Θέλεις να πας κι εσύ στον Άρη; Να γίνεις κι εσύ ένας Αρειανός έποικος; Δυστυχώς για ‘σένα – αλλά και όλους τους υπόλοιπους που θέλουμε το ίδιο – οι πιθανότητες να γίνει κάτι τέτοιο είναι απειροελάχιστες. Δυστυχώς, ούτε η NASA, ούτε οι άλλες διαστημικές υπηρεσίες των κρατών που έχουν τέτοιες δυνατότητες, ούτε όμως και οι εταιρείες – όπως η SpaceX – πρόκειται να ανοίξουν τις πόρτες τους και να πάρουν τον πρώτο τυχόντα.
Και ναι, για το διάστημα, όλοι μας είμαστε πρώτοι τυχόντες. Μην ξεχνάμε πως, ακόμη και εντός NASA, οι αστροναύτες είναι λιγότεροι του 1% επί του συνόλου των υπαλλήλων. Ούτε ο διευθυντής της NASA δε μπορεί να πάει στο διάστημα, όσο κι αν το θέλει.
Ευτυχώς, όμως, η NASA συμμερίζεται τους πόθους και τις αγωνίες του πληθυσμού του πλανήτη, ειδικά για τον Άρη. Τι είναι το επόμενο καλύτερο από το να περπατάς στην επιφάνεια του ερυθρού πλανήτη; Μα… προφανώς να περπατάς από τον υπολογιστή σου!
Η NASA δημιούργησε το Mars Trek, κάτι αντίστοιχο με το Google Earth/Maps, το οποίο επιτρέπει στον οποιονδήποτε με πρόσβαση στο internet να περιπλανηθεί στην επιφάνεια – ἤ και πάνω από αυτήν – του Άρη, με τη βοήθεια του ποντικιού!
Ακόμη πιο ενδιαφέρον, ίσως, είναι το ότι περιλαμβάνει πολλές πρόσφατες λεπτομέρειες, όπως τη θέση των τεχνητών δορυφόρων που έχουν σταλεί στον Άρη, τα σημεία που έχουν προσεδαφιστεί τα διάφορα οχήματα, rovers και άλλα, ενώ περιλαμβάνει και την προτεινόμενη θέση προσεδάφισης του επόμενου οχήματος που θα εκτοξευθεί το 2020. Μάλιστα, για όσους είναι αποφασισμένοι πως, κάποια στιγμή, θα πατήσουν το πόδι τους στον Άρη, υπάρχει και η δυνατότητα να σχεδιάσεις διαδρομές και πορείες από και προς διάφορα σημεία που σου κινούν το ενδιαφέρον. Για να δεις τον ερυθρό πλανήτη και από άλλες οπτικές, υπάρχουν πολλά layers που μπορείς να προσθέσεις, όπως την κατανομή ένυδρων ορυκτών στην επιφάνεια του πλανήτη, υπερπαγετωνικές και προπαγετωνικές περιοχές, νέοι κρατήρες ή κρατήρες με πάγο, προσχωσιγενή ριπίδια, πεδία με αμμόλοφους, κατανομή ρεμάτων και πολλά πολλά ακόμα.
Λοιπόν, μην καθυστερείς. Ο Άρης δεν είναι ο ανεξερεύνητος άγνωστος των περασμένων δεκαετιών· πλέον έχουμε πολλές πληροφορίες και δε χρειάζεται να διακινδυνεύσεις τη σωματική σου ακεραιότητα για να τον δεις από κοντά. Αλλά μην ξεχνάς: μιλάμε για έναν ολόκληρο πλανήτη. Μόλις αρχίσεις το zoom in, θα καταλάβεις την κλίμακα των μεγεθών!
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.