Όλοι όσοι έχουν περάσει από το Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα θα θυμούνται τα «λυσάρια», τα γνωστά βιβλία που περιείχαν τις απαντήσεις των ασκήσεων στα μαθηματικά και άλλα μαθήματα. Πλέον έχουμε περάσει σε άλλες εποχές, με νέες τεχνολογίες, διδασκαλία εξ αποστάσεως, βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή, αλλά και νέα εργαλεία διαδραστικού τύπου. Πράγματα όπως τα λυσάρια έχουν χάσει το νόημά τους, ειδικά στην εποχή του Internet όπου όλοι οι μαθητές έχουν άμεση πρόσβαση σε τεράστιο όγκο πληροφορίας.
Το Google Classroom είναι μια πλατφόρμα η οποία συγκεντρώνει κάτω από μια ομπρέλα μια πλειάδα από εργαλεία τα οποία σκοπό έχουν το να βοηθήσουν τόσο τους καθηγητές και τους δασκάλους, όσο και τους μαθητές, στο να λειτουργούν στον νέο αυτό ψηφιακό κόσμο της εκπαίδευσης βάζοντας εργασίες (για τους εκπαιδευτικούς) ή υποβάλλοντας τις εργασίες (για τους μαθητές), αλλά και για τη βαθμολόγηση και την αξιολόγηση. Η νεότερη προσθήκη σε αυτό το πακέτο του Google Classroom είναι το Practice Sets, το οποίο είναι ένα εργαλείο μέσω του οποίου οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να δίνουν ασκήσεις – αλλά και θα μπορούν να τις κάνουν διαδραστικές!
Το Practice Sets περιλαμβάνει έναν αλγόριθμο ο οποίος μπορεί να καταλάβει το πότε ένας μαθητής έχει κολλήσει σε μια άσκηση και να του δώσει βοήθεια για να καταφέρει να τη λύσει με επιτυχία! Εκτός αυτού, όμως, θα μπορεί να βαθμολογεί τις απαντήσεις αυτομάτως, και μάλιστα θα είναι σε θέση να αναγνωρίζει «ισοδύναμες απαντήσεις», όπως για παράδειγμα αν ένας μαθητής γράψει ως απάντηση 1/2 αντί για 0,5.
Ο Shantanu Sinha, επικεφαλής του Google Education, εξηγεί πως είναι «σαν να παίζεις μπάσκετ και να πετάς τη μπάλα με λάθος τρόπο για μια μέρα – θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο να σε διορθώσει ο προπονητής από την πρώτη φορά [που θα την πετάξεις λάθος]. Νομίζω ότι ισχύει το ίδιο, όταν οι μαθητές λύνουν ασκήσεις».
Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης ισχύει και στην περίπτωση του εκπαιδευτικού, όπου το σύστημα αναγνωρίζει το είδος του κάθε προβλήματος, καθώς εκείνος το γράφει (άλγεβρα, πολυώνυμα, τριγωνομετρία κ.ο.κ.), ώστε να επισυνάπτει κατάλληλα hints και υλικό για διάβασμα – βέβαια τα hints μπορούν και να απενεργοποιηθούν. Όταν ολοκληρωθεί η εισαγωγή της κάθε άσκησης, ο εκπαιδευτικός μπορεί να την αναθέσει στους μαθητές μέσα από το βασικό interface του Google Classroom.
Για τους μαθητές, υπάρχει (προφανώς) περισσότερη βοήθεια και αυτή έρχεται σε επίπεδα. Ο μαθητής γράφει την απάντηση στην κάθε ερώτηση και όταν τελειώσει, πατώντας το Check βαθμολογείται επί τόπου. Αν έχει κάνει λάθος, στην πρώτη προσπάθεια θα λάβει ένα hint. Αν είναι εντελώς χαμένος, τότε μια πλευρική μπάρα θα εμφανιστεί, η οποία θα περιλαμβάνει σχετικά βίντεο και σημειώσεις, οι οποίες έχουν κριθεί από τον αλγόριθμο της Google ως χρήσιμες.
Ο καθηγητής, με τη σειρά του, θα λάβει τις ασκήσεις λυμένες και θα δει την κρίση του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο έχει μαρκάρει τις απαντήσεις ως σωστές ή λανθασμένες. Επίσης θα δει αν ο κάθε ένας μαθητής έχει κάνει περισσότερες απόπειρες, τις οποίες ο καθηγητής θα μπορεί να δει. Το σύστημα έχει και μια άλλη λειτουργία, μέσω της οποίας ο καθηγητής θα μπορεί να δει τις ασκήσεις στις οποίες δυσκολεύτηκαν οι περισσότεροι.
Ακόμη υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι θεωρούν πως οι ασκήσεις αυτού του τύπου είναι πολύ πιο εύκολες από τις εργασίες που ξέραμε από παλιά. Οι υπεύθυνοι της Google, όμως, πιστεύουν πως το πιο σημαντικό είναι το ότι οι μαθητές νιώθουν πως μπορούν να επιτύχουν. «Όταν προσπαθείς να λύσεις ένα πρόβλημα και δε μπορείς να δεις τον τρόπο για να το λύσεις, μπορεί αυτό να είναι πολύ αποθαρρυντικό για τους μαθητές. Όταν όμως έχουν αυτή τη [λίγη] βοήθεια και νιώθουν ‘Ωχ ναι, μπορώ να το λύσω, αυτό είναι μέσα στις δυνατότητές μου’, τότε αρχίζουν και αποκτούν αυτοπεποίθηση».
Τα Practice Sets δεν είναι η πρώτη τέτοια εφαρμογή η οποία προσφέρει αλγοριθμική βαθμολόγηση και αξιολόγηση εργασιών. Η χρησιμότητα των παρόμοιων τέτοιων συστημάτων έχει αποδειχθεί σε βάθος χρόνου, γλυτώνοντας κόπο και χρόνο στους εκπαιδευτικούς, ενώ είναι ακόμη μεγαλύτερη τα τελευταία χρόνια, με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Βέβαια, δεν είναι όλα ρόδινα· υπάρχουν περιπτώσεις όπου μαθητές και γονείς ξεσηκώθηκαν κατά μιας τέτοιας πλατφόρμας λόγω λανθασμένων βαθμολογήσεων. Το Practice Sets, βέβαια, είναι ακόμη σε έκδοση beta, επομένως υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, ενώ κανένας εκπαιδευτικός δεν πρόκειται να πάρει τις βαθμολογήσεις του συστήματος με κλειστά μάτια. Περιμένουμε να δούμε αυτήν – και άλλες παρόμοιες – τεχνολογίες να γίνονται όλο και πιο κοινές στον εκπαιδευτικό χώρο, αλλάζοντας λίγο την εκπαιδευτική διαδικασία και παρέχοντας στους μαθητές τη βοήθεια που χρειάζονται για να κάνουν το βήμα παραπάνω, κάτι που δεν είναι βέβαιο πως μπορεί να γίνει ισότιμα και για όλους ανεξαιρέτως!
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.