Το θέμα του Wi-Fi είναι πονεμένη ιστορία για αρκετά σπίτια – και όχι μόνο. Δυστυχώς, το πρωτόκολλο του Wi-Fi σχεδιάστηκε πριν από πολλά χρόνια και τότε οι σχεδιαστές δεν είχαν προβλέψει πως μέσα σε λίγα χρόνια, η εξάπλωσή του θα ήταν τέτοια που θα υπήρχαν δεκάδες Wi-Fi routers σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο, ούτε πως σε κάθε σπίτι θα υπήρχαν πολλές συσκευές που θα απαιτούσαν ταυτοχρόνως σύνδεση, και κυρίως δεν προέβλεψαν την επέλαση των smartphones. Αυτό και μόνο αρκεί για να κάνει τα πράγματα δύσκολα, διότι θέλεις να πιάνεις Wi-Fi σε κάθε μέρος και κάθε γωνιά του σπιτιού σου, και όχι μόνο σε 2-3 σταθερά σημεία.
Το πρώτο βήμα στο να βελτιώσεις το Wi-Fi σου είναι να κάνεις διάγνωση. Δηλαδή να καταλάβεις που υπάρχει πρόβλημα και πως μπορείς να το λύσεις. Ξεκινάμε, λοιπόν, από τη μέτρηση της ταχύτητας. Για αρχή μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα laptop, tablet ή smartphone και να χρησιμοποιήσεις μια υπηρεσία όπως το fast.com ή το Speedtest για να δεις τι ταχύτητες πιάνεις.
Κλείσε όλες τις άλλες συσκευές (υπολογιστές, tablets, smartphones). Κάνε τεστ σε διάφορα σημεία του σπιτιού και σημείωσε τις ταχύτητες. Επίσης κάνε μια δοκιμή ακριβώς δίπλα στο router για να δεις ποια είναι η μέγιστη ταχύτητα που μπορείς να περιμένεις από το μηχάνημα.
Αν δεις πως κάποια σημεία του σπιτιού σου έχουν πολύ χαμηλότερη ταχύτητα – ή και δεν πιάνουν καθόλου σήμα – τότε αυτά είναι τα σημεία που θα πρέπει να διορθώσεις.
Για αρχή, βεβαιώσου πως όλες οι συσκευές σου είναι συνδεδεμένες στο σωστό Wi-Fi και όχι σε κάποιο «ανοιχτό» που βρήκαν από… δίπλα.
Έπειτα, αν οι ταχύτητες που κατέγραψες είναι αυτές που περίμενες ή έστω κοντινές, αλλά τα προβλήματα στην ταχύτητα εμφανίζονται όταν όλοι είναι στο σπίτι και απασχολούν με κάποιον τρόπο το δίκτυο – για παράδειγμα αν ο μικρός παίζει on-line και η σύζυγος βλέπει Netflix στην καινούρια τηλεόραση με ανάλυση 4k – τότε δεν φταίει το Wi-Fi αλλά το γεγονός πως οι οικογενειακές σας ανάγκες ξεπερνούν τις δυνατότητες της σύνδεσης. Εδώ ίσως πρέπει να αρχίσεις να σκέφτεσαι αυτό το Cosmote Fiber που… ζαχάρωνες τόσον καιρό.
Στην περίπτωση που διαπιστώσεις πως υπάρχουν «νεκρές ζώνες» στο σπίτι σου, τότε πιθανότατα φταίει το router. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να εξετάσεις είναι η θέση του. Στη συντριπτική πλειοψηφία των σπιτιών, το router (δυστυχώς) βρίσκεται παραπεταμένο σε κάποια γωνιά του σπιτιού, συνήθως κοντά στην εξώπορτα γιατί εκεί είναι η πρώτη πρίζα τηλεφώνου και σε χαμηλό ύψος. Αυτό είναι και το χειρότερο σημείο. Ιδανικά, το router θα πρέπει να βρίσκεται στο γεωμετρικό κέντρο του σπιτιού και όσο πιο ψηλά γίνεται. Προσπάθησε να απομακρύνεις το router από κολώνες και δοκάρια του σπιτιού, ψυγεία και λοιπές οικοσκευές αλλά και από τυχόν… ενυδρεία. Για να μην τραβάς καλώδια, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια άλλη πρίζα τηλεφώνου, αν υπάρχει σε πιο κεντρικό σημείο – και μην ξεχάσεις τα φίλτρα και το splitter για το router!
Δεύτερο βήμα, αν το πρώτο δεν βελτιώσει την κατάσταση, είναι να αλλάξεις «κανάλι» στο router. Το Wi-Fi διαθέτει 11 κανάλια και το κάθε router μπορεί να διαλέξει ένα από αυτά. Αν υπάρχουν πολλά άλλα δίκτυα Wi-Fi σε κοντινή απόσταση, αυτά τα κανάλια μπορούν να υπερκορεστούν και να κάνουν παρεμβολές το ένα στο άλλο. Συνήθως τα σύγχρονα routers μπορούν να διαλέξουν το κανάλι με τις λιγότερες παρεμβολές, αλλά κανένα router δε μπορεί να γνωρίζει πως, πχ, στο υπνοδωμάτιό σου, το κανάλι 8 είναι πιο καθαρό απ’ ότι το κανάλι 2 που επέλεξε μόνο του. Μπες στις ρυθμίσεις του router και άλλαξε χειροκίνητα το κανάλι, και δες αν αυτό βοηθήσει την κατάσταση.
Αν τίποτε από αυτά δεν λειτουργήσει, τότε ίσως πρέπει να σκεφτείς σοβαρά την αγορά ενός Wi-Fi extender όπως αυτά που θα βρεις στην COSMOTE. Οι συσκευές αυτές αναλαμβάνουν να επεκτείνουν την εμβέλεια του Wi-Fi του σπιτιού σου σε σημεία που είναι αδύνατη η λήψη σήματος. Βάζοντας ένα extender σε μια ενδιάμεση θέση, μπορείς να στείλεις σήμα εκεί που δεν φτάνει από το router μόνο του, είτε λόγω παρεμβολών, είτε απλά λόγω απόστασης.
Η τελευταία λύση, αν τίποτε άλλο δεν δουλεύει στην περίπτωσή σου, είναι το mesh network. Αυτό μοιάζει με το extender αλλά αντί για ένα έχεις ένα ολόκληρο δίκτυο από μικρά extenders τα οποία επικοινωνούν το ένα με το άλλο και εκπέμπουν το δικό τους τοπικό Wi-Fi. Ρίξε μια ματιά στις προτάσεις που μπορείς να βρεις στα καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ. Αν στο σπίτι σου έχεις πολλές νεκρές ζώνες και ειδικά αν το σπίτι σου εκτείνεται σε περισσότερους του ενός ορόφους, τότε το mesh network πραγματικά θα σου λύσει τα χέρια!