Η Google συνεχίζει την βελτίωση και εξέλιξη του πιο διαδεδομένου λειτουργικού συστήματος για smartphones (και λοιπές φορητές συσκευές), του Android. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην έκδοση 12, ενώ η Google ετοιμάζει πυρετωδώς την επόμενη έκδοση, την 13, ακολουθώντας το δικό της πρόγραμμα που θέλει μια νέα έκδοση κάθε χρόνο. Βέβαια, δεν είναι όλες οι εκδόσεις ίδιας σημασίας και βαρύτητας, μιας και κάποιες αποτελούν απλώς εξέλιξη της προηγούμενης – χωρίς αυτό να σημαίνει, βέβαια, πως είναι αδιάφορες. Κάπως έτσι είναι και το Android 13, μια έκδοση η οποία “χτίζει” πάνω στις βάσεις της περυσινής 12, χωρίς να φέρνει τις τεράστιες αλλαγές που έφερε αυτή.
Εδώ και μερικές εβδομάδες, λοιπόν, η Google έχει δώσει στο “κοινό” την πρώτη beta της έκδοσης 13, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση των λειτουργιών ασφάλειας και προστασίας δεδομένων. Εκτός αυτών, στην έκδοση 13 βλέπουμε και στοχευμένες βελτιώσεις, όπως αυτή που αφορά τις συσκευές tablet αλλά και τα foldables, τα “αναδιπλώμενα” smartphones τα οποία, όσο περνά ο καιρός, όλο και πολλαπλασιάζονται και φαίνεται να είναι η οδός που θα ακολουθήσουν τα smartphones στο μέλλον.
Πάνω στα χαρακτηριστικά προστασίας των δεδομένων, η Google έχει προσθέσει λειτουργίες “αδειοδότησης” όσων apps απαιτούν πρόσβαση σε συγκεκριμένα σημεία της συσκευής, όπως πρόσβαση σε φωτογραφίες, βίντεο, ή και αρχεία ήχου. Μπορεί να μην ακούγεται τίποτα τρομερό, αλλά τώρα κάποιο app το οποίο, για παράδειγμα, κατεβάζει ringtones δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση και στις φωτογραφίες της συσκευής.
Ένας άλλος νεωτερισμός είναι ένα νέο API το οποίο αφορά την ανακατεύθυνση ήχου. Το API αυτό μπορεί να προβάλλει μια λίστα από συνδεδεμένες συσκευές οι οποίες είναι σε θέση να αναπαράξουν το εκάστοτε αρχείο ήχου, ενώ θα προβάλλεται και το εάν ο χρήστης μπορεί να ξεκινήσει την αναπαραγωγή. Αυτές οι λειτουργίες έχουν σχέση και με μια άλλη λειτουργία, το tap-to-transfer, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες του Android 13 να μεταφέρουν την αναπαραγωγή από μια συσκευή σε άλλη, με ένα απλό πάτημα.
Αν η beta 1 του Android 13 σου κίνησε το ενδιαφέρον, τότε θα πρέπει να γνωρίζεις πως μπορείς να τη δοκιμάσεις, αρκεί να έχεις κάποιο smartphone της Google και, πιο συγκεκριμένα, οποιαδήποτε συσκευή Pixel από το Pixel 4 και νεότερη. Βέβαια, θα πρέπει να “γραφτείς” στο πρόγραμμα Google Beta και, αν είσαι εγγεγραμμένος στις beta του Android 12, θα πρέπει να ξεγραφτείς από εκεί, μιας και η Google συνεχίζει και αυτό το πρόγραμμα!
Κάποιες αξιοσημείωτες αλλαγές στο Android 13 είναι οι εξής:
- Το Do Not Disturb, το οποίο είχε μετονομαστεί σε Priority mode σε κάποια previews της 13, έχουν επανέλθει στο γνωστό όνομα.
- Το media player τώρα έχει μια νέα κυματιστή μπάρα αναπαραγωγής, η οποία κινείται συνεχώς – αν και δεν έχει σύνδεση με τον ήχο που παίζει εκείνη τη στιγμή.
- Έχουν ενεργοποιηθεί μερικά νέα themes από το Material You, τα οποία δίνουν 16 διαφορετικές επιλογές όψης (από 4 στο Android 12).
- Το app drawer τώρα εμφανίζει προτάσεις για apps, το οποίο αποτελεί τεράστια βελτίωση σε σχέση με την πρώτη έκδοση που εμφανίστηκε στο Android 12L.
- Τα χειριστήρια του smart home στην lock screen λειτουργούν χωρίς να απαιτείται το ξεκλείδωμα της συσκευής. Αυτό θα εξαρτηθεί και από τους developers, όμως.
- Έρχεται ένας νέος clipboard editor, ο οποίος κάνει το copy-paste ακόμη πιο απλό και εύχρηστο, ενώ επιτρέπει και την επεξεργασία του κειμένου!
- Στο Android 13 δεν λειτουργεί το on-device search από το drawer, αλλά αυτό αποτελεί ένδειξη πως η Google ετοιμάζει κάτι πολύ πιο εντυπωσιακό.
- Το Pixel 6 πιθανότατα θα αποκτήσει δυνατότητες τρισδιάστατου ήχου (spatial audio) μαζί με την αναβάθμιση στο Android 13.