Ναι λοιπόν, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για μια νέα έκδοση Wi-Fi, ακόμη πιο γρήγορη και καλύτερη από την προηγούμενη. Το Wi-Fi 6 πρόκειται στην ουσία για την έκτη γενιά του προτύπου IEEE 802.11. Τα προηγούμενα (ξεκινώντας από τη δεύτερη γενιά) είναι 802.11b, 802.11g, 802.11n, 802.11ac. Το επόμενο πρότυπο είναι το 802.11ax το οποίο αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του σε λίγο καιρό. Τι αλλαγές όμως θα δεις;
Η πρώτη και πιο προφανής αλλαγή είναι η ταχύτητα. Ενώ το Wi-Fi 5 φτάνει τα 3,5Gbps η νέα γενιά θα ανεβαίνει μέχρι τα 9,6Gbps. Πριν αρχίσουμε να μιλάμε για τις άλλες αλλαγές, ίσως αναρωτιέσαι τι τα θέλουμε τα 9,6Gbps, αφού ο μέσος όρος των συνδέσεων Internet στην Ελληνική επικράτεια είναι γύρω στα 12Mbps, μιας και η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου συνδέεται μέσω ADSL – η οποία έχει απόλυτο μέγιστο τα 24Mbps. Η απάντηση έχει να κάνει με το πλήθος των συσκευών που έχουμε στα σπίτια μας. Αυτή τη στιγμή, κατά μέσο όρο, σε κάθε σπίτι υπάρχουν 5 συνδεδεμένες συσκευές (laptop, tablet, κινητά, κάμερες, κονσόλα κ.λπ). Οι έρευνες όμως δείχνουν πως ο αριθμός αυτός θα ξεπεράσει τις 50 σε πολύ λίγα χρόνια, λόγω του Internet of Things και των νέων συσκευών που έρχονται με σύνδεση Wi-Fi, όπως λάμπες, κάμερες ασφαλείας, διακόπτες, ψυγεία, πλυντήρια, συνεγερμοί, κλειδαριές, προσωπικοί βοηθοί τύπου Amazon Echo ή Apple HomePod, και πολλά άλλα!
Επομένως, το Wi-Fi 6 είναι σχεδιασμένο για να μπορεί να καλύψει τον αυξημένο αριθμό των διασυνδεδεμένων συσκευών, χωρίς πρόβλημα και χωρίς να μειώνεται η ποιότητα και η ταχύτητα των επιμέρους συνδέσεων.
Βέβαια, αν μιλάμε για την ταχύτητα ενός router Wi-Fi 6 όταν συνδέεται με μία και μόνο συσκευή Wi-Fi 6, η διαφορά από ένα router Wi-Fi 5 όταν αυτό συνδέεται με μια και μόνο συσκευή Wi-Fi 5 δεν θα είναι σημαντική. Αν αρχίσουμε και συνδέουμε και άλλες συσκευές στο κάθε router, όμως, η ταχύτητα του δικτύου Wi-Fi 6 θα είναι σταθερά μεγαλύτερη, τόσο συνολικά όσο και μεμονωμένα, μιας και το router Wi-Fi 5 θα κορεστεί πολύ πιο γρήγορα και με πολύ λιγότερες συνδεδεμένες συσκευές.
Μπορείς να φανταστείς ένα σπίτι όπου στο ένα δωμάτιο ο ένας βλέπει COSMOTE TV, ο άλλος παίζει κάποιο παιχνίδι on-line, κάποιος τρίτος μιλάει στο Skype, άλλος ένας χαζεύει YouTube στο tablet, ενώ μερικές λάμπες, αισθητήρες θερμοκρασίας και ένας θερμοστάτης συνδέονται ταυτόχρονα. Μπορεί η μέγιστη ταχύτητα κάθε μίας από αυτές τις συσκευές να μην αυξηθεί, όμως η μέση ταχύτητα όλων μαζί θα αυξηθεί αρκετά.
Κι άλλες αλλαγές
Επιγραμματικά, το Wi-Fi 6 ενσωματώνει το νέο πρότυπο ασφάλειας WPA3 το οποίο επιτρέπει πιο αποδοτική μετάδοση δεδομένων, ακόμη και σε πολλαπλούς αποδέκτες για ένα «πακέτο» μετάδοσης, μικρότερη κατανάλωση ενέργειας και καλύτερη διαχείριση του διαθέσιμου φάσματος (βλέπε κανάλια και συνωστισμός, πρόβλημα που ταλάνιζε τις παλαιότερες εκδόσεις).
Πότε θα έρθει;
Η έλευση του Wi-Fi 6 σημαίνει νέες συσκευές. Το νέο πρότυπο ασύρματης δικτύωσης δεν αρκείται σε κάποιο update, αλλά αφορά και νέο hardware. Επομένως θα απαιτηθεί νέο router καθώς και υποστήριξη από όλες τις ασύρματες συσκευές. Προφανώς, το router είναι το πιο σημαντικό, μιας και αυτό είναι το κέντρο του δικτύου· τις υπόλοιπες συσκευές μπορείς να τις αλλάξεις σιγά σιγά – για παράδειγμα, δεν υπάρχει λογική στο να αλλάξεις smartphone μόνο και μόνο για το Wi-Fi 6. Όσον αφορά τους υπολογιστές, μπορείς να αλλάξεις εύκολα την κάρτα Wi-Fi με μια νέα που να υποστηρίζει Wi-Fi 6, με μικρό κόστος. Για τα υπόλοιπα (λάμπες, διακόπτες, κάμερες κλπ) δεν υπάρχει άμεση λύση, εκτός από το να φροντίζεις, όταν και όποτε αγοράζεις κάτι τέτοιο, να ελέγχεις να υποστηρίζει Wi-Fi 6.
Κλείνοντας, να αναφέρουμε πως το πρότυπο IEEE 802.11ax δεν έχει «κλειδώσει», δηλαδή ακόμη βρίσκεται επίσημα υπό ανάπτυξη, αν και στα τελικά στάδια. Η επίσημη προδιαγραφή θα κυκλοφορήσει από την IEEE είτε στο τέλος του 2019 είτε τον Ιανουάριο του 2020. Επομένως, αν και ελάχιστες είναι οι αλλαγές που μπορούν να γίνουν σε αυτή τη φάση, καλό θα είναι να περιμένεις λίγο, προτού αγοράσεις νέο router ή νέες συσκευές.