεί, το μέλλον της ιατρικής θα περνά μέσα από… τεχνητή νοημοσύνη. Οι διαγνώσεις και οι εξετάσεις πάσης φύσεως ήδη χρησιμοποιούνται, σε συνδυασμό με διαγνώσεις εξειδικευμένων ιατρών, ως μέσο για την εκπαίδευση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, με τα αποτελέσματα να είναι ήδη εντυπωσιακά. Μετά από ακτινογραφίες, μαστογραφίες και μαγνητικές τομογραφίες, τώρα ήρθε η ώρα και για οφθαλμολογικές εξετάσεις να μπουν στο «στόχαστρο» των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης!
Το τυπικό τεστ οράσεως, αυτό με τα γράμματα που μειώνονται σε μέγεθος καθώς κατεβαίνεις γραμμές – το οποίο επισήμως ονομάζεται Snellen Chart – πρόκειται να αντικατασταθεί από ένα σύστημα μέσω υπολογιστή, το οποίο μπορεί να πραγματοποιηθεί οπουδήποτε. Μάλιστα δεν χρειάζεται καν ειδικό πρόγραμμα, μιας και λειτουργεί μέσα σε browser (Firefox, Chrome).
Στην αρχή, ο χρήστης θα πρέπει να ρυθμίσει το μέγεθος του ορατού πλαισίου και να μετρήσει την απόσταση που κάθεται από την οθόνη. Έπειτα, το σύστημα του προβάλλει κάποια γράμματα, για παράδειγμα «Ε», σε διάφορους προσανατολισμούς. Με βάση την κάθε απάντηση, το πρόγραμμα προσαρμόζει τις επόμενες καρτέλες που δείχνει, οι οποίες συνολικά είναι 20 για κάθε μάτι. Με βάση τη στατιστική και, προφανώς, τον αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης, το σύστημα υπολογίζει το πόσο καλά βλέπεις.
Στις μετρήσεις των ερευνητών μέσω εξομοίωσης, τα λάθη στη διάγνωση μειώθηκαν κατά 74% σε σχέση με το κλασσικό τεστ Snellen. Η εξομοίωση εδώ είναι απαραίτητη διότι είναι σχεδόν αδύνατο να γνωρίζει κανείς με ακρίβεια 100% την όραση ενός ανθρώπου. Έτσι, οι ερευνητές δημιούργησαν μοντέλα ανθρώπινων ματιών στον υπολογιστή, προσθέτοντας γνωστές «ασάφειες» και σφάλματα στο πως βλέπει ο άνθρωπος.
Αν έχεις περιέργεια να δεις το σύστημα, μπορείς να πας στο myeyes.ai και να κάνεις κι εσύ το τεστ – αν και το σύστημα ακόμη δεν είναι έτοιμο για να αντικαταστήσει τον οφθαλμίατρο.
Αρκετοί επιστήμονες αμφιβάλλουν αν ποτέ το (οποιοδήποτε) σύστημα θα αντικαταστήσει τον οφθαλμίατρο. Οι ερευνητές που δημιούργησαν το σύστημα, όμως, έχουν μια άλλη άποψη, λέγοντας πως το σύστημα δεν δημιουργήθηκε για να αντικαταστήσει τον οφθαλμίατρο, αλλά για να τον βοηθήσει να αυξήσει δραματικά την ακρίβεια των διαγνώσεων, αχρηστεύοντας τη γνωστή καρτέλα με τα γράμματα. Μάλιστα, πιστεύουν πως θα μπορούσε να υιοθετηθεί από το 80% (και άνω) των οφθαλμιάτρων, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Ξέρουν πως οι οφθαλμίατροι, στην πραγματικότητα, προσεύχονται για μια καλύτερη μέθοδο διάγνωσης. Και η τεχνητή νοημοσύνη θα τους τη δώσει!
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.