Το μέλλον της μουσικής είναι… εικονικό! Ο κόσμος της μουσικής και της τέχνης μπορεί να φαίνεται, εν πρώτοις, συντηρητικός και παραδοσιακός, η πραγματικότητα όμως απέχει παρασάγγας! Η μουσική πάντοτε αγκάλιαζε το καινούριο και το μοντέρνο, είτε μιλάμε για τεχνοτροπίες και στυλ, είτε για τα ίδια τα μουσικά όργανα. Σκέψου πως, την εποχή που διαμορφώθηκε αυτό που σήμερα ονομάζουμε κλασσική μουσική, τα περισσότερα μουσικά όργανα ήταν καινούρια ή έστω σχετικά πρόσφατα! Επομένως, δεν θα πρέπει να εκπλήσσει κανέναν το γεγονός πως σήμερα ο κόσμος της μουσικής αγκαλιάζει την τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας, για να δώσει στους ακροατές μια νέα διάσταση στην ίδια τη μουσική.
Διάφορες ορχήστρες, λυρικές και όπερες ανά τον κόσμο βλέπουν την εικονική πραγματικότητα ως ένα νέο όχημα το οποίο επιτρέπει την διάδοση της τέχνης σε πολύ ευρύτερο κοινό. Το Royal Opera House του Λονδίνου άνοιξε τις πύλες του στις 20 Μαΐου, μετά από έναν και πλέον χρόνο σε lockdown, με το Current, Rising, μια παράσταση εμπνευσμένη από τα έργα του Shakespeare η οποία συνδυάζει το λιμπρέτο με την εικονική πραγματικότητα. Οι θεατές, τέσσερις για κάθε παράσταση, φορούν το ειδικό VR headset και μεταφέρονται σε έναν κόσμο εναλλασσόμενων τοπίων τα οποία υλοποιούνται και αποσυντίθενται υπό τους ήχους της τελευταίας πράξης του The Tempest, σε μια παράσταση η οποία δεν έχει ξαναγίνει στα 75 χρόνια της όπερας αυτής.
Μάλιστα, το Current, Rising δεν είναι το μόνο· και άλλες συμφωνικές και όπερες ανά τον κόσμο ετοιμάζονται να αγκαλιάσουν την εικονική πραγματικότητα, βλέποντας την άνοδο της τεχνολογίας αυτής. Σύμφωνα με τα νούμερα, υπάρχουν 26 εκατομμύρια χρήστες που διαθέτουν VR headset αυτή τη στιγμή στον κόσμο, ενώ άλλα 6 εκατομμύρια αναμένεται να πωληθούν μέχρι το τέλος του έτους. Αριθμοί οι οποίοι αναμένεται να αυξηθούν εκθετικά, τουλάχιστον για τα επόμενα 5 χρόνια.
Για το Royal Opera House, μια σημαντική παράμετρος της τεχνολογίας VR είναι η κινητικότητα. Και είναι αυτή η κινητικότητα η οποία παρέχει τη δυνατότητα να μεταφέρεις την κλασσική μουσική σε κοινό το οποίο δε μπορεί να επισκεφθεί την όπερα είτε λόγω απόστασης, είτε λόγω κόστους, είτε λόγω της πανδημίας. Προφανώς, η πανδημία αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη που ώθησε τους διάφορους οργανισμούς να στραφούν στην εικονική πραγματικότητα. Έχοντας σταματήσει τη διεξαγωγή παραστάσεων, η Adelphi Orchestra του New Jersey στράφηκε σε παραστάσεις streaming σε βίντεο 360° και ακόμη σε πωλήσεις VR headsets στο Internet! Αλλά και στη Βαρκελώνη, η πολιτιστική οργάνωση La Caixa οργάνωσε τη Symphony, ένα εικονικό κονσέρτο, δωρεάν για το κοινό!
Κι ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή! Ενώ μέχρι τώρα, η φαντασία των παραγωγών είχε οργανώσει συνδυασμούς όπως, για παράδειγμα, η προβολή ταινιών όπως το Harry Potter ή το Star Wars, ενόσω η μουσική επένδυση της ταινίας γινόταν μέσω ζωντανής ορχήστρας, πλέον τα πράγματα γίνονται πολύ πιο ενδιαφέροντα. Η φαντασία των παραγωγών ωριμάζει και οι δυνατότητες της εικονικής πραγματικότητας επιτρέπουν πολύ περισσότερα πράγματα. Για παράδειγμα, στην παραγωγή Music Illustrated: Virtual Reality in Concert, ο καλλιτέχνης Topher Sipes εκτελούσε ζωντανά μια χορογραφία κρατώντας ένα εικονικό πινέλο στον εικονικό χώρο! Οι κινήσεις του σώματός του και του πινέλου, συγχρονισμένα με τη μουσική, ζωγράφιζαν στον χώρο, δίνοντας χρώμα, σχήμα και κίνηση στις νότες!
Αυτή τη στιγμή, ο χώρος της τέχνης βρίσκεται σε αναβρασμό. Η εικονική πραγματικότητα, μετά από δεκαετίες σε κατάσταση κύησης, είναι έτοιμη να εκκολαφθεί και να κάνει αισθητή την παρουσία της, όχι μόνο ως μέσο για computer games, αλλά και ως μέσο έκφρασης και παραγωγής τέχνης! Οι καλλιτέχνες που ήδη πειραματίζονται με τη Virtual Reality είναι πολλοί. Και βέβαια, η εικονική πραγματικότητα μπορεί να βοηθήσει όλους μας να σπάσουμε τα δεσμά του χώρου και του χρόνου και να μπορέσουμε να απολαύσουμε παραστάσεις σε μέρη τα οποία δε μπορούμε να επισκεφθούμε.